Productiviteit

Hoe tijd te benutten voor mentale en fysieke prestaties, Chronobiologie

Chronobiologie

Door je eigen bioritme, oftewel chronobiologie, optimaal te benutten kun je jouw mentale en fysieke prestaties verbeteren. In dit artikel wil ik je een aantal tips meegeven waarmee je direct aan de slag kunt om verbeteringen te bewerkstelligen.

Note vooraf: Meer weten over hoe jij meer uit jezelf en je leven kan halen? Onderaan dit artikel bevindt zich een link naar de top performance video cursus.

Effectieve Top Performance

Chronobiologie benutten is simpel. Door mentale of fysieke activiteiten te timen en af te stellen op je natuurlijke ritme verhoog je jouw persoonlijke effectiviteit.

Wat belangrijk is om te beseffen: Ieder persoon verschilt, en zo kan ook onze chronobiologie verschillen. Dit verklaart ook waarom de ene persoon een ochtendmens is en de ander een nachtuil. De genoemde tijden gelden dan ook als gemiddeldes. Experimenteer ermee totdat het goed voelt.

Chronobiologie dutch rebel

Chronobiologie benutten

#1 Voor fysieke doeleinden en trainingen:

Maximale spieropbouw

Je testosteron gehalte piekt in de ochtend rond 09:00 en neemt gedurende de dag langzaam af. Van testosteron is bekend dat het de spieropbouw bevordert. Daarom is een spieropbouwende training, zoals gewichtheffen, het beste om in de ochtend rond dit tijdstip uit te voeren.

Een ander tijdstip voor een effectieve spieropbouwende training is iets voor 17:00, omdat dan onze natuurlijke eiwitsynthese piekt. Dit houdt in dat het lichaam dan extra eiwitten aanmaakt die voor spiergroei en herstel zorgen.

Wil je extra effectief trainen? Maak gebruik van beide tijdstippen. Door in je ochtendroutine spieropbouwende oefeningen te verwerken en deze te herhalen vlak voor 17:00 benut je beide voordelen. Lichaamsgewicht oefeningen zoals pull-ups en push-ups op een laag tempo zijn aan te raden. Heb je thuis gewichten liggen en/of een kettlebel? Haal het stof er af en ga dan daarmee aan de slag.

Door beide pieken te benutten benader je met slechts 2x15 minuten trainen een work-out van 1,5 á 2 uur. Een trip naar de sportschool wordt zo steeds minder relevant…

Note over fitness/sportschool: Slimme, korte trainingen die je dagelijks wilt uitvoeren (Lees: Er zin in hebben) zijn in mijn optiek 'the way to go' en veel waardevoller dan lange afbeulende sessies in een sportschool dat je op den duur tegen gaat staan. 

Tenzij je niet zo veel andere dingen onderneemt op een dag...

There are short and simple exercises which will tire the body without undue delay and save what needs especially close accounting for, time. There is running, swinging weights about and jumping — either high-jumping or long-jumping … pick out any of these for ease and straightforwardness. But whatever you do, return from body to mind very soon.
— Seneca

Alright, terug naar het onderwerp van dit artikel:

Explosiviteit en snelheid

Het einde van de middag (15:30 – 17:00) is het beste om explosiviteit- en snelheids oefeningen te trainen. Door je verhoogde natuurlijke reactiesnelheid en de toename in spierkracht is dit het beste moment om je maximale kracht en snelheid te combineren en deze beide te verbeteren.

Voor sprinters en andere snelheidsgerichte sporters is dit de beste tijdsspanne om te trainen, mede omdat je dan minste kans op blessures hebt. Dit komt door een natuurlijke verhoging in je lichaamstemperatuur en de verbeterde doorbloeding die hier het gevolg van is. Combineer dit met de eerder genoemde eiwitsynthese piek en je herstelt ook nog eens sneller.

#2 Voor mentale doeleinden en effectiviteit:

In de ochtend rond een uur of tien is onze natuurlijke alertheid of ‘scherpte’ het best. Plan daarom je belangrijkste taken/presentaties/sollicitaties en/of andere belangrijke mentale activiteiten rond dit tijdstip. Dan zet je jouw beste prestaties neer.

Na het ontwaken piekt je lichaam in cortisol met als doel ons afgekoelde lichaam na een nacht slaap op te warmen. Cortisol laat je bloeddruk stijgen en dit proces kun je benutten om effectief te werken.

Surfen

Zie het als een golf waar je op mee surft en waardoor snel in de flow-state komt. Gebruik de ochtend dan ook om je belangrijkste mentale werk te verzetten en niet om ‘taakjes’ af te tikken en/of geestdodende klusjes te doen. Goede surfers herkennen én pakken de beste golven...

#3 Voor slaap en herstel

To achieve the impossible dream, try going to sleep
— Joan Klempner

Rond 21:00 start je melatonine aanmaak, het hormoon voor je slaap. Een goede nachtrust is grotendeels afhankelijk van het melatonine niveau in je lichaam wanneer je op je bed ploft om te tukken. Zorg er dus voor dat je de melatonine productie niet verstoort.

Vermijden

Een aantal grote en veel voorkomende stoorzenders voor deze melatonine hormoonproductie zijn lichtgevende beeldschermen en straling van elektronica zoals telefoons en laptops. Bij voorkeur sluit je alle elektronica daarom af om negen uur.

Doe zeker je telefoon uit wanneer je gaat slapen en leg deze samen met al je andere apparatuur dat licht en straling afgeeft, in een andere ruimte dan waar je slaapt.

Een gewoonte waar Top Performance Video cursisten aan werken is het vermijden van beeldschermen het eerste & laatste uur van de dag. Dit is essentieel voor een rustige dagstart & een verbeterde nachtrust.

Meer over ochtendroutines lees je in dit artikel

Stimuleren

Overdag is je lichaamstemperatuur van nature verhoogd om actief te kunnen zijn en ’s nachts is deze verlaagd om te herstellen. Zorg ervoor dat je dit ritme volgt en stimuleert: Slaap ’s nachts koud.

De beste slaapkamertemperatuur is rond de 18 graden, volgens neurowetenschappers van de de Johns Hopkins University.

Moeite met een goede nachtrust? The Super list of practical ways to get better sleep' (21 tips) van Charles Poliquin raad ik je aan.

Maar...

...nu rest er nog één belangrijke vraag. Hoe ga jij dit in je wekelijkse bezigheden verwerken?

Om je daarbij te helpen, het volgende:

Mocht je de volgende stap in je leven willen zetten en ben jij iemand gericht op persoonlijke ontwikkeling? Klik dan op de onderstaande button om, in alle rust, meer te lezen over de Top Performance Video Cursus. Meer dan 500 ambitieuze gekken gingen je voor.

Krijg meer gedaan in minder tijd zonder time management cursus

Give me six hours to chop down a tree and I will spend the first four sharpening the axe.
— Abraham Lincoln

Veel mensen zijn niet onbekend met een gevoel van het ’te druk’ hebben. Te vaak lopen we achter de feiten aan en het is gemakkelijk om een slaaf te worden van je ‘to do’ lijst. De vaardigheid om effectief te plannen is daarom cruciaal voor succes en vrijheid.

In dit artikel ga ik uitleggen hoe je met een kleine investering van een half uur op zondag ervoor kunt zorgen dat je de aankomende week:

 1. Alles gedaan krijgt wat je voorheen niet zou lukken
 2. Meer leert dan dat je ooit voor mogelijk hield
 3. Tijd overhoudt en je niet meer naar waarheid ‘te druk’ zijn gebruikt als smoes.

Bedank me later.

Technologie overload

Het is een mythe dat apps en andere tech-snufjes zorgen voor een gemakkelijker en effectiever leven. Dagelijks komen er nieuwe apps op de markt die beloven dat je productiever wordt als je ze download. Maar een overload aan techniek en opties zorgt alleen maar voor een overload aan afleiding.

Pen en papier

Juist het achterwege laten van techniek zorgt voor de benodigde rust, ruimte en structuur. Door iedere week heel ouderwets een weekplanning te maken met ‘slechts’ een boekje en pen en deze vervolgens dagelijks te bekijken, maak je dé 30-minuten investering waar je de rest van je week zeeën van tijd mee wint.

De vereisten voor een effectieve planning

Een effectieve planning maakt in de eerste duidelijk welke ‘rollen’  je hebt en wat je doelen zijn per rol. Een tweede vereiste is dat je persoonlijke ontwikkeling een prominente plaats inneemt en dat je planning je herinnert aan de principes waar je aan wilt werken. Tot slot is het belangrijk dat je per dag niet meer dan 5 taken ofwel ‘To- Wants’, inplant.

Zoals je waarschijnlijk al hebt opgemerkt zijn de eerste twee vereisten gericht op de persoon en niet op de taken. Dit dwingt je om je op het belangrijkste te focussen. Laat me een voorbeeld schetsen:

Externe focus

Producent X wil graag meer van zijn producten verkopen en denkt dat het verbeteren van product de verkoop zal laten stijgen. Hij verzint allerlei ideeën om product X aantrekkelijker en daardoor beter verkoopbaar te maken. Het bedenken en uitvoeren van deze ideeën kost hem veel tijd en energie en verhoogt hierbij de kostprijs. Hoewel de verkoop gestaag stijgt en de producent bij iedere afgeronde verkoop opgewonden raakt merkt hij ook dat dit proces hem vermoeid. Zijn energie en de ideeën raken uitgeput en door de gestegen kostprijs zijn de extra opbrengsten minimaal. Hoe lang hij dit nog vol kan houden weet hij niet.

Interne focus

Producent Y pakt het anders aan. Deze producent wilt ook zijn verkoop verhogen en gelooft dit te bereiken door in zichzelf te investeren. Door kennis te vergaren en vaardiger te worden wordt de producent effectiever. Hij verspilt zo geen tijd en moeite met onnodige oppervlakkige handelingen, hierdoor stijgt de kostprijs per product. Producent Y berekent dat hij zo helemaal niet meer producten hoeft te verkopen om zijn winst te zien stijgen.

Investeer in jezelf

Tijd investeren in jezelf en een plan maken waarin je persoonlijke rollen, doelen en ontwikkeling centraal staat, vormt dus de basis voor een succesvol en vrijer leven.

Every minute you spend in planning saves 10 minutes in execution; this gives you a 1000 percent return on energy
— Brian Tracy

De planning

Voorbeeld planning

Voorbeeld planning

Eis 1: Rollen en doelen.

Iedere persoon vertolkt meerdere rollen in zijn of haar leven. Zo ben je misschien iemands partner en hopelijk een zoon of een dochter. Je bent bevriend met mensen, student, werknemer of ondernemer. Daarnaast ben je misschien nog lid van bepaalde (sport)clubs. Dit kun je zien als jouw rollen.

In de foto zie je al voorbeeld welke rollen ik vertolk. Bij de eerste rol als ‘vriend’, die ik zowel relationeel als vriendschappelijk bedoel, stel ik doelen die ik wil behalen. Een doel zou kunnen zijn om een vriend die ik een lange tijd niet heb gezien ga contacten om mee af te spreken. Dit telt als één taak. Wil ik liever doen tegen m’n vriendin deze week? Dan stel ik dat als doel, dit is niet zozeer een taak maar een reminder voor mijn doel.

Nog een voorbeeld: Als Top Performance Trainer heb ik ook doelen. Om deze te bereiken bedenk ik op zondag wat ik hiervoor het beste kan doen. Een nieuw artikel schrijven? Een training voorbereiden? Een afspraak met een klant inplannen? Etc.

Voor elke rol in je leven geldt dat het niet gaat om de kwantiteit van het behalen van doelen. Kwaliteit is waar de focus op moet liggen. Je kunt immers niet alles in één week…

Eis 2: Persoonlijke ontwikkeling en principes.

Ik wil beginnen met het ‘waarom’ achter het hebben van persoonlijke principes. Iedereen heeft principes zoals eerlijkheid, discipline, afspraken na komen, behulpzaam zijn, etc. Maar soms vergeet je misschien hoe belangrijk deze dingen voor je zijn, leef je er niet helemaal naar en ga je je ongelukkig voelen zonder dat je weet waarom. Door je principes helder te hebben en jezelf hier iedere dag aan het herinneren ga je ze actiever naleven. Herhaling is een sterke bondgenoot om iets te leren…

Iedere Top Performer wil blijven groeien. We nemen ons voor om als we wat tijd over hebben iets te leren, door een boek te lezen of een cursus op te pakken. Helaas schieten deze leermomenten er nog wel eens bij in, omdat we druk zijn met oppervlakkige zaken. Door het leren een prioriteit te maken en in te plannen zul je veel minder snel door Facebook of nu.nl scrollen. Je zult zo meer in een week leren dan anders in een maand, omdat je nu de momenten gaat zien en gebruiken.

Eis 3: Een dagelijks overzicht met maximaal 5 ‘To- Wants’

To- Do’s zijn kut. Je moet niets, je wilt iets of niet. Ik adviseer dan ook om dit in je achterhoofd te houden als je jouw planning maakt. Het maximum van 5 is daarnaast een belangrijke. Ambitieuze mensen willen nog wel eens ‘de fout’ maken om zichzelf meer taken toe te kennen dan ze aankunnen. Met als gevolg dat ze zichzelf opjagen, gestresst raken en hoewel ze wel 5 taken hebben vervuld toch ontevreden zijn, want er staan er nog een aantal. Dit is een mooi voorbeeld van het te veel focussen op kwantiteit. Ga liever voor kwaliteit en vraag je bij iedere dag af ‘wat zijn de 5 belangrijkste dingen die ik wil doen?’ Vol = vol.

Note: Je taken die voortkomen uit je rollen en doelen en losse To- Wants zoals boodschappen doen, opruimen tellen allemaal mee voor de 5. Schoonmaken en naar de tandarts gaan kost nu eenmaal  ook tijd en energie. Op deze manier zie je op zondag al het zwaartepunt van je week en kun je anticiperen op de drukte door met taken te schuiven of een andere oplossing te bedenken.

Mijn advies voor aanstaande zondag:

 • Pak pen en papier
 • Schenk een bak koffie in
 • Ga op je favoriete plekje zitten
 • En neem een half uur om in alle rust de stappen van deze planning te volgen en bouw dit systeem in je leven in.

Like it? Share it! Elke zondag stuur ik mijn Smart Sunday Bullits. 3 bullit points met dingen die ik de afgelopen week heb gedaan en geleerd. Dit kunnen quotes zijn, luisterboeken, podcasts, challanges, etc. Het is geen fancy mail, 3 punten – that’s it. Join the Rebels.

Routine en gewoontes, waarom sommige mensen wél succesvol zijn en anderen niet

Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise.
— Benjamin Franklin

In dit artikel ga ik je het geheim verklappen hoe het sommigen lukt om alles uit het leven te halen. Dit zijn die jaloersmakende mensen die het zo (goed) geregeld hebben dat ze geld verdienen met hun hobby’s en/of de top bereiken in het veld waarin ze actief zijn.

De verklaring van hun succes is simpel: Ze houden zich aan een ochtendroutine. Met weer een geheim ontrafeld kan ook jij het maximale uit jezelf en je leven halen.

Notitie vooraf: Aan het einde van dit artikel is er een challenge om je tot actie aan te zetten. Zo blijf je na het lezen niet alleen maar achter met de gedachte ‘Goh! Wat een leuk en interessant stuk.’ maar ga je er daadwerkelijk mee aan de slag...

Succesvol en energie

Een Top Performer is iemand die het beste uit zichzelf haalt en zo zijn of haar volledige potentie (lees: kwaliteiten en passies) benut. Deze mensen bestempelen we vaak als ‘succesvol’. En wat hebben succesvolle ondernemers, sporters of schrijvers bijvoorbeeld gemeen? Dat ze slim omgaan met hun energie en hiermee constant werk leveren. That’s it.

Een bakkie en een peuk

Waarom is een routine zo belangrijk? Het is de ultieme manier om spaarzaam met je energie om te gaan. Iedereen heeft wel een routine, zoals ’s ochtends eerst een bakkie en een peuk.

Deze veel voorkomende routine maakt je waarschijnlijk nog niet succesvol. Maar ontwikkel je een routine met daarin handelingen die je dichter bij jouw persoonlijke doelen brengen dan ga je ‘top performance’ beoefenen en zul je succesvol worden.

Dit klinkt wellicht wat te gemakkelijk, maar blijf lezen. Ik ga nu draagvlak creëren.

Creëren en spenderen

Als we de magie van een routine uitpluizen kunnen we twee belangrijke componenten benoemen. De eerste heeft te maken met het vermijden van energieverspillende handelingen en het tweede betreft energie creërende handelingen.

TomTom

Intern werkt dit als volgt: Ons brein kun je vergelijken met een TomTom. Om efficiënt van A naar B te komen selecteer je de ‘kortste’ of ‘snelste’ weg optie. Dit om geen tijd of kostbare benzine te verliezen. Het brein werkt ook het liefst op deze manier, volgens de wet van de minste weerstand.

 
 

Soms loopt het alleen net even anders. De weg is veranderd  en je hebt de nieuwste kaart nog niet gedownload. Je ploetert, rijdt een aantal keer fout en al puffend en klagend arriveer je te laat op je bestemming.

De volgende keer dat je weer op deze bestemming moet zijn weet je de weg al beter, maar je moet goed nadenken, opletten en dit kost veel energie.

Na een keer of vijf kun je de weg wel dromen en rijd je hier zonder tijd en energie te verspillen naar toe.

Van zandpad naar snelweg

Om in het autothema te blijven (alhoewel ik meer een motor fanaat ben) heb ik nog een metafoor om de werking van onze hersenen met en zonder routine uit te leggen: Wanneer je met een auto een nog nooit bereden route rijdt stuit je op veel weerstand, want de ondergrond is ruig en lastig begaanbaar.

Door vaker exact dezelfde route te rijden wals je de grond plat en wordt dit pad gemakkelijker begaanbaar. Steeds meer weggebruikers gaan dit nieuw ontstane pad gebruiken en op een gegeven moment besluit de overheid hier asfalt neer te leggen om de doorstroming te bevorderen.

Door iedere dag dezelfde handelingen te herhalen, het liefst op een vast tijdstip, verander je de hobbelige zandpaden in je brein in kaarsrechte snelwegen. Dit zijn versterkte neuro-verbindingen in je hersenen.

Voor de nerds: Goed artikel over 'the habitual brain'

Beslissingsmoeheid

Het vooraf vastleggen van de handelingen op een vast tijdstip kan net het verschil maken. Dit omdat je zo‘ beslissingsmoeheid’ voorkomt. In een van mijn meest gelezen artikelen op TDR over het verkrijgen van maximale brainpower ‘hoe de maatschappij ons dom houdt met koolhydraten’, beschrijf ik hoe ons brein energie consumeert. Hieraan ligt de theorie van psycholoog Roy F. Baumeister over beslissingsmoeheid ten grondslag.

Nogmaals: Voor de échte nerds zoals ik: hier is de link naar een artikel over Baumeister zijn onderzoek(en).

Minder keuzes, meer energie

De belangrijkste conclusie in het onderzoek is dat wikken en wegen energie kost, zoals wanneer je een keuze maakt. Het is onvermijdelijk dat je op een dag  keuzes moet maken. Alleen wikken en wegen over je ontbijt, wat je aan trekt, hoe laat je vertrekt, of je gaat sporten en zo ja, hoe laat, is dom en onnodig.

En dit zijn maar een aantal van de legio repeterende keuzes waar we ons dagelijks aan blootstellen. Uitputtend…

Top Performance Lifestyle

Top Performers doen dit niet. Zij weten hoe belangrijk het is om onnodige keuzes vast te leggen om energie te sparen voor belangrijke zaken.

 • Hun wekker gaat iedere dag op hetzelfde tijdstip,
 • ze eten hun standaard ontbijt,
 • hebben al een plan en prioriteiten voor de dag
 • enzovoorts.

De energie die ze hebben besteden ze liever aan (voor hen) belangrijke zaken zoals vergaderingen, trainingen of andere acties die hun dichterbij hun dromen en doelen brengt.

Je eerste uur is heilig

De ochtend is het beste moment voor je routine. Dit sluit aan op de theorie over beslissingsmoeheid, aangezien je dan nog voldoende energie hebt om deze ‘goede’ keuzes te maken.

Daarnaast zijn we ’s ochtends het meest vatbaar voor invloeden. Door in de ochtend een versterkende routine uit te voeren creëer je energie en scherpte voor de rest van de dag.

Set yourself up for greatness
— Tony Robbins

Nerds: Na een goede nachtrust zijn je neurotransmitters herstelt. Door daarna activiteiten uit te voeren die positieve hormonen opwekken, zoals endorfine en dopamine door te sporten en serotonine en endorfine door te glimlachen, breng je lichaam en geest in optimale staat. Endorfine staat bekend als het plezierhormoon en is pijnstillend, dopamine staat bekend als het genots- en blijdschapshormoon. Wanneer je dus ’s ochtends je lichaam aanzet om deze chemische stofjes te maken heb je hier de rest van de dag profijt van.

Warm-up om te winnen

Vergelijk een ochtendroutine met een warming-up voor een belangrijke (sport)wedstrijd. Een efficiënte warming-up die alle spieren die voor jouw sport belangrijk zijn activeert en je voorbereidt om te winnen.

Per sport verschilt de warming-up, zoals mensen ook verschillende doelen en werkzaamheden hebben. Ik vind het dan ook belangrijk om te benadrukken dat elk persoon anders is en werkt. Verschillende Top Performers hebben andere routines.

Waar de nadruk bij de één wat meer op het mentaal opwarmen ligt (schrijvers, creatieve beroepen) ligt het bij de ander wat meer op fysiek (sporters).

Effectieve routine

Wel zie je in de effectieve ochtendroutines van alle Top Performers een mix van zowel mentaal als fysieke activiteiten die hun energie geeft. Een aantal voorbeelden van ochtend routine oefeningen die mentaal en fysiek opwarmen zijn:

 • lezen
 • mediteren
 • yoga
 • schrijven in een dagboek
 • hardlopen
 • wandelen
Ter inspiratie deel ik het filmpje van (Ex Top Performance Coachee) co-work koning Lars Blokdijk van awesomelife.nl (ondernemer) die samen met mij in Bali een Top Performance maand heeft gevolgd. We hebben versterkende gewoontes gebouwd, afgerekend met 'oude slechte gewoontes' en mentaal, fysiek en voeding geoptimaliseerd. Onderstaand filmpje is meer een parodie omdat we onszelf niet TE serieus willen nemen.

Hier het artikel 'wat te doen op Bali'

Mijn aanbevelingen voor een ochtend routine

Wat mij betreft bevat een ochtendroutine altijd een vorm van fysieke training, al duurt dit slechts 5 tot 10 minuten. Buiten het feit dat het goed is voor je gestel activeer je een proces dat zelfversterkende wederkerigheid wordt genoemd.

(bron: Thinking fast and slow, één van mijn boek top 5 toppers, artikel vind je hier.)

Het leveren van kracht in de vorm van fysieke activiteit levert geestelijke kracht op wat tot uiting komt in zelfvertrouwen, durf, enthousiasme of iets dergelijks. Buiten het feit je door het dagelijks sporten steeds meer op Arnold Schwarzenegger of een vrouwelijke tegenhanger gaat lijken ga je je ook zo krachtig en zelfverzekerd gedragen.

4 stappen voor een killer routine voor een optimale hormoonbalans

Ben jij iemand die het beste uit zichzelf wil halen? Dan zijn mijn aanbevelingen voor een killer ochtendroutine wat voor jou. Deze 4 stappen zorgen voor een positieve hormoonbalans en een kick-start van je dag. Ongeacht wat je doelen zijn, voor elke Top Performer in spe zijn deze stappen toepasbaar:

#1 Smile baby

Direct na het ontwaken plooi je jouw mond tot een glimlach. Zo activeer je de zygomaticus spier (je lachspier) en trigger je de aanmaak van serotonine en endorfine. Deze hormonen versnellen het proces om je in een plezierige, frisse en fijne fysiologische staat te brengen.

Lees hier meer over hoe je meer positieve energie kunt creëren in alle aspecten van jouw leven

#2 Ontbijt slim

Vermijd suikers en koolhydraten en drink je koffie NIET direct na het opstaan maar twee uur na ontwaken. Dit is de twee-uur regel.

Het vermijden van suikers en koolhydraten (dus ook fruit) is belangrijk om je bloedsuikerspiegel en je insuline niet door het dak te laten schieten. Dit resulteert namelijk in een opgejaagd en onrustig gevoel. Dit zijn niet de meest optimale gevoelens om jezelf mee te programmeren voor de rest van de dag…

En ja: Geperste fruitsapjes en/ of shakes vallen ook in deze categorie! Laat je jus d'orange achterwege...

Wat kun je beter wel eten? Goede vetten gecombineerd met proteïne en wat groene groentes. Hier een recept om je op weg te helpen:

Recept: Twee tot vier eieren, deze bak je in roomboter of kokosolie, met broccoli en/of spinazie. Neem de diepvries variant, want dit scheelt je veel snijwerk. Lees wel op de verpakking of er geen conserveertroep aan toegevoegd is. Snufje zout en peper naar eigen smaak.


Wil je meer weten over vetten, vetverbranding en hoe de maatschappij ons juist dom houdt met koolhydraten? Lees dan verder in dit artikel.

En waarom zou je het felbegeerde bakje koffie uitstellen tot twee uur na het ontwaken? Wederom heeft dit met je hormoonhuishouding te maken die je anders uit balans brengt  (je adrenaline klier en cortisol).

Ben je een fervent koffiedrinker en raak je nu al in paniek bij de gedachte je bakkie uit te moeten stellen, laat je dan overtuigen door het Forbes artikel over koffietiming.

Alles over koffie en hoe je hét bakkie met de meeste gezondheidsvoordelen zet lees je hier.

#3 Bet on Black

Houd je kledingkeuze simpel en kies voor zwart. Zwart staat je toch het best. Het kleed af, je kan het gemakkelijk twee dagen achtereenvolgens aan (beter dan bijvoorbeeld wit) en je straalt autoriteit uit.

#4 E.T. - Effectieve training

Net als chaos op het internet over ‘goede’ voeding is het World Wide Web ook ontploft met informatie over sporten.  De honderdduizenden mogelijke oefeningen kan juist verlammend werken.

Zelf ga ik voor de meest effectieve oefeningen en houd het hierbij. ‘Oldschool’ en zonder moeilijke apparaten of een duur sportschoolabonnement. De oefeningen kun je overal uitvoeren, gewoon naast je bed of in de woonkamer, maar wel met de hoogste return. Hier een voorbeeld van een 10-minuten training:

Direct achter elkaar:

 1. Push-ups (20-50 adhv je niveau)
 2. Squats (20 tot 50 adhv je niveau)
 3. Planken (1 tot 2 minuten)
 4. -          20 seconden rust, licht wandelen door je kamer.

Herhaal bovenstaande totdat de eerste zweetdruppels komen. Zweten is het ‘teken’ dat je deze hormonen aan het aanmaken bent. De meesten hebben hier 2 tot 4 herhalingen voor nodig.

Voor meer eigen lichaamsgewicht oefeningen en effectieve sportroutines, bezoek de Top Performance video cursus pagina. Daar kan je een gratis guide downloaden waarin oefeningen staan om je mind & body (tegelijk) te trainen.

Naast de zelfversterkende wederkerigheid, de gelukshormonen met bijbehorend gevoel en op lange termijn het wasbordje van Arnold produceert je lichaam nu ook noradrenaline en adrenaline. Deze twee powerhormonen zijn belangrijk voor ons hart en worden gelinkt aan concentratie en motivatie. Handige vrienden dus om je dag mee te starten.

De challange

Ik wil niet alleen artikelen schrijven en dan maar hopen dat een aantal mensen er daadwerkelijk iets mee gaan doen. Nee, ik wil dat iedereen die dit artikel leest het principe van de ochtendroutine minimaal een week lang gaat toepassen. Niet denken maar DOEN!

De challange is als volgt:

Ontwerp je eigen ochtendroutine

Plannen maken

Één week lang ga jij jouw ochtendroutine uitvoeren, nadat je deze eerst zelf hebt ontworpen.

Bepaal je plan op zondag

Ga hiervoor de eerstkomende zondag zitten op een rustige plek en maak een planning voor de aankomende week.

Noteer hoe laat je iedere dag op wilt staan en houd hierbij rekening met de extra tijdsinvestering voor je ochtendroutine. Bepaal wat je ’s ochtends gaat eten, welke kleren je aantrekt en welke work-out je gaat doen (voorkom die beslissingsmoeheid!).

Het komt er dan ongeveer zo uit te zien:

Ochtend routine start plan TDR

Dit is een voorbeeld bedoeld ter inspiratie. Het zelf eigenaar zijn van je eigen weekplanning is cruciaal voor het uitvoeren van een goede ochtendroutine.

Falen in het voorbereiden is voorbereiden op het falen

Gebruik vervolgens de rest van je zondag voor de voorbereidingen. Doe je boodschappen voor het ontbijt, was de kleding die je aan wilt, hang je setjes kleding per dag op volgorde, kijk nog een keer kritisch naar je plan, etc.

Maak het gemakkelijk door het visueel te hebben

Ochtend plan TDR

De volgende stap is dat je deze weekplanning naast je bed neerlegt en/of op je wekker. Zorg ervoor dat je de planning doorneemt zodra je opstaat.

Als dan maandagochtend je wekker gaat, pak je jouw planning om jezelf te herinneren aan je voorgenomen ochtendroutine.

Er rest nu nog één laatste stap…

DOEN!

En je wordt een Top Performer.

Footnote 

Rebels, lef en een versterkende gewoontes ontwikkelen, zoals in bovenstaand artikel beschreven, is dé nummer 1 succesfactor. Weten wat je kunt doen om mentaal, fysiek en dankzij voeding het maximale uit jezelf en zo je leven halen is cruciaal.

Mijn missie is goede mensen beter maken en goede mensen worden niet beter als ze niet gelukkig zijn en niet de juiste gewoontes in hun leven verwerken.

Dit is dan ook de reden waarom ik hierover schrijf en mijn (inmiddels steeds populairder wordende) video cursus heb ontwikkelt. Nieuwsgierig of dit ook iets voor jou is? Neem rustig de tijd om de cursus pagina te bekijken zodat je kunt zien of dit op jouw behoefte aansluit. Al 500+ mensen (waaronder bedrijven) gingen je voor in deze Top Performance Lifestyle Mentaliteit. Klik op de onderstaande button voor exclusief toegang & meer info.

The Body of Schwarzenegger: How playing drums taught me to be weird

Dit artikel is in het Engels geschreven door de Deense (Kopenhagen) trainer/coach Jacob. Het bevat inspiratie over hoe je door 'anders zijn' meer bereikt dan 'normaal' te doen. Be. A. Rebel.

How playing drums taught me to be weird

The best short answer I ever got to the question ’how should I live my life?’ was ’Be someone you like’. Of course, the problem with this answer is that it leads you to a new question – a commonly shared trait of many good answers – which is: ’Who, or what, do I like?’. Again, this may lead you to some interesting answers, but once again you’ll probably end up with a new, and potentially dangerous, question that goes: ’can I be like this? Can I be like the person I like?’.

And this is where you have to be careful.

The body of Schwarzenegger

Because we usually admire amazing people, the answer to this question is probably going to be ‘No! No, you cannot be like the person you like’. At least, this is how my thought process goes.

Everyday I’m reminded of how my body is nowhere near Arnold Schwarzenegger’s and how my mental abilities are nowhere near Immanuel Kants. And so the question changes once again, to ‘how do we learn from these amazing guys without getting into a lifetime of self-loathing?‘.

'Just be yourself' is bullsh*t

Well, some people would say: ‘Just be yourself!’. But that is just the worst bullcrap advice you could possibly get, and no one really knows what that worn out phrase means. My answer would be this: Don’t try to be yourself and don’t try to be like others either.

Let me explain what I mean.

Copying results in a ‘not as good as’ mindset

Once I wanted to be a drummer. I wanted to be a drummer really bad, and I was completely determined to do whatever it would take. So what did I do? I looked for the best drummers and tried to copy them.

I did the things the Arnold Schwarzenegger's of drumming did. I was trying to figure out if I could be like the people I liked.

This copying-style worked out OK, but it created a ’not as good as’ mindset. And along with that, it created a lot of frustration, but the frustration took me some interesting ways. For instance, it made me think thoughts like ’This drummer is so much better than me! I have to do something extreme to keep up!´.

Tai-Chi lessons with 60 year old women

So what did I do? Well, I started doing some weird stuff to keep up with my idols. I started practicing drums in a different way, in order to figure out if I could be like the people I liked. Here are some of the weird stuff I started to incorporate in my drumming practice:

 • Taking Tai-chi lessons with a bunch of ladies at 60+ years old
 • Meditation everyday
 • Becoming a street salesman
 • Living on less than 15 euros a week
 • Exchanging my drums for glass filled with water
 • Completely stopped using my right hand

Kind of weird right? Not a typical drumming routine at least. All of these things had an idea behind them though.

Tai Chi lessons I did to better the flow of my movement, to always feel at ease when I played. The meditation I did to loosen the control of my Super Ego and to stop over-thinking my playing.

I became a street salesman to overcome my fear of judgement, so that I could go to more jam-sessions.

Because I was bad at playing soft on the drum kit, I started practicing on glass filled with water, trying not to make them spill.

I lived on less than 15 euros a week so I could spend my money on drum lessons instead.

Note van Bart: Elon Musk (Tesla / Paypal) leefde van 1 dollar per dag zodat hij zijn doelen en dromen waar kon maken.

Still not the body of Schwarzenegger…

The conclusion to this experiment was that I really couldn’t become like the people I liked. And when I gave it up, and tried to be like myself, I just ended up trying to copy my idols in different ways. In other words: I was getting a good austrian-american accent, but I simply wasn’t getting ripped.

It was getting weird, not better!

I like being weird

So, what’s point of sharing this story? Well, the good side of this seemingly sad story, is that I learned that I liked being weird. And if you feel good about being weird, it’s a pretty good deal.

I’d even say it’s a sign that you’ve come closer to figuring out who you really are. Trying to copy my idols and ending up being weird, actually taught me some valuable lessons, that I’d like to share with you.

I was getting a good austrian-american accent, but I simply wasn’t getting ripped.

Conclusion: My lessons

Firstly: There’s always a smarter way to get what you want.

One reason people don’t consider the quicker alternative, or don’t even see it, is because it’s just too weird.

For instance, becoming a street salesman was the smartest thing I ever did in terms of overcoming fear of judgement. It was the equivalent of going on a 100 dates a day.

Since then I’m never afraid of asking stupid questions in classrooms, stop by my professors offices or ask someone out for a date.

And this weird-thinking goes for having fun too: If you want a cool experience, just go to China for the weekend!

I did that once. I spend half of the time in the airport in Moscow, only saw a tiny bit of Beijing, and people thought it was just a big waste of money. But screw the social conventions! Friday morning I was in Denmark and Monday afternoon I had been to China! It was a great story to tell, and I had a great trip - and that’s the whole point of traveling, right?

Meer lezen over 'lef / durf' klik hier

Secondly: Food is important, but very overrated.

I once heard a story about a turkish musician, who would spend all his money on music lessons instead of food. He went to bed hungry, but he became better than everyone else. Again, I copied.

Copying this behavior thaught me that, as long as I only have to take care of myself, I can live with pretty much no disposable income. If you look for it, and make lists, you can get A LOT of food for shockingly low prices. And then you can spend your money on becoming awesome instead.

Note van Bart: Seneca, één van 's werelds bekendste filosofen, is ook voorstander van het eten van minder maaltijden per dag en bij tijd en wijle 'hongerig' te zijn. Voor meer inspiratie check wederom 'Elon Musk 1 dollar a day'.

Then, I assure you, my dear Lucilius, you will leap for joy when filled with a pennyworth of food, and you will understand that a man’s peace of mind does not depend upon Fortune; for, even when angry she grants enough for our needs.
— Seneca, Brief 18 aan Lucilius

Recently this lesson resulted in me taking two really cool volunteer jobs instead of just a regular no-brainer paid job, because I know that I can live with a little.

Thirdly: Other people matter a lot.

I learned how dependent I am on other people. It’s way easier to work hard when other people are doing it with you.

It’s way easier to do weird stuff with weird company. And it’s so much fun and so inspiring to be surrounded by people who do weird stuff.

Lees meer over hoe sociale relaties je kunnen maken en breken, vooral #4 'Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waarmee je het meest optrekt'

To sum it up:

If you want to be someone you like, go be weird!

Thanks for reading

 

Belangrijke footnote: Rebels en durf hebben om anders te doen dan de rest, zoals in bovenstaand artikel beschreven, is dé nummer 1 succesfactor. Beeld je eens in wanneer deze groep 'Top Performers' allemaal de norm zouden volgen? Zouden ze dan net zo veel succes vergaren?

Vaak is het een kwestie van niet durven door irreële zelfgecreëerde angsten. Je hebt wilskracht, discipline en vooral zelfvertrouwen nodig om die stap te zetten. Mijn missie is goede mensen beter maken en goede mensen worden niet beter als ze niet gelukkig zijn.

Dit is dan ook de reden waarom ik hierover schrijf en mijn (inmiddels steeds populairder wordende) video cursus heb ontwikkelt. Nieuwsgierig of dit ook iets voor jou is? Neem rustig de tijd om de cursus pagina te bekijken zodat je kunt zien of dit op jouw behoefte aansluit. Al 500+ mensen (waaronder bedrijven) gingen je voor in deze Top Performance Lifestyle Mentaliteit. Klik op de onderstaande button voor exclusief toegang & meer info.

Drie tips om je productiviteit te verhogen door je afleiding te minimaliseren

Doorslaan op je laptop

Dat we met z'n allen steeds meer tijd achter een laptop (of een ander apparaat gekoppeld aan het internet) spenderen is geen groot nieuws. Steeds meer en meer raken we afhankelijk van onze digitale metgezellen. Als je wilt weten hoeveel tijd wij NL-ers gemiddeld spenderen achter een schermpje, scrol dan naar het einde van dit artikel.

Nu worden deze computers ook veelvuldig gebruikt als afleiding, een manier om je even te ontspannen.

118 minuten gemiddeld p.p. wereldwijd

Helaas slaan we hier vaak, moedwillig of dan niet, in door. Dit resulteert in een verlies aan tijd, energie en productiviteit. Drie belangrijke spelers om het beste uit jezelf en je dag te halen.

Facebook verslaving?

Gelukkig zijn er middelen om je digitale verslaving aan Facebook en de andere Socials te minimaliseren en je juist productiever maken dan ooit te voor. Nieuwsgierig? Lees en leer.

#1 Maximale snelheid, verhoog je handelingssnelheid

Net als in top sport bepaalt je handelingssnelheid een groot deel je kans van slagen. Des te meer tempo in je spel, des te beter je wordt. 

Zo geldt dit principe ook voor iedereen die met een computer werkt. Onder het credo 'tijd is geld' is het van belang in je werk op tijd je deadlines te behalen. Met deze simpele tip creëer je de snelheid van een professioneel gamer en krijg jij je werk op tijd af.

 1. Ga naar je settings menu (via de zoekfunctie van je pc/laptop te bereiken als je 'muis instellingen' in typt) 
 2. Zet, via het menu dat verschijnt, je muis (aanwijzer) snelheid op maximaal (hij staat, als je er nog nooit eerder aan hebt gezeten, automatisch op gemiddeld). 

Simpel en effectief.

Als ex-pro gamer dacht ik altijd dat ik snel met muis en toetsenbord was. Veel sneller dan dat ik er mee om ging, was niet mogelijk. Dacht ik althans. Deze (bijna te) simpele aanpassing versnelt elke handeling die ik sindsdien uitvoer en op jaarbasis genomen scheelt dit me uren aan tijd... Wie het kleine niet eert ...

#2 Inspireer en focus - MOMENTUM APP

De overdaad aan sites en verleidingen op het internet zijn soms lastig om te weerstaan. Met deze plug in, genaamd MOMENTUM, gratis te downloaden als je hier klikt, zorg je voor rust.

Elke keer nadat je Google Chrome opent, ontvouwt er zich een fantastisch mooie foto met een inspirerende quote (die per dag verschillen). Ook herinnert het jou er aan wat de prioriteiten voor de dag zijn. Scrol naar boven en zie de eerste afbeelding van dit artikel.

Elke keer als je een nieuwe tab opent, pak je automatisch een momentje en zijn je gestelde doelen weer helder. De dingen die er 'echt' te doen. Een momentje van focus dus.

Een aanrader om productiever te worden en met een glimlach je browser te openen. Heb je dat niet nodig? Doe het dan om nieuwe vakantie bestemmingen te ontdekken via de prachtige foto's.

3) News Feed Eradicator - De Facebook-killer

Last but not least, de News Feed Eradicator plug in app voor onze nationale verslaving, Facebook.

Vind je 3 tips te veel om in één keer toe te passen, kies dan voor deze. Ik merkte dat ik een tik/gewoonte had om als een opdracht of een taak wat lastig werd, een nieuwe browser te openen en 'F A' gevolgd door Enter in te typen. Welkom facebook.com!

Nadat ik aan wat vrienden had opgebiecht dat ik een facebook-tik had, kwam ik er achter dat ik niet de enige was...

3 uur en 25 minuten per dag

De gemiddelde Nederlanders spendeert 3 uur en 25 minuten op Social Media en 17 procent erkent verslaafd te zijn.

Goed, tot zo ver de CBS cijfers, bespaar jezelf minimaal een half uur per dag nutteloosheid en download deze plug in voor je web browser.

De tijd die je nu wint en kan inzetten om echt productief te zijn (of echt even langs te gaan bij die vriend of vriendin in plaats van een digitale relatie te onderhouden) zal je leven veranderen...

LEES VERDER.

Mijn essentials om het maximale uit lichaam en geest te halen

Voor de ambitieuze lezer die graag meer wil presteren

Of je sporter, ondernemer, student bent of voor een baas werkt, de tips in dit artikel kun je dagelijks toepassen om het maximale uit jezelf te halen. Het 'unieke' (zo zou het eigenlijk niet eens moeten zijn, maar goed) aan deze essentials is dat ze effectief en betaalbaar zijn. Dit in schril contrast met de gemiddelde gezondheidsaanbevelingen

Presteer wat je wilt en wat je kunt, laat je kwaliteiten en passies niet verstoffen, maak gebruik van de tips. Komen ze:

#1 Pu-Erh Thee

Gefermenteerde thee, wat pu- erh thee is, stimuleert het lichaam om vet als energiebron te gebruiken. Ook stimuleert het de darmflora en zorgt zo voor een goede darmgezondheid.

Opgezwollen / darmklachtjes? Deze Gouden Latte helpt.

Vet als energie te 'leren' gebruiken en een goed werkend 'afvalsysteem' vormen de basis om al het andere wat je wilt doen, om je doel om fitter en sterker te worden, te laten slagen. Pu-Erh is een effectief en betaalbaar wapen in deze missie.

Jouw lichaam 'metabolisch flexibel' maken (duur woord voor het effectief benutten van zowel vetten als koolhydraten) valt of staat bij goede kennis hierover. Wil jij actief aan de gang om jouw vetrandje te verminderen en je breinkracht te verbeteren? Ga dan naar dit artikel.

#2 Levertraan/visolie/Omega 3

Omega 3 gaat ontstekingen tegen, verbetert het immuunsysteem en stimuleert de chemische signalen naar je brein voor een verhoogde focus en brein fitheid.

Tevens verhoogt het je metabolisme en verbetert het insuline gevoeligheid. De vitamine D in levertraan (Cod Liver Oil) is essentieel voor een goede hormoonhuishouding en maximale fysieke- en mentale prestaties.

Voor het verkrijgen en onderhouden van mentale kracht en een sterk fysiek is dit één van de meest betaalbare opties. O ja, en het vermindert sterk het cortisol niveau in een mens... In deze tijd van snelheid en drukte is wat stress vermindering meer dan gewenst!

Last van stress > Up your Omega's.

Check hier mijn artikel met tips welke omega 3 prijs/kwalitatief het waard is.

#3 Geelwortel met chilipoeder en zwarte peper.

Bovengenoemde zijn echte ontstekingsremmers, die je na het sporten en gedurende de dag kunt nemen. De combinatie van de drie ingrediënten verhoogt opname door het lichaam met 15 tot 25 procent (geelwortel zonder pepers is vrijwel zinloos).

Tip: Meng de kruiden door je proteïne shake voor een spicy, Aziatisch geïnspireerde post-workout drank om niet alleen je spieren te herstellen, maar ook de ontstekingen tegen te gaan. Wanneer je sport ontkom je er niet aan dat er ontstekingen ontstaan, aangezien sporten een vorm van stress is voor het lichaam.

Ik ben ZWARE voorstander van geelwortel. Alle Top Performance Lifestyle cursisten die fysiek actief zijn raad ik altijd aan geelwortel (en gember, zie tip 4) te nuttigen om fysiek (en mentaal) optimaal te herstellen.

Meer weten over geelwortel? Check dit artikel over de steeds populairder wordende 'gouden melk'.

#4 Gember, knoflook, peterselie

Dit trio werkt zeer ontgiftend. Je kunt gember knoflook thee maken (plet een teen knoflook, snij de gember wortel in dunne plakjes en gooi er kokend water overheen). Tip als je wat grieperig bent.

Knoflook en peterselie zijn gemakkelijk te verwerken in het eten. De kruiden ondersteunen het lichaam bij de dagelijkse afbraak van gifstoffen uit de lucht en uit voedsel. Dit is weer essentieel voor een goede lichaamscompositie en opname van andere voedingsstoffen. Ieder mens krijgt dagelijks gif binnen en dagelijks ontgiften is dan ook belangrijk.

Onderneem je geen actie om jezelf dagelijks te ontgiften? Dan zal overtollig vet verbranden een grote uitdaging worden aangezien toxische stoffen in lichaamsvet worden opgeslagen. Je lichaam wilt dit niet, via vetverbranding, in een hoge dosis 'terug sturen' in het lichaam. Het houdt liever het vet vast...

Kritische note: Ik ben anti detox kuren. In mijn ogen slinkse marketing b.s. om je te veel geld te betalen voor te weinig. Wil je ECHT aan je gezondheid werken en 'ontgiften' lees dan hier verder.

Neem deze 3 essentials dagelijks tot je en je hebt geen dure en/ of moeilijke 'detoxkuur' nodig. Wederom effectief, betaalbaar en gemakkelijk elke dag te gebruiken.

#5 MCT- of kokosolie

MCT-olie is waarschijnlijk een wat onbekender topprestatie middel. MCT-olie wordt voornamelijk uit kokos gehaald. 

De door het lichaam makkelijk te absorberen MCT's (medium chain triglycerides) zijn de optimale voeding voor het brein. Het stimuleert verder het metabolisme, hormoon huishouding en helpt het lichaam om in vetverbranding (ketogenese) te komen.

Het cardiovasculaire systeem (aderen) en het cholesterolniveau worden beschermd en bereiken maximale positieve niveaus.

Dagelijks een eetlepel, het liefst in de ochtend samen met je bakje koffie, zorgt voor langdurige energie stoot om direct mentaal scherp je dag in te gaan. Ook wordt je cafeïne in je bakkie pleur geleidelijker opgenomen wat er voor zorgt dat je geen piek-en-crash situatie creëert en je om een uurtje of 10:00 driftig een snack wilt nemen.

LEES VERDER.

'Nine to Five' is dood. Een overzicht van wat de werknemer van nu wil, Start-ups, Speedboats en Rebels

Infogram the evolution of the employee

Infogram the evolution of the employee

Speedboat vs. Olietanker

In een steeds snellere wereld waarin de technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is het voor bedrijven steeds lastiger bijbenen.

Met name de grotere bedrijven, ik vergelijk ze even met olietankers, hebben moeite om snel hun koers aan te passen en gebruik te maken van de veranderingen die deze tijd met zich mee brengt.

Start-ups en MKB's

De start-ups en MKB's zijn de flexibele ondernemingen die wel snel kunnen schakelen en de veranderingen in hun voordeel laten werken. Vergelijk hen met een speedboat.

Deze, de start-ups en MKBs, zijn op dit moment de meest favoriete en kansrijke ondernemingen waar je als werknemer kunt werken. De doorgroeimogelijkheden zijn meer aanwezig en door wat kleinere en hechtere teams is de binding met het bedrijf ook aanzienlijk groter.

Doen zoals je het altijd al deed?

Als ondernemer of manager is het belangrijk te weten wat jouw werknemers doormaken en willen. De wereld verandert, de behoeften van jouw werknemers ook. Ga je hierin mee en stuur je bij als een speedboat? Of blijf je koers houden als een logge olietanker en blijf je 'doen zoals je het altijd al deed'? 

Speedboatbrain in jouw organisatie?

Flexibiliteit en vrijheid - Infogram

Wat heeft de werknemer anno nu nodig? Flexibiliteit en vrijheid. Doe het anders, wees een rebel, zorg voor je werknemers.

En zeg nou zelf, is een speedboat niet vele maler gaver dan een log schip?

Nordics

Ik heb het geluk gehad dat ik veel landen heb mogen bezoeken en van alle plekken die ik heb bezocht: Ik ben gek op Scandinavië!

Doen zoals je het altijd al deed
— Onbekende knuppel

Waarom? Nou, voornamelijk de manier waarop mensen met elkaar omgaan vind ik inspirerend. Daar waar wij Nederlanders erg van het 'doorwerken, 17:00 stipt naar huis? Wat gek!' zijn, staan bijvoorbeeld de Denen erom bekend dat langer doorwerken (dan 16:00, dat is hun gemiddelde eindtijd) juist niet wordt gewaardeerd. 

Zweden staan er om bekend vooruitstrevend te zijn en dit is sterk terug te vinden in hun bedrijfscultuur. Negen tot vijf kennen ze daar al een tijd niet meer.

Wil je nog meer verdieping en/ of inspiratie over de onderwerpen uit dit artikel? Check dan onderstaande filmpjes. Deze video's zijn van SPOTIFY (Zweeds) en illustreet hun bedrijfscultuur. Uniek & vooruitstrevend...

Buiten de vele landen die ik heb mogen bezoeken heb ik ook met veel internationale bedrijven gewerkt. Ik weet waarom mensen het gevoel hebben 'vast te zitten' in hun baan en het idee hebben 'niet weg te kunnen'. Dit is in andere landen niet anders...

Vaak is het een kwestie van niet durven door irreële zelfgecreëerde angsten. Je hebt wilskracht, discipline en vooral zelfvertrouwen nodig om die stap te zetten. Mijn missie is goede mensen beter te maken en goede mensen worden niet beter als ze niet gelukkig zijn.

Dit is dan ook de reden waarom ik de (inmiddels steeds populairder wordende) video cursus heb ontwikkelt. Nieuwsgierig? Neem rustig de tijd om de pagina te bekijken zodat jij kunt zien of dit op jouw behoefte aansluit. Al 500+ mensen (waaronder bedrijven) gingen je voor in deze Top Performance Lifestyle Mentaliteit.

Het beste advies dat je op je twintigste en/ of dertigste kunt krijgen

Maak aantekeningen, dit advies gaat je verder brengen.

De wereld van adviezen

Adviezen geven is een vak apart. De meeste mensen geven graag adviezen. Vaak hebben ze geen idee of hun advies daadwerkelijk werkt en nuttig is. Het is namelijk vrij gemakkelijk om advies te geven. Kijk maar:

Je doet je mond open, perst wat lucht door je stembanden en tá dá, je hebt een vorm van advies!

Of dit advies klopt en gewenst is, is een tweede. Zelf je gegeven advies beheersen en uitvoeren, is voor de meeste mensen (helemaal) een uitdaging. Dit in je achterhoofd houdend is het voor een twintiger/dertiger (de 'groep' waar ik me in bevind) bijna een doolhof om aan echt goed advies te komen.

Wil je weten wat het beste advies is voor deze leeftijdsgroep? Gedestilleerd van vele bekende en minder bekende ''ouderen''? Ik zal het uitleggen.

Dilemma, quarterlife crisis?

Als twintiger zit je midden in je zoektocht naar wat je nu wilt en gaat doen in je leven. Dit is de ontdekkingsperiode. Enkele vraagstukken die de revue passeren zijn:

 • Ga ik voor die promotie?
 • Ga ik een huis kopen?
 • Ga ik trouwen?
 • Kinderen?!
 • Wat wil ik eigenlijk met mijn leven?

Dit is nog maar een kleine greep uit de vragen die voor sommigen door hun hoofd rondspoken. Er zijn er nog veel meer. Het leven van een twintiger kan soms een uitdaging zijn...

Reizen en ontdekken

Tegenwoordig zie je in tegenstelling tot vroeger een nieuwe beweging van deze mid twintigers zoektocht. Waar het vroeger niet lullen maar poetsen was, is het nu meer een ticket naar Thailand boeken geworden. Ga op reis en ontdek.

Een andere manier die wat vriendelijker is voor de portemonnee is Youtube. De meest gestelde vraag op Youtube (in de leeftijdscategorie 18+) luidt namelijk: Wat is de betekenis of zin van het leven?

Druk

Vijfentwintig jaar. De druk is hoog, dit is de periode om er voor te gaan. Je vrienden en kennissen krijgen een nieuwe functie of baan, sommigen gaan trouwen of zijn in verwachting.

Fuck! En jij dan? Je bent jong, soms afgestudeerd en anders wel wat werkervaring en centjes op de bank. Je kan alle kanten op. Juist door deze hoeveelheid van kanten en keuzes werkt dit voor mijn leeftijdsgenoten beklemmend. Welke kant moet ik op? Doe ik wel het juiste? Wat moet ik in godsnaam doen? 

'Wat is de betekenis of zin van het leven?'

Daar is die weer, advies!

Zo veel mogelijk! Althans, dat is het advies dat je vaak van je ouders of de maatschappij in het algemeen krijgt. Hoe drukker iemand het namelijk heeft, des te positiever de reacties.

'Hoe gaat het met je? Ja ik heb het echt onwijs druk! Beter dan andersom, toch?'

Door deze vraag en het antwoord is er inmiddels een maatschappelijke maatstaf voor succes ontwikkeld. Hoe drukker iemand het heeft, des te beter. Dan zit het wel goed.

Meer gedaan krijgen en afrekenen met je 'druk, druk, druk' gevoel? Dit artikel levert je meer op dan een time management cursus.

Niet lullen maar poetsen

Stel nou dat je het nog niet weet? Je bent er nog niet uit wat je wilt en je voelt je niet op je plek met je werk, woning en noem maar op. En dan? Ja, doorgaan!

'Kom op, volhouden! het is goed om het druk te hebben. Dat hoort erbij. Des te drukker, des te succesvoller.'

Althans, dat zijn de (goed bedoelde) reacties van je familie en naasten. Wat is het gevolg? Ongelukkige twintigers/dertigers die zich de pleuris in rennen en hard werken om te vinden wat ze zoeken. Helaas zullen we het nooit op deze manier vinden. Maar hoe dan wel?

En nu komt het. Het advies van alle mensen die ik ken (zo tussen de 35 en 65) is precies het tegenovergestelde van het druk hebben. Precies omgekeerd van het keihard-door-rennen-als-een-kip zonder-kop advies. Dat is namelijk iets waar ze allemaal spijt van hebben. Het geheim is namelijk:

Geduld.

Doe rustig aan. Pauzeer. Geniet. Maak je niet zo druk om alles.

Iedereen heeft mij dit advies gegeven. Van familieleden, mensen die ik heb ontmoet tijdens het reizen, directeuren en managers van bedrijven die ik coach, and the list goes on...

Ook mensen die ik niet persoonlijk ken maar wel geïnspireerd van raak geven dit advies. Ze erkennen dat ze zich 'vroeger' veel te druk hebben gemaakt. Ze hebben zich veel te druk gemaakt met carrière maken en andere zaken en hebben zo rond deze leeftijd veel plezier ingeleverd. Zonde.

Dit is geen anti-werk-en-ambitie artikel. Begrijp me hierin niet verkeerd. We leven in de 21e eeuw en we hebben nu eenmaal een maatschappij gecreëerd waarin het constant behalen van meer en betere financiën, status, comfort, etc. ons aanzet tot ongeduld.

Nooit kunnen stilstaan, nooit kunnen pauzeren, nooit ECHT kunnen genieten in wat voor luxe we al leven (en hebben).  

Lezer, een vraag aan jou: Wanneer heb jij voor het laatst 15 minuten NIETS gedaan. Echt niets... Dus ook niet snel je mobieltje erbij pakken wanneer je eventjes alleen bent...

Resultaat versus de weg

De mensen die het hebben meegemaakt en terugkijken op hun leven zien wel in dat het druk maken om resultaat in plaats van genieten van de weg er naar toe hen tijd van hun leven heeft gekost. Uren van hun leven die ze nooit meer terug kunnen 'kopen'. 

Juist door het advies te volgen 'het rustiger aan te doen' creëer je meer tijd en ruimte, wordt je gelukkiger en kan je op ontdekking gaan. Op ontdekking wat jou meaning in life zal worden. Of zoals Paulo Coelho het zo mooi verwoord in De Alchemist: jouw persoonlijke legende leven.

Spijt

Waarschijnlijk zal je nooit op de plek komen van wat de betekenis van jouw leven is. Dat maakt ook niet uit. Waarom dit advies elke keer naar voren komt is omdat deze mensen spijt hebben.

Spijt dat ze in de periode van hun leven, waarin ze het fitst, het mooist en het levendigst waren, tijd en energie hebben verspild met zich druk maken met dingen waarvan ze nu zouden willen dat ze die anders hadden aangepakt.

Een bericht aan alle 20/30+ers

Een bericht aan alle twintigers en dertigers die dit lezen: Laten wij er voor zorgen dat de nieuwe maatschappelijke standaard van succes een andere wordt dan dat het nu is. Laten wij voor verandering zorgen en succes nu afmeten tegen het omgekeerde van druk. Des te minder iemand iets doet wat hij moet doen, des te succesvoller hij of zij in het leven is.

Ow, en mocht je iemand betrappen op het geven van het volgende antwoord op de vraag: 'Hoe is het?' > DRUK! ZO DRUK! Dan mag je die persoon slap in the face geven...

'A man is a succes if he gets up in the morning and goes to bed at night and in between does what he wants to do.'

Wie volgt?