10 quotes die je aanzetten tot actie

Gebruik onderstaande quotes om je nét dat duwtje te geven om je eeuwige denken om te zetten in DOEN!

 

'Wie opgeeft, wint nooit, en wie wint, geeft nooit op.'

nooit_opgeven

 

'Zonder wrijving, geen glans.'

glans_wrijving

 

'Mentaliteit wint van kwaliteit, als kwaliteit geen mentaliteit toont.'

frank_de_boer_quote

 

'Fack it, figure it out as you go!'

on_the_go

 

'Actions inspire actions.'

actions_inspire_actions

 

'Do one thing every day that scares you.'

Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt

 

'It is easy to give people good advice, it is very hard to follow the advise you know that is good.'

fat_coach_advice

 

'The bad news is, time flies. The good news is, you’re the pilot.'

time_flies

 

'Insanity: Doing the same thing over and over again and expecting different results.'

einstein_insanity

 

'If you work hard on your job you can make a living, but if you work hard on yourself you can make a fortune.'

Meer quotes en inspiratie?

Sluit je aan bij de Rebellen en krijg op zondag de Smart Sunday nieuwsbrief. 3 inspiration bullits waarmee jij meer uit jezelf (en je week) gaat halen. No spam & gratieeees!

 
 

 

LEES VERDER.

Maximale Mentale Focus: Hoe je jezelf kunt 'Pavloven' tot de Flow State

In dit artikel beschrijf ik hoe je in een flow state komt. De staat waarin je fysiek en mentaal optimaal kunt presteren. Welkom Top Performance on the spot. 

Wat is ´flow´? 

Hopelijk herken je dit: je bent ergens mee bezig en je hebt amper door wat er om je heen gebeurd, zo gefocust ben je. Je zit er lekker in, je denkt er niet aan te eten of te drinken. 

Flow_state_on_the_spot

Dan merk je dat je toch echt naar de wc moet en als je dan op de klok kijkt ben je verbaast dat het al zo laat is. De tijd is omgevlogen, maar je hebt ook een hoop gedaan gekregen. Daarbij voel je een fijne high.

Dit is flow.  

'Flow is een staat van optimaal bewustzijn, waarin je je goed voelt en op je best presteert.  De tijd versnelt en vertraagt tegelijkertijd, het voelt alsof de tijd stil staat. Mentale en fysieke capaciteiten nemen toe en het brein laat meer informatie toe en kan dit beter verwerken.' 

Dit doet 'in de flow zijn' met je

Tijdens deze flow staat produceert je brein een shitload aan hormonen.

Voor de geïnteresseerden nerdo's like me: noradrenaline, dopamine, anandamide, serotonine en endorfine. Elk van deze vijf verbeteren je performance op het moment zelf maar versterken ook je motivatie, creativiteit en leercapaciteit op de lange termijn. Plus je voelt je ook nog eens extra gelukkig. 

Nu wil je natuurlijk weten 'hoe kom ik in de flow?'  

Facebook Flow

Onderzoek wijst uit dat door je Social Media accounts scrollen je in een flow state kan brengen. De dopamine die dan wordt aangemaakt zorgt voor blijdschap.

Wellicht dat daarom de verslaving aan Facebook en Instagram zo groot is... Helaas bereik je met de Facebook flow geen topprestaties dus dit is dan ook zeker niet mijn advies voor top performance on the spot.

Genoeg over mijn afkeer tegen Social, ik raak zo uit de flow. 

Wil je van je FB tik af te komen en productiever worden met wat hulp? 

Zo kom je in de flow: Conditioneren als een hondje

Richt jezelf af als een Pavlov hondje. Pardon? Ja, je kunt jezelf conditioneren voor de flow state en de aanmaak van al die benodigde hormonen.

Je creëert voor jezelf een manier die jouw brein en lichaam herkent en waardoor het in de flow wilt komen, dit wordt in de psychologie associatief geheugen genoemd.

Voorbeeld: Beeld je eens een grote, gele, zure citroen in. Vervolgens snijd je hem open en neem je er VOL een hap van! Hah!

Dit psychologische principe laat je bijvoorbeeld ook zuur kijken en meer speeksel produceren als je er alleen al aan denkt een hap van een citroen te nemen... 

Please don't stop the music

Een gemakkelijke manier om je associatief geheugen te programmeren is door middel van muziek. Muziek, wanneer het de juiste snaar weet te raken, kan het je blij, verdrietig, energiek en dus ook gefocust maken.   

Muziek en flow, hoe werkt het precies

Wanneer je doel is om in de flow state te komen heb je een muziekgenre nodig waarbij concentratie, motivatie en energie wordt opgeroepen. Dit is echter persoonlijk. Voor mij is dit bijvoorbeeld eentonige simpele elektronische muziek met een niet te hoge BPM en veel bas.

Kattengejank...

Mijn vriendin zweert voor mentale concentratie bij de Spotify 'Peaceful Piano' playlist en het kattengejank van Birdy (album Birdy). Het blijft een uitdaging en smaken verschillen zullen we maar zeggen...

Repeat is de trick

Neem dus een nummer of album van je favoriete artiest waarvan je weet – hier word ik energiek/blij/gemotiveerd/gefocust van. Zet dit nummer (of album) op repeat.

Na een aantal keer je onderbewustzijn zo te programmeren (primen) gaat je brein dit steeds beter en sneller herkennen en koppelen aan prestatie en focus. Je associatief geheugen doet de rest. 

Grijs draaien

Het slagen van dit principe zit hem in de herhaling. Herhaling zorgt voor herkenning en zo ontwikkel je cognitief gemak.

Nieuwe muziek daarentegen leidt je alleen maar af. Je brein kan zo niet maximaal presteren, maar gaat op standje genot. Ook leuk alleen gaat dit de flow state niet bevorderen. 

Conclusie

 • Zet iedere keer dat je mentaal wilt presteren hetzelfde nummer op.
 • Verander niet van nummer.
 • Des te vaker je dit herhaalt, des te sneller jouw geheugen de associatie maakt en je in de flowstate brengt!

Ook voor lichamelijke topprestaties

Flow is absoluut niet alleen een mentale staat. Lichamelijk worden door al die hormonen ook grenzen verlegd.

Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat een topsporter op zijn best presteert tijdens een wedstrijd en waardoor een surfer de golven juist kan inschatten en deze perfect weet te timen.

Voor je eigen lichamelijke topprestaties kun je ook muziek gebruiken, kies dan wel echt voor opzwepende muziek.

En ga niet surfen met een headphone...

Mijn flowsetjes (een set omdat ik dat beter trek dan 20x één dezelfde nummer): 

En geen Birdy of Piano!

Bron voor extra verdieping 'What is Flow?' The measurement of flow in everyday life: Towards a theory of emergent motivation. 

 

LEES VERDER.

De 10 belangrijkste dingen die je moet weten en in huis moet halen voor een optimale gezondheid

Deze 10 'dingen' vallen niet in de categorie '10 snelle-ow-wat-leuk! tips', waar je eventueel mee aan de slag kunt gaan. 

Nee.

Dit artikel beschrijft 10 cruciale zaken die je niet kunt negeren, wanneer je een optimale gezondheid en focus wilt. Een aantal van deze punten zijn extra belangrijk voor vrouwen, vegans en betreft info over onder andere borstkanker...

Enkele links in dit artikel zijn affiliate links en wanneer jij via deze links een product aanschaft krijgt TDR van de aanbieder een percentage. Zo heb jij de juiste producten en support je TDR.
Omega 3 is koning cortisol verlager.

Omega 3 is koning cortisol verlager.

 1. Landen en culturen met slechte slaapgewoontes hebben hogere obesitascijfers dan de landen waar goede slaapgewoontes heersen. Slaap is alles! Maak het een prioriteit. 

 2. Wanneer je een dieet hoog in eiwitten nuttigt dan moet je gezonde vetconsumptie ook ruim zijn. Zorg ervoor dat je goede vetten verwerkt in je dagelijkse voeding. Aanraders: organisch kokosvet en (boeren)boter. Vet mijden omdat je wilt afvallen is dom.
 3. Parabenen zijn de chemicaliën die in lichaamsverzorgingsproducten als shampoo, conditioner en bodylotion zitten. Simpel gezegd zorgen deze ervoor dat ze androgene hormonen in oestrogeen hormonen omzetten. Mannen worden hierdoor vrouwelijker... En voor de vrouwen: Parabenen worden in veel onderzoeken gelinkt aan borstkanker. Het simpelst is om zo min mogelijk verzorgingsproducten te gebruiken en anders te investeren in chemicaliënvrije producten.

 4. Het eerste wat je 's ochtends in je mond stopt programmeert je neurotransmitters voor de rest van de dag. Sinaasappelsap of andere hoge glycemische index voedingsmiddelen zorgen voor een piek in je insuline wat de aanmaak van serotonine triggert. Dit zorgt voor een kortstondig goed gevoel, maar maakt je moe en sloom. Eiwitten en vetten zijn de manier om jouw neurotransmitters goed te primen voor een Top Performance dag. Vermijd dus de zoete dingen in de ochtend en ga voor eiwitten/vetten.

 5. Het aminozuur glycine kan worden gebruikt om pesticiden van fruit en groentes te verwijderen. Doe 2 gram glycine in een kom met water, voeg je groenten of fruit toe en zie de pesticiden verdwijnen...

 6. Nuttig dagelijks omega 3 want dit zorgt voor minder aanmaak van cortisol, ongeacht in welke stresssituatie je verkeert. Vraag je veel van je lichaam en/ of brein? Zorg dan voor dagelijkse omega 3 supplementen. Cruciale tip: Als je capsules met omega 3 nuttigt, pas dan op voor ranzige visolie. Snij de eerste capsule open en ruik aan de vloeistof. Stinkt het? Dan is het ranzig en is de olie ongezond.

 7. Soja is een van de meest bespoten gewassen en fuckt met je hormoonhuishouding!!! Soja zorgt voor slinking van breincellen en wordt gelinkt aan ADD. Dus alsjeblieft: stop met het luisteren naar de foodiebloghipsters of vegans, soja is troep. Ja het bevat eiwitten, maar dat weegt niet op tegen de nadelen. Soja heeft namelijk een hele grote invloed op de oestrogeengehalte in het lichaam. Nogmaals:  Een onnatuurlijk oestrogeenniveau wordt onder andere gelinkt aan borstkanker. Flikker per direct al je soja bende weg!

 8. DHA, carnitine en D3 helpen significant tegen iedere breinstoornis die nu bekent is. Ook zorgen deze supplementen voor verbetering van je energieniveau. Waar zijn deze badboys te vinden? In visolie! Visolie en carnitine zorgen samen voor een beter lichaamsgewicht omdat zo de vetverbranding aanzienlijk wordt gestimuleerd.

 9. Nuttig 60 gram proteïne voor 12 uur in de middag. De eerste 30 gram wordt gebruikt voor detoxificatie, de tweede 30 gram worden benut om ontstekingen te remmen. Deze getallen zijn gemiddeldes, ga je dus niet blind staren op de 60 en veel tijd en energie verspillen aan afmeten. Voor een grove schatting; 100 gram vlees bevat rond de 20-25 gram eiwitten en 100 gr kwark tussen de 10 en 15.

 10. Vrouwen lopen veel meer kans op alle vormen van kanker doordat ze te weinig aminozuren en B vitaminen in hun dieet verwerken. Neem een multivitaminentablet en/of eet genoeg proteïne om je lichaam te ondersteunen bij het ontgiften. Ik benadruk: Ik heb niets persoonlijks tegen vegans, maar met een klein beetje research kun je al snel de conclusie trekken dat dit verre van een complete en gezonde manier is om je lichaam te voeden. Wanneer je een soortgelijk dieet volgt voorkom dan de mogelijke gevolgen van tekorten door kwalitatief goede supplementen te nemen... 

 

Aan te raden supplementen:

Omega 3, D3, DHA en carnitine:

Goede en goodkoopste optie? Kijk of je een flesje levertraan/cod liver oil op de kop kunt tikken. Weet wel dat dit niet al te best smaakt en veel mensen daarom liever een pilletje tikken.

Glycine om je groenten mee te wassen.

Non-affiliate link voor glycine. 

Vitamine supplementen, nogmaals: Vegan? Take it.

Note: Het merk sunwarrior is één van de betere merken als je plantaardige supplementen prefereert. Dat zijn ook de onderstaande MultiVitamine links. Iets te prijzig? Dan raad ik de multi van het merk biovitaal aan. Vermijd de Amerikaanse merken - Die trappen de pillen te vol en laten de vitamines te 'ruw' wat het lastig opneembaar maakt (en vragen er hoge prijzen voor...).

Non affiliate tip voor Noord-Hollanders: Ik heb in het mooie Haarlemsche gewoond en daar is een mini winkeltje genaamd 'Van Der Pigge' dat goede supplementen verkoopt én waar ze goed advies geven. Zonder je extra b.s. te willen verkopen... Woon je in Haarlem en/of omstreken? Ga langs. 

LEES VERDER.

Alles over koffie en hoe je het bakkie met de meeste gezondheidsvoordelen zet

Of je nu een koffiejunk bent, een notoire koffiedrinker of een gelegenheidsliefhebber, met dit koffierecept garandeer ik je de krachtigste start van je dag. Lees en / of zie het hoe en waarom!

Ingrediënten

 • Een lekkere bak koffie van ecologische koffiebonen
 • 1 theelepel extra vierge kokosolie
 • 2/3 plakjes vers gesneden plakjes gemberwortel
 • 1 theelepel rauwe cacao

Recept

Zet de koffie zo sterk zoals dat jij het lekker vindt, doe de plakjes gember alvast in je kopje. Schenk de hete koffie erop, voeg vervolgens de kokosolie toe en roer als laatst de rauwe cacao door je koffie. Enjoy, and be great!

Organisch Bakkie Pleur

Allereerst natuurlijk over de koffie zelf. Aan uitlatingen over het merk, land van herkomst en branding ga ik mij niet branden (haha), omdat dit nogal gevoelig ligt bij de koffiekenners en barista’s.

Maar alsjeblieft, doe jezelf een plezier en kies voor organische koffie! De koffieplant is één van de meest of de meest bespoten plant ter wereld (afhankelijk van het onderzoek). Dus tik geen bakjes gif weg!

Hou het bij één bakkie, twee op trainingsdagen

Teveel is nooit goed en 2 tot 3 kopjes koffie per dag is wel echt het maximum. Teveel koffie put namelijk enkele hormoonklieren uit. 

En ja ik weet dat er wetenschappelijke onderzoeken uit zijn die laten zien dat meerder bakjes koffie 'kunnen' en zelfs goed zijn voor je cardiovasculaire systeem en tegen hartkwalen. Helaas staren deze onderzoekers zich vaak blind en worden gevolgen als uitgeputte hormoonklieren niet meegenomen in hun onderzoek...

Moeite met een goede nachtrust? Kap dan met koffie drinken na 13:00.

Koffie na het diner? Don't! 'Waarom! Het is zo lekker!'

Drink geen koffie meer na 17.00 en zeker niet naar je avondeten!

'Waarom? Het is zo lekker!?'

Het is slecht voor je nachtrust, je hormoonhuishouding en de absorptie (van belangrijke mineralen). Bron hier.

En geen koffie na het sporten

Tot slot drink ook geen koffie na het sporten, omdat dit voor een stijging van cortisol (stresshormoon) zorgt die al hoog is door het sporten.  Voor het sporten is wél slim - De cafeïne in koffie werkt pijnstillend en verhoogt je energie. Wellicht is dit net die ene extra push-up.

De meesterlijke toevoegingen - Kokos/Gember/Cacao

Optimale cafeïneboost - Kokosolie

Hoe je jouw koffie nog lekkerder en veel effectiever kunt maken is door het toevoegen van kokosolie. Een theelepeltje is genoeg.

Goed roeren, wel zullen er kleine vetbubbeltjes blijven drijven. Geen probleem. Je koffie zal heerlijk romig smaken en het geweldige is dat het vet ervoor zorgt dat de cafeïne heel geleidelijk wordt opgenomen.

koffie_kat

Geen koffie-crashes meer

Je begint dus niet meteen te stuiteren van een cafeïneshot om vervolgens weer in te storten en te verlangen naar je tweede bakkie...

Nee, je kunt minstens de hele ochtend of misschien zelfs wel de hele dag teren op één kopje - mits je die sterk zet. Je hebt zo een constantere energieverdeling.

Veel effectiever en productiever

Op deze manier kun je vele malen effectiever en productiever zijn en daarnaast is het veel gezonder voor je lichaam om die extreme pieken niet te ervaren.

Nog meer voordelen? O fuck yeah!

En er zijn meer voordelen! De kokosolie levert perfecte voeding voor je brein. In een eerder artikel schreef ik al dat vetten relatief gezien veel meer energie leveren dan bijvoorbeeld koolhydraten en dat vooral je hersenen het hier heel goed op doen.

Wortel in je koffie - Gember

Dan de gember. Die zou je denk ik niet zo snel in je koffie verwachten, maar ik vind dat het de koffie net wat meer pit geeft zonder te overheersen. Gember staat bekend om tal van geneeskrachtige werkingen, maar voor de Top Performers haal ik er drie aan.

De drie voordelen van gember

#1 Een paar plakjes in je koffie werkt namelijk ontstekingsremmend. Nu denk je ‘Maar ik heb helemaal geen ontstekingen!’ Dan sport je niet genoeg, want ontstekingen ontstaan onder andere bij intensief sporten. Hier merk je met een gezond lichaam niet veel van, maar je lichaam ondersteunen om te herstellen van deze ontstekingen is cruciaal om een fit lijf te behouden.

#2 Ten tweede helpt gember bij de spijsvertering. Sporten en veel van jezelf vragen in het algemeen wil nog wel eens invloed hebben op de spijsvertering, weet ik uit ervaring... Een beetje hulp kan dus geen kwaad.

#3 En tot slot, vetverlies! Ja ja, je leest het goed. Gember verhoogt je lichaamstemperatuur wat het verbranden van overtollige calorieën stimuleert.

Meer vetverlies tips in dit sterke artikel van Charles Poliquin, bekende kracht coach.

Een snufje drugs... - Cacao

Wanneer je van chocolade houdt, zul je de smaak van een beetje rauwe cacao in je koffie wel kunnen waarderen. Daarnaast zal het je humeur een aanzienlijke boost geven.

Voor de nerds like me: Vooral rauwe cacao bevat genotsstoffen waaronder fenylethylamine (PEA) die wordt aangemaakt als mensen verliefd zijn. Een andere genotsverhogende middelen in cacaopoeder zijn anandamide en tryptofaan. Anandaminde staat bekend als “the bliss chemical” en geeft ons een fantastisch gevoel. Tryptofaan is essentieel voor de aanmaak van serotonine ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd.

Nog een laatste Top Performance voordeel van rauwe cacao: het zit boordevol magnesium. Dit is één van de mineralen die mensen snel tekort komen, ook al eten ze gezond en afwisselend en met name sporters hebben hier veel behoefte aan. Kun je die ook meteen aftikken!

Belangrijk: laat de cacao niet meepruttelen wanneer je de koffie zet, want als je het teveel verwarmd is het niet meer rauw. Het beste is om de cacao toe te voegen vlak voordat je de koffie gaat drinken.

Voor de koffiegeeks: Hier wat linkjes om wat draagvlak voor het pesticiden verhaal te creëren...

Nummer 1, nummer 2, nummer 3.

LEES VERDER.

 

Over optimaal leven, wereldreizen en de fack it mentaliteit

Ik ga je in dit artikel leren hoe jij het leven kunt leiden waarvan je droomt. 

Een gewaagde uitspraak? Misschien. Toch ben ik er van overtuigd dat er twee principes zijn, die wanneer je ze omarmt, je zover kunnen brengen:

Fack it en leef met weinig. 

fack_it

#1 Fack it! Hoe je gaat doen wat je echt wilt

Het eerste principe is 'Fack It'. Fack it zeg je tegen jezelf wanneer je op het punt staat iets spannends te doen. Je Fack it laat je dingen doen waarvan de uitkomst onzeker is, maar wanneer het lukt de beloning groot is. Fack it laat je dat doen wat je graag wilt, maar anders niet zou doen door ingebeelde angsten en andere 'ja maars'. 

Koorddansen

De Fack it zone is dan ook de zone waar de kansen liggen.

Zie Fack It als een lang, dun koord gespannen over een diep ravijn. Aan de ene kant van deze kloof, de kant waar de meeste mensen staan, is de veilige 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.' en 'Schoenmaker hou je bij je leest.' kant.

kloof

De andere kant van de kloof, waar het gespannen koord je naartoe leidt is het gebied ‘where the magic happens.' Dit is waar de kansen en de mogelijkheden liggen. Je moet alleen nog durven... Fack it dus!

Hoe pas je 'Fack it' toe? 

Voelt iets spannend? Is de uitkomst van je plan onzeker? 

Fack it! En doen! 

Vind je die jongen of dame al een tijd leuk maar je durft hem/haar niet mee uit te vragen? 

Fuck it! Gewoon vragen. 

Ben je bang dat wanneer je jouw baan opzegt omdat je voor jezelf wilt beginnen dit niet aan jou is besteed? 

Fak it! Niet langer wachten. 

Altijd al een lange verre reis willen maken maar ‘dat is voor mij nu niet mogelijk?’ 

Fuck it! Gaan. 

Fuck it/Fack it is het eerste principe dat je moet leren om los te komen van het leven dat je nu leidt en zo het leven te starten waarvan je droomt

'Fack it' is te trainen.

Des te meer spannende dingen je in je leven verwerkt, des te gemakkelijker de volgende uitdaging voor je wordt (Discomfort).

'Fack it' is wat ik dacht toen ik een baanaanbod afsloeg, mijn huurhuis in Nederland opzei, voor onbepaalde tijd naar de andere kant van de wereld vertrok en vol voor mijn eigen business ging. Spannend as hell, maar ik ben nog nooit zo gelukkig geweest! 

#2 Leven met weinig en vrijheid creëren

Het tweede principe is ‘leer te leven met weinig’. Door minder te consumeren en simpeler te leven creëer je een levensstijl waarbij je ruimte overhoudt, vrijer wordt. 

Je krijgt meer mentale energie en meer ruimte in je portemonnee. Ontdoe jezelf van oppervlakkige en onnodige luxe door je bijvoorbeeld simpel (niet shabby!) te kleden en simpel te eten.

Feitje: Simpliciteit en je ontdoen van afleidingen en/ of mentale energie verspillers is een terugkerende gewoonte bij gelukkig & succesvolle mensen.

Leer te leven met minder en je bent rijker dan ooit… 

Eten buiten de deur? Meerdere keren per week op koffiedate of langs de Kiosk, Coffee Company of andere tent om een latte macchiato te bestellen? Iedere maand een nieuw kledingstuk om de trends te volgen? Een dure woonruimte, auto, de nieuwste gadgets?

Allemaal onnodige zaken die je alleen maar geld, tijd en moeite kosten. 

koffie

Een rekensommetje

Reken voor de grap eens uit hoeveel je kunt besparen door geen koffies buiten de deur te drinken.

 • Dit scheelt je zo'n 70 euro per maand (4x per week een latte van 4 euro).
 • Op jaarbasis komt dit neer op 840 euro!

Bijna iedereen kan geld sparen om in te zetten voor iets belangrijkers: het waarmaken van een top leven. En misschien nog wel beter: het maakt je minder afhankelijk van het inkomen waar je aan gewend bent. Je weet dat je met minder toe kunt en dat stelt jou in staat om spannende dingen te doen. Dat is vrijheid! 

Wil je optimaal leven? Stop met korte termijn zelfverheerlijking en overconsumeren in alle vormen. 

Meer lezen over hoe je dit in je leven kunt verwerken? Lees dan het artikel 'The Body of Schwarzenneger'

Maak het een game en daag jezelf uit

Ben je vastberaden om te wennen aan minder? Volg bijvoorbeeld het advies van Socrates op en eet als uitdaging een maand simpel en goedkoop.

 • Ga voor een voedselbudget van 5 euro per dag (150 euro per maand) en zet wat je overhoudt opzij.
 • Eet groenten die in de aanbieding zijn, aangevuld met wat rijst, bonen en eieren.
 • Havermout en zelfgemaakte soepen doen het budgettair ook goed.

Zo bespaar je geld, maar daarnaast verwerf je mentale rijkdom omdat je iets overwint. 

Voor de ondernemende lezers: Hoe Elon Musk, oprichter van TESLA, leefde van 1 dollar per dag.

Er zijn natuurlijk tal van dit soort challenges te bedenken...

Nog een aantal ideeën: 

 • een half jaar geen kleding kopen 
 • alleen naar gratis festivals 
 • alle restjes van je verzorgingsproducten opmaken voordat je nieuwe koopt
 • standaard om korting vragen 

Ik hoop dat mijn boodschap overkomt. Als je écht een beter leven wilt of ontevreden bent met de status quo,

REGEL HET!

Het is geen fucking rocket science! En ook zeker niet alleen weggelegd voor een selectieve groep mazzelaars. Fack it en actie. 

Wat heb je immers te verliezen? Wil jij je hele leven blijven rondlopen met de gedachten 'wat als ik het toen toch wél had gedaan… Als ik wel die kans had gepakt?’

Wat houd je tegen? Je hebt jezelf, je slimme brein, je vrienden en familie om je te steunen. Er is zelfs een sociaal vangnet om op terug te vallen. Haal uit het leven wat je er uit WILT halen! 

‘We’ll dream the same when we die’
— Onbekende held

Fack it! 

Wegens frequente mailtjes met de vraag: Onderstaand enkele boeken die mij hebben geïnspireerd voor het schrijven van dit artikel: 

Een blik in mijn leven, een korte travel log:

 1. Sinds februari 2015 ben ik een maand op de Filipijnen geweest,
 2. heb ik een half jaar in Copenhagen gewoond,
 3. ben ik in Zweden geweest waar ik onder andere een week alleen in de natuur heb gesurvivaled.
 4. Daarna heb ik achtereenvolgens Berlijn en Parijs bezocht.
 5. Begin dit jaar woonde ik kort op Bali en heb ik andere delen van Indonesië bezocht, zoals de Molukken. 
 6. Vervolgens heb ik iets meer dan twee maanden gekampeerd in het machtige Nieuw Zeeland.
 7. Daarna was het Kuala Lumpur voor een street-food avontuur en business.
 8. Op het moment van schrijven (16:52, woensdag 4 mei 2016) zit ik in het vliegtuig terug naar Bali, Canggu.
 9. Hier wacht mij een maand van ondernemen en lol maken. 
 10. Dan staat Sri Lanka op de planning.
 11. Na Sri Lanka, wederom een maand, ga ik een maandje in Antwerpen wonen en even in Brussel, gevolgd door een Londons avontuur.
 12. Daarna Wenen, Berlijn en in 2017 zit ik (wederom) een half jaar in Scandinavië.

En daarna? Ik heb geen idee, maar het komt vast goed. 

Opschepperig?

Misschien.

Toch deel ik dit om duidelijk te maken dat het ook voor jou mogelijk is. Ik ben niet speciaal, verre van. 

fack_it_the_dutch_rebel

Stop met dromen, start met DOEN

Wanneer jij meer ‘Fack it!’ roept, kansen pakt, op je bek durft te gaan, weer op staat en doorzet, je met weinig kunt leven en niemand en niets iets verschuldigd bent én alle uitdagingen leert zien als een les, incasseert en overwint dan is ook dit leven voor jou weg gelegd. Of natuurlijk een ander soort leven waar jij van droomt! 

#FACK IT! 

Tijd voor actie, of niet dan? 

 

Wil jij de volgende stap in je leven maken? Daar kan ik bij helpen. Klik, als je ambitie hebt en er klaar voor bent, op onderstaande button on naar de Top Performance Video Cursus pagina te gaan. Lees daar in alle rust alles door. GROEI!

 

LEES VERDER.

Wat is jouw excuus?

Excuses, excuses, excuses...

FUCK die excuses 

Kap ermee en wees eerlijk tegen jezelf! Alle nieuwe dingen die je doet in je leven zijn onzeker. Verzin geen smoes om het maar niet te hoeven doen. 

Leer te accepteren dat dingen in het leven spannend en soms oncomfortabel voelen. Maar dit is alleen in het eerste begin... Leer ervan te genieten!

Je weet immers pas hoe iets is/loopt wanneer je er mee bezig bent. nooit van te voren... 

Voor de nerds als mezelf: In de psychologie wordt dit fenomeen ook wel 'cognitieve dissonantie' genoemd. Dat is dat stemmetje in je hoofd die je te dure kleding aankopen goed praat en er ook voor zorgt dat je excuses verzint wanneer je een kans laat liggen, vaak omdat het spannend is... Ons 'ego' is zo sterk dat we het liever met een smoes goed praten dan dat we de soms harde en oncomfortabele waarheid onder ogen willen zien...

Met dank aan Lars Blokdijk voor het opnemen van de inspiratie video! Check z'n website, helemaal als je online business inspiratie wilt.

 

Meer inspiratie ontvangen? Join de groep like minded top performers en schrijf je in voor mijn Smart Sunday - Elke zondag stuur ik mijn Smart Sunday update - 3 learnings om je te inspireren.

I cannot teach anybody anything, I can only make them think - Socrates
 

Over hoe je meer positieve energie in je gezondheid, relaties en werk pompt. Stap voor stap een beter en energieker leven

Alles is enegie. Einstein wist het al en het wordt hoogtijd dat wij hier wat mee gaan doen. Wetende dat alles in en om ons heen uit energie bestaat, wat we denken, doen, eten en hoe we overkomen, impliceert dat de skill om energie te beïnvloeden een superkracht is.

Everything is energy and that’s all there is to it. Match the frequency of the reality you want and you cannot help but get that reality. It can be no other way. This is not philosophy. This is physics.
— Albert Einstein

In dit artikel maak ik een begin met uitleggen hoe je deze skill onder de knie krijgt op persoonlijk, relationeel en professioneel gebied via een stappenplan. Iemand die het beste uit zichzelf en het leven wil halen laat energie voor zich werken...

alles-is-energie

Persoonlijk energie plan

#1 Slaap is alles

Hoe kun je ervoor zorgen dat je elke dag positief energiek bent? Slaap! Dit klinkt simpel maar o zo weinig mensen nemen het serieus genoeg en het ontbreekt velen aan de meest simpele slaap hack: Een avondroutine.

Zorgen voor een goede nachtrust is cruciaal om volledig te herstellen en aan je energie (en gezondheid) te werken. Maar wat ‘voldoende’ nachtrust is, verschilt per persoon.

Feitje: De verschillende slaapcurves in verschillende landen rondom de wereld correleren met het overgewicht van de inwoners van deze verschillende landen. Slaap is alles...

De geijkte minimaal acht uur slaap per dag zou voor jou kunnen gelden maar het kan net zo goed zijn dat jij eigenlijk beter presteert met zes of negen uur slaap. Weet jij dit van jezelf? Super, houd je hier dan aan en je begint iedere dag met een voorsprong.

Deze gratieessss app die ik zelf ook gebruik geeft je inzicht in je slaap uren

Investeer in je slaapcyclus zoals Donald Trump

Maar weet jij niet wat jouw optimale slaapduur en slaapcyclus is, dan is dit uitzoeken één van de beste investeringen die je in jezelf kunt doen. Hier zul je de rest van jouw leven profijt van hebben.

Ga zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed en experimenteer met verschillende uren slaap of probeer eens ander slaapritme. Donald Trump slaapt bijvoorbeeld 3 uur per nacht. 

Of Einstein

Einstein had een bijzondere slaapcyclus met verschillende powernaps van 15 tot 30 minuten verspreid over de dag. Op deze manier sliep hij twee tot zes uur minder dan de gemiddelde persoon, maar was zo wel het meest productief.

Voor meer inspiratie over de slaapgewoonten van bekende top performers, check deze infographic. 

Mijn advies:

Mijn advies hierbij is wel om het niet onnodig moeilijk voor jezelf te maken, houd het dus SIMPEL! Het proefondervindelijk vaststellen van jouw ideale slaapduur en dit een prioriteit maken zal al een wereld van verschil maken...

Om je hierbij te helpen is het handig wat af te weten van je bioritme, oftewel chronobiologie (scrol door naar het stuk over slaap).

#2 Een ei hoort erbij

Een andere grote factor voor je energie is hetgeen je eet. Ik wil hier geen ‘Rens Kroes blog’ van maken, maar kap simpelweg met suikers en start je dag met proteïne, zoals eieren.

Hoe verleidelijk het ook is om 's ochtends voor de snelle energie uit koolhydraten te gaan, zoals bijvoorbeeld door een jus d'orange te drinken, een top performer weet beter. Deze wil constante energie en gaat daarom voor eiwitten en vetten.

Wil je meer lezen over koolhydraten / vetten en hoe je jouw vetrandje kunt verminder? Lees het populaire artikel over het kappen met koolhydraten.

Het fabeltje dat je niet meer dan twee eieren per week mag eten is gelukkig aan het verdwijnen. Eieren zijn juist voedzaam en er wordt niet zo mee geklooid door de voedingsindustrie.

Het is puur, zonder e-nummertjes. Investeer wel in de biologische variant en eet alsjeblieft ook de eierdooier. Geen gelul en fratsen zoals het 'egg whites' only. Dan eet je eieren rijk aan voedingsstoffen.

Ontbijt recept

Snij wat verse groenten of koop bij je favo buurtsuper 'diepvries' groenten en bak deze met je eieren in wat kokosolie. Zo creëer je binnen een handomdraai een super start van je dag. De eiwitten en gezonde vetten zullen je voeden, lang verzadigen en geleidelijke langdurige energie geven. Dit gecombineerd met al het goede van groenten (o.a. vezels) brengt jou een top start.

#3 :-D!

De derde en misschien gemakkelijkste tip voor positieve energie is lachen. Haha! denk je nu, ik kan toch niet op commando lachen en blij zijn? Jazeker wel! Door jezelf te primen zet je jouw neurotransmitters aan tot het gewenste gedrag.

Primen werkt onder andere via de spieren. Door geforceerd een lach op je gezicht te zetten, 30 seconden lang, dwing je jouw hersenen tot de aanmaak van gelukshormonen. Zo creëer  je dus zelf een positieve 'state of mind'.

Begin je dag met een glimlach en blijf dit gedurende je dag herhalen. Wanneer je bang bent dat je collega's je raar zullen aankijken, lach dan tijdens het toiletbezoek en of ‘het’ dan wel of niet gelukt is, je komt sowieso gelukkiger weer terug. Trigger je lachspier, slaap goed en eet gezond. Eitje, of niet dan?

Psychological Priming filmpje van 6 minuten

For nobody needs a smile so much as those who have none left to give
— Dale Carnegie

Relationeel

Buiten het feit dat je zelf invloed op jouw eigen energie kunt uitoefenen, ontkom je er niet aan dat anderen jouw energie beïnvloeden.

Dit kan iets goeds zijn, maar kan ook sterk in je nadeel werken. Je herkent vast wel de situatie dat het na een gesprek met een altijd negatief familielid of vriend voelt alsof alle energie uit je is gezogen. Precies.

#4 Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waarmee je het meest optrekt

Maar ook dat je na een gezellige avond met vrienden weer helemaal opgepept bent, terwijl je daarvoor eigenlijk niet zoveel zin had en je moe voelde. Dan merk je hoeveel invloed jouw relaties als je partner, familie en vrienden op je hebben.

Er wordt zelfs beweerd dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen waarmee je het meest optrekt. Je relaties hebben dus bizar veel invloed op jou. Sterker nog, onderzoek wijst uit dat dit voor 95 procent bepaalt in hoeverre je succesvol wordt (klik de link).

Parasieten

Ben je omringd met mensen die je eigenlijk altijd energie kosten, veel negatieve verhalen vertellen zoals:

 • 'poeh ik heb het zo druk…' 'mijn baas is echt de grootste eikel…
 • 'Julia is echt een bitch, ik snap niet waarom niemand dit doorheeft’ etc. etc.

dan raad ik je aan deze relaties te beëindigen. Misschien schiet op dit moment wel iemand door je hoofd die altijd klaagt en jou alleen energie kost en zelden oplevert. Afkappen!

Dit klinkt hard, dat begrijp ik. Toch moet je jezelf beschermen tegen energieparasieten voor je eigen geluk en succes. Veel topondernemers en sporters zijn zich hiervan bewust en kiezen selectief zodat ze alleen met positieve mensen samenwerken.

En jij dan?

Daarnaast kun je jezelf ook afvragen of jij zelf iemand bent die overwegend positieve energie brengt of dat je stiekem wel erg veel energie vraagt van de mensen om je heen.

Stop dan met klagen en ga aan jezelf en je energiepijl werken. Wil je gezonde relaties wees dan de meest positieve en energieke vorm van jezelf. En dan kun je natuurlijk best mensen helpen die dat een keer nodig hebben...

Associate with people who are likely to improve you. Welcome those whom you are capable of improving.
— Seneca, letters from a Stoic

Professioneel

Deze energietheorie gaat ook op in professionele sfeer. Of je nu een starter bent die carrière wil maken, een managementfunctie bekleedt of dat je oprichter bent van een start-up, de mate waarin jij energie kunt leveren is bepalend voor je succes.

Positief promotie

Positieve energie brengt mensen verder. Het is wetenschappelijk aangetoond dat positieve energieke mensen aardiger worden gevonden en daardoor ook eerder promotie maken. Vrolijk zijn is dus niet alleen fijn, het versneld ook jouw carrière.

Voor werknemers / managers en directors: Blije werknemers zorgen voor 12% meer productiviteit. Prima investering denk...?

Niet alles is te faken

Maar energie laat zich niet helemaal neppen. Je start natuurlijk je dag met een glimlach en besluit positieve energie tentoon te spreiden. Maar wanneer je iedere dag met tegenzin naar je werk gaat kost het opzetten van dit masker en het faken je juist bakken energie.

#5 Zeg je baan op...

De oprechte intentie ontbreekt en je energie zal je verraden. Heb je plezier in je werk, dan zal het gemakkelijk zijn om positief over te komen en zal het principe van zichzelf versterkende wederkerigheid juist nieuwe energie opleveren.

Maar als je doet alsof wordt het hoog houden van deze façade steeds lastiger en is het een kwestie van tijd dat mensen hier doorheen prikken. Het zal je niet opleveren wat je wilt.

Herken je dit? Gebruik dan je kostbare energie voor het typen van ‘ontslagbrief’ in de Google zoekbalk. Succes!

Conclusie

Tastbaar in de vorm van eten of niet, energie is allesbepalend voor jouw succes. Ga er daarom kieskeurig mee om, verdoe het niet en laat een ander het niet van je afnemen. Breng je energie op Top Performance niveau!

For nobody needs a smile so much as those who have none left to give
— Dale Carnegie

Footnote: De juiste versterkende gewoontes in je leven verwerken is cruciaal voor persoonlijk en financieel succes. Ik weet waarom mensen het gevoel hebben 'vast te zitten' in hun baan en het idee hebben 'niet weg te kunnen'.

Vaak is het een kwestie van niet durven door irreële zelfgecreëerde angsten. Je hebt wilskracht, discipline en vooral zelfvertrouwen nodig om die stap te zetten. Mijn missie is goede mensen beter maken en goede mensen worden niet beter als ze niet gelukkig & energiek zijn.

Dit is dan ook de reden waarom ik hierover schrijf en mijn (inmiddels steeds populairder wordende) video cursus heb ontwikkelt. Nieuwsgierig of dit ook iets voor jou is? Neem rustig de tijd om de cursus pagina te bekijken zodat je kunt zien of dit op jouw behoefte aansluit. Al 500+ mensen (waaronder bedrijven) gingen je voor in deze Top Performance Lifestyle Mentaliteit. Klik op onderstaande button voor meer info.

 

LEES VERDER.

De 7 pijlers voor een levenslang fit lijf

In dit artikel deel ik 7 pijlers waarmee jij simpel en effectief jouw fysieke doelen kunt bereiken.

’Hoe val ik zo snel mogelijk af’
’Hoe word ik zo snel mogelijk sterk’
’Hoe krijg ik zo snel mogelijk een wasbordje’

Ik durf te wedden dat de drie bovenstaande zinnen hoog in de lijst van meest gezochte zoektermen voorkomen. Onze obsessie met hoe je in een zo kort mogelijke tijd een fysieke transformatie bereikt sluit in mijn ogen naadloos aan op het drukke, snel resultaat gerichte en door Instragram gedomineerde tijdperk waarin we leven. Alles moet zo snel mogelijk, bite-size en daarom vliegen de 7 tot 31 dagen afslankchallenges je om de oren.

snel_fit_bestaat_niet

Gezond en fit zijn vraagt om een lange termijn aanpak

Ik geloof niet in deze ‘quick fixes’. Om in een optimale fysieke staat te komen (en te blijven) is een langetermijnaanpak nodig. Levenslang.

Trainen moet een vast onderdeel van je leven worden samen met andere goede gewoontes en routines. De pijlers in dit artikel gaan je daarbij helpen.

De 7 pijlers voor een levenslang fit lijf

#1 Effectief trainen

Effectief trainen is gemakkelijk. Des te meer spieren je tegelijkertijd gebruikt des te effectiever je training, niet meer en niet minder.

Zonder sportschool abbo:
Squats, push-ups, pull-ups, superman back extension, planken.

Check dit filmpje om te weten hoe je zonder pull-up stang toch je rug kunt trainen

Met sportschool:
Squats met gewicht, bench press, chin up, deadlift.

Wissel push- en pull oefeningen met elkaar af en houd je verbranding hoog door minimale rustpauzes in te lassen. Bijvoorbeeld: pull-ups direct gevolgd door squats. 

#2 30/30 Regel

Eet binnen 30 minuten na je training minimaal 30 gram eiwitten. Een goede eiwitshake met 30 gram eiwitten na je training volstaat en is goed haalbaar. Wanneer je traint en spieren wilt opbouwen heb je dagelijks 1,5 tot 2 gram eiwitten nodig per kilo lichaamsgewicht. Weeg je 80 kg, dan eet je dus tussen de 120 en 160 gram eiwitten per dag. Verdeel je eiwitten over je maaltijden. 

Note: Als je proteïnepoeders gebruikt, zorg er voor dat ze organic zijn... Goedekope Whey en/ of bespoten plantaardige poeders ontwikkelen o.a. ontstekingen en verne*ken je hormoonhuishouding.

#3 Train om te falen

Zoek het randje op en ga er overheen. Blijf jezelf uitdagen. Ik weet dat het oncomfortabel voelt, maar fack it! Het maakt je niet alleen fysiek sterker maar ook mentaal.

Meer over 'Discomfort' en hoe dit je mentaal sterker maakt lees je in dit artikel over 'vasten'

#4 Maak rust een prioriteit (OFF!)

Voor mensen met ambitie en doorzettingsvermogen, de Top Performers, schiet herstel er nog wel eens bij in. Stap niet in deze valkuil.

Nachtrust, mediteren en powernaps zijn essentieel om je spieren te herstellen en het maximale uit je trainingen te halen. Verwerk mediteren in je ochtend-of avondroutine en zorg ervoor dat je na 21:00 niet meer achter je laptop of iphone geplakt zit. Dit schopt namelijk je melatonine (slaaphormoon) aanmaak door de war.

Nog nooit een meditatie gedaan maar wel geïnteresseerd? Ik ben begonnen met de ingesproken meditaties door psychologe Tara Brach.  Een goede om mee te starten is te vinden als je op deze link klikt. Deze duurt 8 minuten, dat kun je vast wel ergens inplannen.

Note: Inmiddels hebben veel ambitieuze mensen de Top Performance Video Cursus gevolgd. Bij 90 procent van hen blijkt rust, 'OFF', één van de grootste uitdagingen...

Omdat dit zo belangrijk is wil ik de volgende metafoor delen: Stel je hebt een auto en je hebt hier net een nieuwe set banden onder gezet. Vervolgens rijd je overal stevig door en op het ALLERLAATSTE moment, wanneer het moet, trap je bij ieder rood stoplicht vol op de remmen. Hoelang gaan deze nieuwe banden denk je mee wanneer je ze op deze manier behandeld? Is het niet veel beter om gedoseerd te rijden, op tijd af te remmen en zo slijtage aanzienlijk te verminderen? 

Alleen maar standje 'AAN' is niet vol te houden. Gun jezelf rust!

#5 Herstel met kruiden

Sporten veroorzaakt milde stress voor je lichaam. Dit resulteert in kleine ontstekingen. Je helpt je lichaam herstellen en met het terugdringen van deze ontstekingen met twee hele natuurlijke ontstekingsremmers: gember en geelwortel.

Koop een gemberwortel, snij deze in dunne plakjes en giet er kokend water overheen en je hebt een gemberthee. 

Voor de geelwortel: koop een zakje geelwortelpoeder en gebruik het als kruiden in je eten of gooi het door je shake. Meer info over geelwortel en gember vind je hier.

Meer recepten / tips over geelwortel lees je hier

gember_thee

#6 Zorg voor een plan en routine

Een plan is een MUST. Ga never nooit de sportschool in of aan een training beginnen zonder dat je van te voren bepaalt wat je gaat doen.

Train op vaste tijdstippen. Dit is belangrijk om je lichaam en brein aan de trainingen te laten wennen, om het vol te houden en maximaal te kunnen trainen. Ik ben groot voorstander van de ochtendtraining omdat dit aansluit op je bioritme. Plus in de ochtend heb je de meeste mentale energie (lees: wilskracht) om het daadwerkelijk te doen!

Tot slot de shitload aan positieve neurotransmitters en hormonen die je in de ochtend creëert en zo de rest van je dag positief beïnvloeden, zijn ongekend…

Lees meer over hoe je als een koning je dag start (en je succes vergroot) in één van mijn meest gelezen artikelen.

#7 Hou het leuk

Ik eindig met wellicht met de belangrijkste pijler: hou je trainingen kort en maak het leuk. Wanneer je iedere keer met tegenzin jezelf er toe moet zetten om te bewegen dan is dat geen goed teken. Vermijd het gebruiken van je kostbare mentale energie (wilskracht / discipline).

Trainen moet leuk zijn en je moet er de lol van (leren) inzien. Daag jezelf uit, maak het speels, hou je voortgang bij. 

Pas je training aan. Druk? Veel afspraken? Dan train je 10 minuten volle bak en op een dag dat je meer tijd hebt ga je voor een training van 45 minuten. Moe? Lange dag? Ga dan voor een simpele training, een handje oefeningen en wat stretchen. Ook dat maakt het leuker. Langer is echt niet beter…maar: DOE HET WEL!

De ultieme kom-met-je-luie-reet-van-de-bank-tip: Weet waarvoor je het doet! Wil je een fitte ouder zijn voor je (toekomstige) kinderen? Wil je een topconditie om constant te kunnen presteren op je werk?  Wil je een voorbeeld zijn voor de rest van je werknemers/teamgenoten? Etc.

Tot slot

Laat je niet verleiden tot energieslurpende 30- dagen ab challenges (of crazy shit als de insanity work-out die bijna niemand voltooid) om dit vervolgens weer snel te laten verwateren. Ga voor levenslang resultaat.

Combineer simpliciteit met routine en compliance (het gemak waarmee iets uit te voeren valt), en je kunt jouw (fysieke) doelen je hele leven blijven nastreven. Sporten maakt je gelukkig en het hoeft niet extreem. Keep it simple.

High five & have fun.

Meer leren over voeding / mentaal en fysiek bekijk (en lees in alle rust) de Top Performance Video Cursus pagina.

 

LEES VERDER.