Gezondheid

De filosofie van geluk(kig) deel 2 - Mindtraining / quotes / uitdaging

Part 2. 

Train je mindset

Je bent nu beland bij het tweede deel van een artikel over het (schijnbaar) vage onderwerp ‘geluk’. Part 1 onthulde vooral dat en hoe de maatschappij is ingericht op ongeluk, part 2 is een stuk positiever en doet uit de doeken wat je kunt doen om gelukkig(er) te worden. Heb je deel één nog niet gelezen? Dan kan via deze link.

Aan de hand van een aantal quotes wil ik je meenemen hoe je jouw geest kunt trainen om optimaal gelukkig te leven. In mijn ogen is continue mindtraining de basis om het maximale uit jezelf en je leven te halen. Ik zie geluk dan ook als een spier die je kunt trainen.

Meer info om de beste versie van jezelf te worden vind je hier.

Een korte opfrisbeurt

Wat is er nodig is om gelukkig te zijn, worden en blijven, buiten het feit dat je niet klakkeloos alles moet geloven en regels moet opvolgen?

Simpel, de juiste chemische stofjes in de juiste verhouding in je brein zien te krijgen die dit gevoel opwekken (serotonine, dopamine en oxytocine). Een uitgebalanceerde hormoonhuishouding is het wetenschapelijke pad naar ‘geluk’. Gelukkig is het dus niet zo ingewikkeld…

Een metafoortje! Love it.

Hoe wek je dan deze hormonen op? Door een aantal simpele maar effectieve handelingen tot een gewoonte te maken. Zie gelukstraining dan ook als een vast onderdeel van je dagelijkse routine, net als je tandenpoetsen.

Net als dat je als klein kind is verteld dat je je tanden moet poetsen om gaatjes te voorkomen vertel ik je nu dat je een aantal van de onderstaande handelingen dagelijks kunt uitvoeren om ongeluk tegen te gaan en jezelf happy te maken en houden.

Benut dit principe ook voor het oppoetsen van jouw geluk(shormonen) en na verloop van tijd zul je merken dat je steeds beter in je vel gaat zitten.

geluk mindset poetsen

Personal note: er wordt veel gedacht en gedaan alsof grootse dingen nodig zijn om gelukkig te worden. Bijvoorbeeld een verre reis maken, een eigen bedrijf starten, een lange Vipassana meditatiecursus volgen of een ayuhuashka ceremonie meemaken.

Dit is in mijn ogen zwaar overtrokken! Ik ontken niet dat bovenstaande je kan helpen omdat het je uit je dagelijkse sleur haalt, maar het is veel te extern gefocust.

Van binnenuit geluk ervaren en opwekken? Lees verder...

There is no path to happiness: happiness is the path — Gautama Buddha, +- 500 vC.

Tip voor je verder leest 

noteer uit de onderstaande tekst wat jou inspireert en waarvan jij denkt dat het voor jou voor veel verschil kan maken.

Door je aantekeningen er dagelijks op vaste momenten, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen erbij te pakken ontwikkel je vervolgens  een nieuwe gewoonte.

Waarschijnlijk zul je het wel eens vergeten, net als ik, maar door het te combineren met iets als tandenpoetsen wat je sowieso doet (hoop ik!), komt het gemakkelijker in je systeem. En je weet: stap voor stap, lange termijn, geduld (niet mijn beste eigenschap)...

Ok, genoeg gelult: de ‘wijsheden’

‘Ik ben gelukkig wanneer …’

Stop met het streven naar geluk. Wees het NU. Vooral het vele nadenken weerhoudt ons ervan om gelukkig te zijn en de mooie dingen die ‘nu’ gebeuren te ervaren en van te genieten.

Klinkt vaag? Blijf lezen...

The greatest blessings of mankind are within us and within our reach. A wise man is content with his lot, whatever it may be, without wishing for what he has not — Seneca, Romeinse Filosoof, 4 vC.

Verlangens en verwachtingen zijn de gelukskillers

De meeste mensen verlangen nogal wat af. We verlangen naar de zomer, vakantie, koffie, chocolade, een slanker lijf, onze jeugdigheid, een lieve(re) partner en ga zo maar door.

Je verlangt altijd naar iets wat er niet ‘nu’ is, verlangens zorgen er dus automatisch voor dat je niet voor 100% nu leeft, terwijl het allemaal ‘nu’ gebeurt. Het gaat om dit moment!

Nu of later
The secret of happiness, you see, is not found in seeking more, but in developing the capacity to enjoy less — Socrates, 450 vC.

Waar verlangens zowel over het verleden en de toekomst kunnen gaan, zijn verwachtingen alleen op de toekomst gericht. Buiten het feit dat verwachtingen je uit het moment halen, gaan ze ook op andere manieren je geluk tegen.

Want als we iets zeker weten is het wel dat niets zeker is, dus al die verwachtingen die je in je hoofd haalt zouden best wel eens niet met de werkelijkheid overeen kunnen komen.

Hoewel we blij worden wanneer onze verwachtingen worden overtroffen, komt het ook vaak voor dat iets beneden verwachting is en dit zorgt voor teleurstelling. Leef je echter zonder verwachtingen dan is het altijd goed, nu.

Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced — Soren Kierkegaard, 19e eeuwse filosoof

Maar what the fuck is ‘het nu’ dan?

NU is een mentale staat waar je in opgaat. Of dit nu een wandeling is, een gesprek met iemand of een project op je werk. Wanneer je iets je volle aandacht geeft ben je in het nu. Een extreme versie van 'het nu' wordt ook wel ‘in de flow zijn’ genoemd. Meer over de flow vind je in dit artikel.

Simpele versie van het nu: bewustzijn en al je aandacht aan iets of iemand geven.

Klinkt simpel? Toch doen veel mensen exact het tegenovergestelde. Naast alle verlangens en verwachtingen proberen ze ook nog eens van alles en nog wat tegelijk te doen...

If you are depressed you are living in the past. If you are anxious you are living in the future. If you are at peace you are living in the present — Lao Tzu, 600vC uit China

Waarom maakt leven in het ‘nu’ gelukkig?

Dit komt doordat wanneer je ergens in opgaamt hormonen als serotine worden aangemaakt die ons dit geluksgevoel geven. In 'de flow' = lekker in de hormoontjes.

Je kunt dus de keuze maken om NU gelukkig(er) te zijn. Focus je meer, zoom in op de dingen die er wel zijn en kom vaker in de flow.

Het begin van het einde: Het X=Y en Y+X principe

‘Wtf?’ Niet afhaken, ook niet als je een bloedhekel hebt aan wiskunde (zoals ik). Wat dit principe aangeeft is dat er een natuurlijk proces bestaat dat ‘zelfversterkende wederkerigheid’ heet. Simpel gezegd betekent dit dat als X zorgt voor Y, Y zorgt voor X. Dit gaat ook op voor geluk…

Nu de uitleg. Wanneer we ons gelukkig voelen (X) verschijnt er automatisch een (glim)lach op ons gezicht (Y). Dat is de natuurlijke gang van zaken.

Pas je dit wederkerigheidsprincipel toe en forceer je een lach (Y) voor ongeveer 30 seconden dan ontstaat er hetzelfde gevoel van geluk (X). Serotonine wordt namelijk aangemaakt en dit hormoon maakt het geen reet uit wie er eerst was…X=Y of Y+X .

Het creëren van geluk is dus simpel. Forceer dagelijks die (glim)lach! Mijn advies is om dit in de ochtend te doen.

Waarom ‘s ochtends?

Ons brein is de spil van het geluk en deze is ‘s ochtends het meest vatbaar voor invloeden, zowel negatief als positief. Deze vatbaarheid benut je dus door ‘s ochtends te glimlachen.

Bonus: zet ‘Happy’ van Pharrell Williams op om nog een gevalletje X=Y en Y+X te ervaren (tenzij je dit nummer inmiddels niet meer kunt uitstaan…;)

The more man meditates upon good thoughts, the better will be his world and the world at large — Confucius, China 500vC

De gelukchallenge!

Ik daag je dan ook uit om jezelf te trainen in geluk door onderstaande dingen in je dagelijkse routine te verwerken. Niet straks, morgen, etc. maar NU!

Bijvoorbeeld, daar is die weer, voor en tijdens het tandenpoetsen!:

 • herinner jezelf er aan om vandaag alle verlangens en verwachtingen los te laten en je te focussen op het ‘nu’  
 • 30 seconden (geforceerd) lachen
 • 3 dingen waar je dankbaar voor bent uitspreken of beter nog opschrijven

Doe dit een aantal keer per week voor een periode van een maand en je zult versteld staan van de toename in jouw geluksgevoel...

Conclusie

Mijn filosofie van geluk is dus dat het werkt als een spier, je kunt het trainen. Door er dagelijks mee bezig te zijn, net als tandenpoetsen blijf je de juiste chemische stofjes opwekken. Geluk wordt zo een gewoonte.

Helaas is geluk niet voor iedereen even simpel, maar voor de gezonde breinen werkt het zo.

Follow the simple rule that a different result requires doing something different. - Een Rebel.

Ow, en vergeet je glimlach niet!

En nog één quote voor alle gelukszoekers:

You will never be happy if you continue to search for what happiness consists of. You will never live if you are looking for the meaning of life. — Albert Camus, 1913.

 

LEES VERDER.

De filosofie van Geluk(kig) deel 1, een artikel zonder onzin en zweverigheid over dit onderwerp

'Geluk’

Iedere zelfbenoemde (niet-)opgeleide zelfhulpgoeroe (waaronder ik) schrijft over dit onderwerp en als we de Google Search onderzoeken mogen geloven is geluk één van de meest gezochte termen.

De geschreven artikelen worden dan ook massaal door verslonden. Toch vraag ik mij af of dit ‘geluk’ en de toenname aan populariteit voor dit onderwerp het nu echt bereikbaarder maakt?

Ik denk het niet. Ik denk dat er buiten ons om heel veel gaande is wat ons ongelukkig maakt. Wel denk ik dat we hier zelf heel wat tegen kunnen doen. Maar dan moeten we wel eerst weten wat geluk is, wat ons geluk tegenhoudt & daar is dit artikel voor bedoeld.

Hopelijk biedt dit artikel je nuttige inzichten. Of je schaart mij bij de andere hippie-gelukschrijfgoeroe’s, dat kan natuurlijk ook...

Happy Homeless

Is je druk maken om 'geluk' geen onzin?!

Allereest het antwoord op de vraag of het niet aanstellerig of egoïstisch is om ons zo ‘druk te maken’ om geluk, terwijl er plekken op de wereld zijn waar mensen omkomen van de honger.

Ik denk het niet. Ten eerste is het een volkomen logisch verschijnsel waar we ons niet voor hoeven te schamen. In de eerste wereldlanden hebben over het algemeen genoeg tijd en geld om ons met geluk bezig te kunnen houden (Maslow's hierachy of needs).

Daarnaast is er voldoende om ongelukkig van te worden maar daar kom ik zo op terug.

Verder denk ik dat wanneer mensen leren hoe geluk werkt (in heldere taal) en hoe ze zichzelf gelukkig kunnen maken en houden, ze fijnere socialere mensen worden die hun aandacht kunnen richten op het verbeteren van hun omgeving. Daar is niets egoïstisch aan, toch?

Goed. Ik moest er even over nadenken, maar ik denk dat we geluk prima kunnen vergelijken met een simpele fiets.

Blijf hangen…

Geluk zit in een klein hoekje

Over geluk wordt vaak zweverig gedaan en wat geluk ‘precies’ is en de uitleg hoe je het wordt is ook niet duidelijk. Gelukkig is het heel simpel.

Geluk is een chemisch proces dat ontstaat in een hoekje in onze hersenen. In het gebied van de hersenstam worden onder andere de chemische stofjes dopamine, serotonine en oxytose afgegeven. Deze geven ons het (hopelijk) welbekende ‘geluksgevoel’.

 
 

Wanneer de eerder genoemde stoffen in de juiste verhoudingen aanwezig zijn is er sprake van een ‘equilibrium’ (duur woord voor ‘er lekker in zitten’ (ik ga hard, ik ga lekker) of flow), dit houdt in dat alle interne processen smooth verlopen.

Geluk werkt dus bijna net zo mechanisch als een fiets en een equilibrium kun je vergelijken met een goed geoliede kettingkast…

Zand in je ketting: een ontregelde hormoonhuishouding

Veel mensen hebben er helaas moeite mee om dit equilibrium te ervaren door een ontregelde hormoonbalans. Op de lange termijn kan dit voor o.a. depressieve gevoelens zorgen.

Laten we die oerhollandse fiets er weer eens bij pakken: Een ontregelde hormoonbalans kun je vergelijken met fietsen met zand in je ketting.

geluk is als een fiets

Door het schurende zand loopt je ketting steeds stroever en het trappen kost veel moeite. Slijtage treedt op en wanneer je zo door blijft gaan is het kwestie van tijd dat je ketting breekt (depressie, oververmoeidheid, burn- out).

Wat fuckt met onze hormoonhuishouding?

Helaas zijn er nogal wat redenen waarom en waarop we zand in onze ketting kunnen krijgen.

Platgeslagen komt het erop neer dat onze maatschappij helemaal niet ingericht is op geluk. De onderstaande quote uit het boek Sapiens (Yuval Noah Harari) maakt dit goed duidelijk:

Power corrupts, they say, and as humankind gained more and more power, it created a cold mechanistic world ill-suited to our real needs. Evolution moulded our minds and bodies to the life of hunter-gatherers. The transition first to agriculture and then to industry has condemned us to living unnatural lives that cannot give full expression to our inherent inclinations and instincts, and therefore cannot satisfy our deepest yearnings. Nothing in the comfortable lives of the urban middle class can approach the wild excitement and sheer joy experienced by a forager band on a successful mammoth hunt. Every new invention just puts another mile between us and the Garden of Eden.

We leven in een onnatuurlijke wereld, met onnatuurlijke prikkels en waarbij we steeds meer onnatuurlijk dingen bedenken om ons ‘gelukkig’ te maken. Daarbovenop hebben veel bedrijven ook nog eens baat hebben bij al dit ongeluk.

Amsterdam onnatuurlijk en ongeluk

Baat bij ongeluk

Ik zal een aantal voorbeelden geven om dit laatste punt concreet te maken. In de eerste plaats zijn mensen helemaal niet gemaakt om urenlang stil te zitten en naar een beeldscherm met onnatuurlijk licht te staren. Dit alleen al verstoord onze hormoonhuishouding.

Verder wordt ons eten gemanipuleerd om zoveel mogelijk en zo goedkoop mogelijk te produceren en om mensen zoveel mogelijk te laten kopen.

Zelfs met de meest natuurlijke voedingsmiddelen zoals groente, fruit, vlees en vis wordt gekloot.

Download de PDF voor een overzicht welke groente en fruit je wel of niet Organic/Bio hoeft te kopen & dus veilig zijn

Alle chemische bestrijdingsmiddelen, antibiotica, groeihormonen en andere nare dingen die we via deze producten binnen krijgen kunnen op de lange termijn negatieve gevolgen voor onze gezondheid hebben.

Een simpel voorbeeld uit het dagelijks leven

Studies wijzen uit dat scrollen door bijvoorbeeld Facebook, Pinterest en Instagram zorgt voor een kleine dopamine en oxytose boost en dus een geluksgevoel.

Sterker nog, oxytose piekt met 13%, wat gelijk staat aan het niveau wanneer je trouwt.

Bron 1 / Bron 2

Niets mis mee toch? Helaas wel. De onnatuurlijke stimulatie van hormonen is zo sterk dat je na 10 minuten scrollen al effect hebt en dat je jouw natuurlijke hormoonhuishouding dus al zo snel verstoort.

Mocht je dus een aantal keer per dag alle leuke, onzinnige en oninteressante nieuwtjes checken voor een ‘dopa high’ dan fuckt dit met jouw systeem en een verslaving hieraan ligt op de loer.

Begrijp me niet verkeerd, Social Media heeft ook veel positieve kanten alleen voor dit artikel doen deze er niet toe.

De optelsom

 • Veel zitten (achter een bureau)
 • Bespoten groente en fruit
 • Vlees vol hormonen
 • En Social Media

Te veel van bovenstaande zorgt voor zand in je kettingkast en het is aan jou om te bepalen of je hier mee wilt blijven fietsen...

Ik gok dat minimaal 2 van de bovenstaande 4 punten een dagelijkse bezigheid voor je zijn.

Ongeluk is booming business & Antidepressiva

Naar mijn idee zijn er naast de bovenstaande punten dieperliggende oorzaken waarom zoveel mensen kampen met hormoonproblemen en ongelukkige gevoelens.

Zoals gezegd denk ik dat de maatschappij is ingericht op ongeluk… Dit gebeurt deels onbewust maar ook bewust omdat er nogal geprofiteerd wordt van al dit ongeluk.

Neem de farmaceutische industrie en één van hun grootste cash cows: antidepressiva. Ik ga niet in detail beschrijven wat er allemaal dubieus is aan dit  ‘medicijn’ zijn want dat kan je hier lezen.

Het enige wat ik wil aanstippen is deze pillen alleen al jaarlijks voor een wereldwijde omzet van 50 miljard euro en in Nederland van 98 miljoen euro zorgen. Geluk of beter gezegd ongeluk is best lucratief te noemen...
Wanneer ongeluk zo lucratief is, wat betekent dit dan voor de intenties van deze bedrijven en voor de lobby’s die ze hebben bij overheden? Hmm...
Goed. Ik wil hier geen conspiracy hippie- artikel van maken, maar wil alleen kritisch kijken naar aspecten van onze maatschappij die wij als normaal aannemen. Nu back to the subject.

De veranderingen zijn niet bij te benen

Dan waarom onze maatschappij meer onbewust is ingericht op ongeluk. We leven in een transitieperiode. In een relatief korte tijd is zoveel veranderd om ons heen, maar de ‘oude’ maatschappij is hier nog niet aanpast op de nieuwe realiteit en kennis of houdt de veranderingen angstvallig tegen.

Een belangrijk voorbeeld hiervan is ons onderwijssysteem. Het oude cookiecutter model, ontworpen door Henry Ford / Rockefeller en consorten, dat kinderen voornamelijk onderwijst op één manier, in gehoorzamen en specialiseren, stil te zitten en niet voor hun beurt te praten (en al HELEMAAL niet ‘rebels’ te zijn en de ‘waarom’ vraag te stellen…) is achterhaald maar heeft nog zeker de overhand.

Olietankers en speedboats en de 9 tot 17: Corporaties & Start-ups

Specialiseren en opgeleid worden om één ding te kunnen is in onze veranderende maatschappij niet (meer) handig.

Juist is het belangrijk om vanaf jongs af aan onderwezen te worden in de grilligheid en onzekerheden van veranderingen, aangezien deze zich nu veel sneller en vaker voordoen.

Omdat veel mid- twintigers en dertigers dit niet gewend zijn komt de klap het hardst aan bij deze leeftijdsgroep.

Struggles van (jong) volwassenen

Hoeveel jong volwassenen nu struggelen bij het vinden van een

 • baan op niveau (op basis van hun genoten studie)
 • het kopen van een huis
 • het bijhouden van de technologische versnellingen
 • de intensief toegenomen sociale drukken en contacten (zowel on- als offline)

is ongekend. De gevolgen zijn een enorme toename in slapeloosheid, burn-out en andere stressgerelateerde aandoeningen.

Rigide of Rebels?

Door de onderwezen onkunde kunnen we maar lastig met moderne uitdagingen omgaan omdat we moeite hebben buiten het cookiecutter model om te denken (Lees: Rebels / anders te durven doen en denken / a.k.a. ‘out of the box’/ onconventioneel).

Achterhaalde adviezen & de zoektocht naar geluk

In onze zoektocht naar antwoorden gaan we vaak te rade bij onze voorgangers zoals opa’s, oma’s, ouders en leraren. En hoewel we veel van hun levenswijsheid kunnen leren gaan hun specifieke adviezen nu niet of nauwelijks meer op.

 
Oude Dame Advies
 

Zij redeneren immers vanuit hun eigen ervaringen en een maatschappij die in een razend tempo is veranderd. ‘Kies voor zekerheid.’

Welke zekerheid? Die van een vaste baan?!

Vaste banen verdwijnen

Door de 4e Industriële Revolutie die nu gaande is zullen arbeidsmarkten de komende jaren drastisch veranderen. Naar verwachting zullen er binnen een tijdsbestek van 5 jaar 5 miljoen banen verdwijnen in de 15 ontwikkelde/ volwassen en opkomende markten.

Denk alleen al aan de bankensector. En dan hebben we het nog maar over 5 jaar? In die tijd heb je als je snel bent net een studie afgerond!

Ik als bewuste ‘college drop-out’ wil dit laatste nog kwijt over studeren. Er zijn tientallen studies die je kunt doen, waarbij je dingen leert die voordat je afgestudeerd bent al achterhaald of zelfs onnodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan programmeren.
Het was slechts een paar jaar geleden helemaal de shit wanneer je een studie volgde waar je websites leerde maken. Inmiddels zijn die 4 tot 6 jaar studeren de meest waardeloze investering die je ooit hebt kunnen doen.
Nu kunnen zelfs kleine kinderen, waaronder ik, eigen websites bouwen met platformen als squarespace / wix / weebly en consorten.  En dit is maar 1 van de vele ‘specialisatie’ studies die steeds sneller overbodig raken.

Bron 1 '5 million jobs by 2020' 

En gaan we nog een stapje verder dan is de verwachting dat we in 2050 85 procent van de huidige banen overbodig zijn. Deze worden namelijk uitgevoerd door robots / AI.

Bron 2 Elon Musk & robots

Kiezen voor zekerheid en veiligheid?

Succes.

Luisteren naar goed bedoelde adviezen?

Veel plezier…

Volg je de ‘regels’ en de ‘norm’ en 'doe je zoals anderen het doen' dan is je fietstocht er eentje over een blijvende zandweg…

Dus wil je gelukkiger worden?

Dan zit er volgens mij maar één ding op: Fuck regels en normen.

 

Dit was deel 1 van een tweedelig artikel over De Filosofie van Geluk(kig). Part 2 comming soon...

 

LEES VERDER

Recept: Samurai Breakfast of Lunch

Eiwitten_ontbijt

'Wat eet jij dan?' Die vraag krijg ik regelmatig op mijn (ontbijt)bordje!

Daarom deel ik deze keer één van mijn favoriete ontbijtjes met je. Mocht je vis op de vroege ochtend iets te heftig vinden dan eet je het toch als lichte lunch of diner? Ik als geboren IJmuidenaar (niet oordelen!) kan het hebben...

Dit gerecht is lean, bevat plenty eiwitten, geen shit en is easy. En ja, het smaakt nog best lekker ook. Niet geheel onbelangrijk in de vroege ochtend...

EN! Wat ik toch belangrijk vind om te vermelden: De meeste 'nieuwe' recepten die je online kunt vinden van de bekende en minder bekende foodiehipsterbloggers zijn vaak complex & prijzig. Dit recept daarentegen NIET. Als jij (vis) kan koken en een eitje kan bakken is dit zelfs geschikt voor jou.

Maar voor ik je zover krijg om vis in de ochtend te eten, de gezondheidsvoordelen...

De smaakmaker in dit gerecht is tamari. Ik raad soja af wegens oestrogenen eigenschappen, maar een biologische tamari is TOP en verslaat de gewone sojasaus.

Wat is tamari?

Tamari is een glutenvrije variant op de bekende sojasaus, omdat in tegenstelling tot de gewone sojasaus geen tarwe wordt gebruikt. Tamari is het vocht dat overblijft bij het fermenteren van sojabonen en is dus het bijproduct van miso. Wanneer je verder geen soja eet en voor een biologische (niet genetisch gemanipuleerde soja) variant gaat heeft de tamari best wat voordelen. 

'Gut Food'

Het fermentatieproces heeft schadelijke zuren teniet gedaan, de eiwitten beter opneembaar gemaakt, en werkt nu als een probioticum in je darmen (bevat goede bacteriën). Verder bevat dit smakelijke zoute goedje veel eiwitten, essentieel voor performers.

Note: Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die stellen dat een gezonde darmflora één van de belangrijkste spelers is in optimale gezondheid.

Oja, voor ik het vergeet, nog een reden waarom dit ontbijt top is: Vet verliezen? Start je dag met eiwitten.

Eiwitten Combo

In z'n totaliteit bevat dit gerecht een goede verhouding eiwitten, gezonde vetten (eigeel en kokosolie) en weinig koolhydraten. De gecombineerde eiwitten (vis, ei en tamari) verhogen de opneembaarheid voor je lichaam. Het eten van één soort eiwit bij je maaltijd is zonde.

Verder bevat bosui (voor een groente) redelijk wat magnesium en een komkommertje is altijd een winnaar.

Eiwitten_ontbijt

Ingrediënten (voor 1 portie)

 • 1 blokje diepvries koolvis (vers mag ook, let je op het MSC- keurmerk?)
 • 1- 3 eieren (afhankelijk van je lichaamsbehoefte en je trek. Ga voor de 30 gram eiwitten per maaltijd. 1 ei bevat ongv 7 gram)
 • 1/2 bosui in dunne rondjes gesneden
 • 1/2 komkommer in stroken gesneden
 • 2 eetlepels biologische tamari
 • 1 theelepel kokosolie
 • Keltisch zeezout en peper naar smaak
 • eventueel: een aantal rauwe walnoten in stukjes 

2 eieren, 1 blokje koolvis, tamari/walnoten = om en nabij de 35 gram eiwitten

Hoe maak je het?

 1. Gooi de bevroren koolvis in een pan kokend water met een beetje zout. In maximaal 5 minuten is de vis gaar, als het blokje bijna uit elkaar valt is het zover. Laat het niet overkoken om visgeur te voorkomen. 
 2. Als de vis kookt bak je de eieren op jouw favoriete manier. Ik kluts de eitjes graag eerst met wat peper en zout door elkaar en bak ze daarna in een theelepel extra vierge kokosolie. Je kunt ook wat gesneden bosui meebakken. 
 3. Doe de gare koolvis in een kom of diep bord, bestrooi met de bosui en besprenkel met tamari. Leg je ei(eren) en komkommer erbij en voeg eventueel wat in stukken gebroken walnoot toe voor de crunch.

Enjoy & high five.

 

LEES VERDER.

Antioxidanten: Marketingterm of gezond? De tegenstrijdige waarheid

De waarheid over antioxidanten – de grootste b*llshit marketingterm anno nu

Ik ben er klaar mee hoe de burger met goede bedoelingen genaaid wordt. Daarom schrijf ik hier over.

Ha, het modewoord antioxidanten. De eigenschap waar tegenwoordig veel ‘gezonde’ voedingsmiddelen mee bestickert en gehyped worden om de verkoop te stimuleren.

Nep-autoriteit

Ook is het een term die te pas en te onpas wordt gebruikt door foodiebloggers, diëtisten of fitcoaches. Dit om autoriteit en kennis van zaken uit te stralen. Helaas weet 9 van de 10 mensen die met antioxidanten dweept niets eens wat het überhaupt doet, behalve dat het ‘ergens goed voor is’ of ‘vrije radicalen bestrijdt’. En zo staat het internet vol met verwarrende klakkeloos gereproduceerde onzin.

Ik ga in dit (voor mijn doen) korte artikel voor verheldering zorgen en je uitleggen waarom je het marketingcircus niet moet geloven.

Gezoet met suiker en verhit in plantaardige olie, ontstekingsremmend of toch meer veroorzakend?

Gezoet met suiker en verhit in plantaardige olie, ontstekingsremmend of toch meer veroorzakend?

Sociale bewijskracht is een bitch

Door de populariteit van antioxidanten ben je al gauw geneigd te denken dat je er een veelvoud van kan of zelfs moet consumeren. Het tegenovergestelde is echter waar…

Antioxidanten zijn een marketingterm om je te verleiden tot het kopen van veel te dure voedingsmiddelen. Er zijn nauwelijks regulaties waar voedingsmiddelen aan moeten voldoen om dit ‘gezondsheidvoordeel’ te mogen gebruiken.

De diepte in:

Voor de nerdo's like me onderstaand wat meer details. Geloof je het wel? Skip dit stuk lekker.

Antioxidanten bestrijden inderdaad ‘vrije radicalen’ en een overschot aan vrije radicalen is ongezond, tot nu toe is alle informatie nog juist. Maar wat vrije radicalen precies zijn en dat een gezond lichaam juist vrije radicalen nodig heeft, dat wordt er zelden bijverteld.

Vrije radicalen zijn elektronen (moleculen) die als eigenschap hebben zich zo snel mogelijk te binden aan een andere elektron. In eerste instantie binden vrije radicalen zich aan de elektronen in ‘slechte’ bacteriën, virussen en andere troep die in je lichaam voorkomt. Ze stelen als het ware de elektronen uit deze slechte cellen, hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie en worden de slechte cellen onschadelijk gemaakt. Daarom zijn vrije radicalen belangrijk voor ons immuunsysteem.

Wanneer het lichaam een overschot aan ‘vrije radicalen’ heeft, wat het geval is wanneer alle slechte cellen onschadelijk zijn gemaakt, dan zullen de radicalen zich binden aan de goede cellen en ook nu ontstaan er ontstekingen, deze treffen echter geen doel.

Ontstekingen zijn dus noodzakelijk om ‘slechte’ bacteriën te doden, maar kunnen op hun beurt wel leiden tot het aantasten van het lichaam. Onnodige ontstekingen stimuleren is dus in geen geval gezond en kan voor legio problemen zorgen zoals verstopte bloedvaten of een lekkende darm bijvoorbeeld.

Lees meer over ontstekingsremmers en geelwortel

Dus wat gebeurt er als we massaal aan de extra antioxidanten gaan?

Nu is het zo dat een gezond lichaam dat in balans is niet zo snel een overschot aan vrije radicalen heeft en dat gezonde gevarieerde voeding al voldoende antioxidanten bevat.

Maar wat gebeurt er nu als mensen door middel van massa beïnvloeding worden aangezet om voedingsmiddelen met veel antioxidanten te nuttigen?

Over eten zorgt voor vrije radicalen

Je laat je verleiden om je huidige voedingsinname te verhogen met iets waar antioxidanten in zitten, want het is gezond. Toch? Maar als ik nu eens zeg dat teveel eten juist zorgt voor meer vrije radicalen? Daar gaat je winst.

Antioxidanten verkiezen boven normaal en natuurlijk

Maar stel je eet niet teveel maar omdat je gezond wilt zijn zorg je er wel voor dat je relatief veel voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten nuttigt, is dit dan wel gezond?

Nee.

Je bestrijdt zo teveel vrije radicalen dat er een schaarste ontstaat, waardoor slechte cellen hun gang kunnen gaan en ziektes in je lichaam vrolijk verder kunnen. Zoals gezegd: Vrije radicalen zijn juist essentieel voor je immuumsysteem...

Note: Veel voedingsmiddelen waar antioxidanten aan zijn toegevoegd zijn bewerkt en is dus mee geklooid. Bewerkt en dus onnatuurlijk voedsel zorgt voor stress en ontstekingen.

Bottomline:

Een antioxidanten mix. Met suiker en een legio aan (slechte) e-nummers en plantaardige olie.

Een antioxidanten mix. Met suiker en een legio aan (slechte) e-nummers en plantaardige olie.

Nergens wordt uitgelegd hoeveel antioxidanten je nodig hebt en hoeveel er in je maaltje zitten. De verpakking belooft slechts ‘rijk aan …’ Het klakkeloos meer consumeren van deze aanbevolen voedingsmiddelen met antioxidanten zorgt er dus hoogstwaarschijnlijk alleen maar voor dat je de natuurlijke balans van je lichaam verstoort, wat slecht is voor je gezondheid.

En wat gebeurt er nog meer? Er wordt geld verdiend. Veel geld… Veel geld aan focking troep!

Hey! Wat leuk! Een antioxidanten mix! Wel prijziger dan dat ik de nootjes los zou kopen, maar goed, er staat antioxidanten op dus dat moet wel gezond zijn.

Woaw! Pannenkoek en wafel mix MET antioxidanten! Wat gezond!

Geloof niet alles wat er op een verpakking staat gedrukt. Denk helder na.

Hou je porties klein, eet simpel, onbewerkt, groene groentes, drink groene thee en je hebt geen extra antioxidanten nodig.

Antioxidanten zijn bullshit en de reden waarom je te veel betaald voor te weinig. Foodie-avocadoshake-bloggers, kom maar door met de reacties…

 

LEES VERDER.

Energieker worden en je rugpijn verminderen dankzij twee simpele handelingen

leonardo da vinci rebels

Het maximale uit jezelf halen, op welk gebied je ook actief bent, voelt goed. Om dit te kunnen doen moeten je brein en je fysiek op de toppen van hun kunnen presteren, zodat jij eruit kunt halen wat erin zit.

De twee tips uit dit korte artikel gaan je hierbij helpen en ervoor zorgen dat jouw energiecirculatie optimaal is.

1. Drink genoeg water en weet wanneer

Genoeg water drinken resulteert in een verminderd risico op (komt ie)

 • kanker,
 • gaat infecties tegen,
 • zorgt voor het afdrijven van gifstoffen die zich (onvermijdelijk) ophopen,
 • houdt je huid gezond,
 • draagt bij aan gewichtsverlies,
 • verminderd gewrichtspijnen en
 • het verzorgt de energietransport in het lichaam.

Oké,  meer dan genoeg voordelen dus om voldoende water te drinken dacht ik zo...

Waarschijnlijk herken je wel een aantal van de genoemde voordelen. Het is een advies dat te pas en te onpas wordt gegeven en is één van de bekendste ´grootmoeders tips'.

Hierdoor weet bijna iedereen wel dat het belangrijk is om voldoende te drinken. Alleen waar niet vaak over gepraat wordt is de timing en laat deze net zo of dan niet nog belangrijker zijn...

Wanneer?

#1 Drink 2 tot 3 glazen direct na het opstaan.

Tijdens je slaap verlies je vocht, wanneer je in de ochtend deze voorraad weer aanvult zorg je direct voor een 'goede start' voor je lichaam.

#2 Drink juist geen water 30 minuten voor en 30 minuten na je eten.

Doe je dit wel dan verdun je de maagsappen wat resulteert in een slechtere vertering en opname van voedingsstoffen. Zonde, als je lichaam de prijzige chiazaadjes niet kan verteren... toch? 

#3 Hoeveelheid is belangrijk en het is meer dan je denkt.

De geijkte 2 liter water per dag is te weinig. 3 tot 5 (met name als je hoog actief bent) is het doel. Koffie en groene thee telt hierbij dan weer wel.

Mijn tip: Leer jezelf aan dat je iedere keer, wanneer je naar de wc moet en je (hopelijk) daarna je handen wast, direct een groot glas water naar achter tikt. Zo maak je het drinken een routine en verhoog je jouw water intake. Verder is het eten van soepen en hele goede.

2. Meer energie door rekken

Zwaartekrachtoefeningen voor nek en rug

 • De nek en de ruggengraat zijn twee essentiële zenuwtransporteurs naar de hersenen. Zonder getrainde (en weer ontspannen) nek en rug presteer op ieder gebied de helft van je kunnen.
 • De zenuwen in onze nek, sleutelbeen, tussen onze ribben en langs de ruggengraat kunnen afknellen, waardoor de signalen tussen hersenen en lichaam verminderen.

De effecten zijn een lager energieniveau, reactievermogen, spraakvermogen, ademhaling en circulatie. Dit allemaal verhoogt, op lange termijn, de kans op  klachten en ziektes. Dat wil je niet...

Een dag in het leven van Jan Alleman

Met name de moderne manier van leven is (voor Jan en de meeste mensen) funest; 

 1. slapen,
 2. zitten in de auto (file richting werk),
 3. zitten achter je bureau,
 4. weer zitten terug in de auto (wederom file),
 5. uitgeblust thuiskomen en dan op de bank ploffen om Game of Thrones te kijken,
 6. om vervolgens weer te gaan slapen.

We zijn gewoonweg niet gemaakt om zo lang te zitten en/of te liggen. Of je gooit je leven na het lezen van dit artikel overhoop, of het volgende kan je helpen:

De oplossingen

#1 Hangen

Hang aan een optrekstang, ontspan en adem rustig in en volledig uit. Herhaal dit een aantal keer. Je kunt ook al hangend afwisselend je knieën optrekken.

Wil je een stapje verder? Vleermuizen met de Gravity Boots.

nekwervel rekken

#2 Nek zwaartekracht ontspanning

Ga liggen op een tafel of bed en laat je nek en hoofd uitsteken zoals op het plaatje.

Zorg dat je hoofd in het verlengde van je lichaam blijft, gebruik hiervoor de spieren van je lage nekwervels. Laat het wel comfortabel genoeg zijn (niet te zwaar). De handdoek is optioneel.

Doe één of beide oefeningen iedere ochtend voor 5 minuten, vlak na het opstaan. Houd dit een week vol en je fysio zal ja vragen wat voor wonder er met jou is gebeurd.

Conculsie: Maximaal presteren? Drink en rek.

 • Drink genoeg water, zorg voor slimme routines (na het plassen, handen ...) of download 'Hydro Coach' of 'Water Drink Reminder' op je telefoon (ik gebruik een krijtbordje waar ik iedere keer een streep op zet wanneer ik drink. Oldschool). Zorg zo voor een optimaal presterend lichaam en geest.
 • We zitten teveel. Sporten en bewegen zijn belangrijk, alleen vaak niet voldoende. Reserveer iedere dag 10 minuten (tip: in de ochtend. Is het geen ochtend wanneer je dit leest? Geen punt! Het gaat er om dat je een momentje hebt om het rustig te doen) en rek je ruggengraat en nek voor een optimale energiebalans en breinfunctie.

LEES VERDER.