Over de onzin van ‘Gezond’ en Gezondheidsexperts

Gezond eten is booming business, de ‘gezonde’ lifestyle boeken zijn niet aan te slepen en iedere, ja iedere supermarkt verkoopt tegenwoordig chiazaad en quinoa. Je wordt genaaid waar je bijstaat... 

'Genaaid? Maar Bart, er is toch niets mis met gezond eten?'

Nee, met de hele trend om gezond te eten en wat bewuster te zijn van wat je in je mond stopt niet. Maar met het misleiden, verkeerd informeren en voorliegen van de consument, onder het mom van ‘wij zijn gezondheidsexperts’  en de bangmakerij die daarbij wordt toegepast, wel.

Laat mij je mijn irritatie uitleggen.

over de onzin van gezond

Guru, goeroe, goede voornemens?

De foodiehipsters, veggie-crazy avocado eters, de dames van the Green Hapiness en andere 'dieetguru's' (deze grap snap je nadat je het onderstaande filmpje hebt gezien) krijgen alsmaar meer volgers.

Ergens snap ik het wel. Gezond eten is hot, sterker nog de zoekterm ‘gezond eten’ is nog nooit vaak bij Google ingetypt als in 2016.

De grafiek hieronder laat zien dat de zoekterm piekte tussen eind december 2015 en januari 2016 en half januari een all- time high bereikte, daarna nam de interesse af. Gevalletje wilskracht? Ik denk het wel, want de grafiek laat namelijk ieder jaar een piek zien gedurende het kortstondige goede-voornemens-seizoen.

Goede voornemens zijn in mijn opinie ook onzin(nig), maar dat is misschien iets voor een volgend artikel...

Quinoa grafiekje!

Wat de grafiek ons in ieder geval duidelijk maakt is dat een grote groep mensen best wat gezonder zou willen zijn en zich graag laat vertellen hoe ze dit kunnen bereiken. Op deze behoefte wordt lekker ingespeeld en aan advies ontbreekt het dus niet.

Suikerzoete leugens

Maar jezus, ik zie soms ook door de broccoli het bos niet meer... En het trieste is dat de foodies met een enorm gevolg klinkklare onzin verkopen als ‘feiten’.

De belofte gezond en slank worden door lekker te eten is natuurlijk aantrekkelijk. Verder laat de aanblik van kleurrijke en perfect vormgegeven gerechten ons waterstanden. We zijn om!

 
over de onzin van gezond green happiness
 

Goedkoop gezond?

Dat voor de prijs van één recept een gemiddeld gezin een aantal dagen simpel maar gezond kan eten wordt niet gerept. Met liefde tikken we ook massaal de 65 euro neer voor een uit de kluiten gewassen kookboek… (of instragram plakboek, het is maar hoe je het ervaart..)

Voor iedereen die een bepaald (populair) protocol volgt als The Green Hippieness

Voor iedereen die de voedingsrichtlijnen van 'The Green Happiness' volgt of dit overweegt check het onderstaande filmpje van Arjen Lubach voor 'Zondag met Lubach'.

Dit soort initiatieven support ik graag, omdat ik hoop dat de foodies die slechts pretenderen verstand van voeding te hebben zo door de mand zullen vallen.

In mijn ogen maken de dames van The Green Hapiness en andere soortgenoten voedsel alleen maar complex en is hun advies nog slechter dan de 'schijf van vijf'..

Dadels, kokosbloesemsuiker, moerbeien?

De kans is groot dat je het filmpje niet of nauwelijks heb bekeken (jij wilt lekker snel dit artikel SNACKEN natuurlijk, scrol scrol scrol - de strekking is dat Lubach duidelijk maakt dat de zelf benoemde voedingsexeperts de grootste onzin uitkramen en zelfs leugens verkondigen (ja, The Green Happiness incluus!)

Het was ook te mooi om waar te zijn, toch? Al die lekkere dadels, kokosbloesemsuiker, cacao, honing, noten en moerbeien en andere koolhydraatrijke caloriebommetjes.

Voor de nerds like me: Alles over suiker(s) lees je in dit artikel van één van 's werelds bekendste krachtcoaches.

Kap met de superfoodmixjes, detoxkuren, onnodige supplementen, complexe shakes en suikervrije-maar-toch-ook-niet notentaartjes. Het is allemaal overpriced en onzinnig complexe voeding die negen van de tien keer niet zo gezond is als beweerd wordt...

Voel je je nu bekocht, genaaid en bedrogen? Het spijt me. 

Dan rijst (hihi) opnieuw de vraag: Wat is dan wel 'gezond’?

5 Strategieën voor een gezond leven

De 5 simpele strategieën die je moet weten voor een simpel en gezond leven

Ik heb 5 strategieën voor je waarmee je simpel en gezond door het leven kunt gaan. Je hebt geen overpriced kookboek nodig, gewoon je gezond verstand...

#1 'Supermarkten zijn Marketingmachines. Ome Albert en Dirk zijn uit op je geld' 

De supermarkten zijn uit op één ding: Jouw geld. Alles in de supermarkt draait erom dat jij zoveel mogelijk koopt en zoveel mogelijk betaald voor zo min mogelijk. 

Het zijn marketingmachines die complete afdelingen hebben waar werknemers zich  40+ uur per week maar op één ding focussen: Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat onze klanten zoveel mogelijk geld uitgeven?

Supermarkten_albert_heijn_marketing_geld

Quinoa goed koeienvoer

Een grappig feitje: Google trends laat zien dat de populariteit van quinoa de afgelopen jaren sterk is gestegen onder de Nederlanders. Koeien zijn echter al een tijdje fan. Tientallen jaren geleden verbouwden Nederlandse boeren dit gewas namelijk als relatief goedkoop en voedzaam koeienvoer. Supermarkten verkopen nu een zakje van 500 gram voor een bedrag rond de 4 euro, uiteraard met hippe verpakking!

Google_trends_Quinoa

#2 Des te witter iets is, des te verder je ervan uit de buurt moet blijven

Zout, suiker, bloem, rijst, etc. Bijna alle spier witte 'voedingsmiddelen' zijn slecht voor het menselijk lichaam. Gebleekt, bewerkt, je kunt het zo gek nog niet bedenken... Waarom deze voedingsmiddelen extra wit zijn gemaakt? Zie regel 1. We zijn zo geobsedeerd met hoe iets eruitziet, dat nep en chemisch beter verkoopt. En is het je wel eens opgevallen dat deze bewerkte variant vaak velen malen goedkoper is dan de pure oorspronkelijke variant?

#3 Des te minder moeite je moet doen voor je eten, des te verder je er uit de buurt van moet blijven

We zijn luie comfortzoekers en leven in een maatschappij waarin iedereen het (graag) ‘druk’ heeft. Hier speelt de voedingsindustrie gretig op in.

 
de onzin van gezond comfort
 

Voor de haastige, vermoeide, overprikkelde en hongerige burger moet het zo gemakkelijk en aantrekkelijk mogelijk worden gemaakt om zich te voeden of beter gezegd te vergiftigen.

Voorgesneden, kant-en-klaar, voorgekruid, reeds belegd, voorgebakken en voorgekookt. Des te gemakkelijker iets is gemaakt (lees: bewerkt/verneukt) des te ongezonder.

Al het geklooi betekent verlies van voedingsstoffen, toevoeging van e-nummers en een hoger prijskaartje. Biologische supermarkten, zoals Marqt, doen hier ook maar wat graag aan mee.

Conclusie? Vermijden en zelf koken. Wat dan? Lees verder…

#4 'If it doesn't swim, run, or fly, or isn't green and grow in the ground, don't eat it.' - Charles Poliquin

Deze regel heb ik niet zelf bedacht, maar geleend van één van 's werelds beste krachtcoach (of guru's, nu mag die wel!) Charles Poliquin.

Wanneer je bij iedere maaltijd die je (vanaf nu) zelf klaarmaakt deze regel zo goed mogelijk in acht houdt zit je goed. Zo eet je de juiste groentes, genoeg goede vetten en proteïnes en minimaliseer je suikers.

#5 Eten hoeft niet lekker te zijn. Keep it simple.

Net als dat we een obsessie hebben met hoe ons eten eruitziet zijn we ook bezetten van 'hoe het smaakt'. Het moet alsmaar lekkerder en lekkerder. We zijn verwende luxe paardjes, maar goed is goed genoeg.

Leer jezelf aan simpel te eten en gebruik max. 5 ingrediënten (incluis kruiden). Dit scheelt je een hoop tijd, gedoe en verborgen calorieën. 

Daarnaast zorgt een overdaad van ingrediënten ervoor dat je lichaam zich er geen raad mee weet en dat de voedingsstoffen niet volledig geabsorbeerd kunnen worden.

Ja, je lees het goed. Alle 'spin-offs' op ouderwetse recepten 'om ze maar hip te maken' kosten je dus niet alleen meer tijd, geld en energie maar werken averechts voor je gezondheid.

Er zijn enkele uitzondering, waarbij de combinatie juist zorgt voor betere opname. 

Ingewikkelde superfood ontbijtjes? Geld verspilling, je lichaam kan er gewoon niet mee omgaan. Keep it simple stupid.

Laat je niet manipuleren, don't eat what you see on TV (en Social Media)

Een filmpje die bovenstaande regels wel aardig samenvat met een duidelijke boodschap. Let ook op met Facebook, blogs en Instagram, hier zitten veel (verborgen) advertenties tussen.

Waarom zou je mij wel geloven?

‘Maar waarom zou je mijn advies dan wel volgen? Ben ik niet net zo nep als The Green Hapiness?’

Als deze vragen door jouw hoofd gaan tijdens het lezen van dit artikel dan ben je goed op weg. Ik ben trots op je!

Ik ben niet jouw guru, dat ben je zelf.

Wees kritisch, niet goedgelovig, vertrouw je gevoel en gebruik je gezonde verstand. Dan ben je al beter voor jezelf aan het zorgen dan 90 procent van Nederland...

Ow, en vraag je 65 euro terug!

Top Performance Lifestyle

Simpele gezonde voeding is één van de drie redenen hoe ik (komt ie:) meerdere projecten en ondernemingen succesvol run, deze website onderhoud, een boek aan het schrijven ben, mensen en bedrijven coach (in de Top Performance Lifestyle), terwijl ik de wereldrondreis met een backpack én dit artikel schrijf aan het strand of in een café.

Niet om op te scheppen, dit is ook voor jou mogelijk!

Dit en de andere succesfactoren komen terug in de Top Performance video cursus. Meer weten? Wil je ook leren hoe je het beste uit jezelf haalt?

Al 500+ gekken gingen je voor (enkele testimonials). Klik op onderstaande button om naar de cursus pagina te gaan, hier kan je in alle rust lezen of jij hier geschikt voor bent.

 

LEES VERDER.