Maximale Mentale Focus: Hoe je jezelf kunt 'Pavloven' tot de Flow State

In dit artikel beschrijf ik hoe je in een flow state komt. De staat waarin je fysiek en mentaal optimaal kunt presteren. Welkom Top Performance on the spot. 

Wat is ´flow´? 

Hopelijk herken je dit: je bent ergens mee bezig en je hebt amper door wat er om je heen gebeurd, zo gefocust ben je. Je zit er lekker in, je denkt er niet aan te eten of te drinken. 

Flow_state_on_the_spot

Dan merk je dat je toch echt naar de wc moet en als je dan op de klok kijkt ben je verbaast dat het al zo laat is. De tijd is omgevlogen, maar je hebt ook een hoop gedaan gekregen. Daarbij voel je een fijne high.

Dit is flow.  

'Flow is een staat van optimaal bewustzijn, waarin je je goed voelt en op je best presteert.  De tijd versnelt en vertraagt tegelijkertijd, het voelt alsof de tijd stil staat. Mentale en fysieke capaciteiten nemen toe en het brein laat meer informatie toe en kan dit beter verwerken.' 

Dit doet 'in de flow zijn' met je

Tijdens deze flow staat produceert je brein een shitload aan hormonen.

Voor de geïnteresseerden nerdo's like me: noradrenaline, dopamine, anandamide, serotonine en endorfine. Elk van deze vijf verbeteren je performance op het moment zelf maar versterken ook je motivatie, creativiteit en leercapaciteit op de lange termijn. Plus je voelt je ook nog eens extra gelukkig. 

Nu wil je natuurlijk weten 'hoe kom ik in de flow?'  

Facebook Flow

Onderzoek wijst uit dat door je Social Media accounts scrollen je in een flow state kan brengen. De dopamine die dan wordt aangemaakt zorgt voor blijdschap.

Wellicht dat daarom de verslaving aan Facebook en Instagram zo groot is... Helaas bereik je met de Facebook flow geen topprestaties dus dit is dan ook zeker niet mijn advies voor top performance on the spot.

Genoeg over mijn afkeer tegen Social, ik raak zo uit de flow. 

Wil je van je FB tik af te komen en productiever worden met wat hulp? 

Zo kom je in de flow: Conditioneren als een hondje

Richt jezelf af als een Pavlov hondje. Pardon? Ja, je kunt jezelf conditioneren voor de flow state en de aanmaak van al die benodigde hormonen.

Je creëert voor jezelf een manier die jouw brein en lichaam herkent en waardoor het in de flow wilt komen, dit wordt in de psychologie associatief geheugen genoemd.

Voorbeeld: Beeld je eens een grote, gele, zure citroen in. Vervolgens snijd je hem open en neem je er VOL een hap van! Hah!

Dit psychologische principe laat je bijvoorbeeld ook zuur kijken en meer speeksel produceren als je er alleen al aan denkt een hap van een citroen te nemen... 

Please don't stop the music

Een gemakkelijke manier om je associatief geheugen te programmeren is door middel van muziek. Muziek, wanneer het de juiste snaar weet te raken, kan het je blij, verdrietig, energiek en dus ook gefocust maken.   

Muziek en flow, hoe werkt het precies

Wanneer je doel is om in de flow state te komen heb je een muziekgenre nodig waarbij concentratie, motivatie en energie wordt opgeroepen. Dit is echter persoonlijk. Voor mij is dit bijvoorbeeld eentonige simpele elektronische muziek met een niet te hoge BPM en veel bas.

Kattengejank...

Mijn vriendin zweert voor mentale concentratie bij de Spotify 'Peaceful Piano' playlist en het kattengejank van Birdy (album Birdy). Het blijft een uitdaging en smaken verschillen zullen we maar zeggen...

Repeat is de trick

Neem dus een nummer of album van je favoriete artiest waarvan je weet – hier word ik energiek/blij/gemotiveerd/gefocust van. Zet dit nummer (of album) op repeat.

Na een aantal keer je onderbewustzijn zo te programmeren (primen) gaat je brein dit steeds beter en sneller herkennen en koppelen aan prestatie en focus. Je associatief geheugen doet de rest. 

Grijs draaien

Het slagen van dit principe zit hem in de herhaling. Herhaling zorgt voor herkenning en zo ontwikkel je cognitief gemak.

Nieuwe muziek daarentegen leidt je alleen maar af. Je brein kan zo niet maximaal presteren, maar gaat op standje genot. Ook leuk alleen gaat dit de flow state niet bevorderen. 

Conclusie

  • Zet iedere keer dat je mentaal wilt presteren hetzelfde nummer op.
  • Verander niet van nummer.
  • Des te vaker je dit herhaalt, des te sneller jouw geheugen de associatie maakt en je in de flowstate brengt!

Ook voor lichamelijke topprestaties

Flow is absoluut niet alleen een mentale staat. Lichamelijk worden door al die hormonen ook grenzen verlegd.

Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat een topsporter op zijn best presteert tijdens een wedstrijd en waardoor een surfer de golven juist kan inschatten en deze perfect weet te timen.

Voor je eigen lichamelijke topprestaties kun je ook muziek gebruiken, kies dan wel echt voor opzwepende muziek.

En ga niet surfen met een headphone...

Mijn flowsetjes (een set omdat ik dat beter trek dan 20x één dezelfde nummer): 

En geen Birdy of Piano!

Bron voor extra verdieping 'What is Flow?' The measurement of flow in everyday life: Towards a theory of emergent motivation. 

 

LEES VERDER.