Geluk

Routine en gewoontes, waarom sommige mensen wél succesvol zijn en anderen niet

Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise.
— Benjamin Franklin

In dit artikel ga ik je het geheim verklappen hoe het sommigen lukt om alles uit het leven te halen. Dit zijn die jaloersmakende mensen die het zo (goed) geregeld hebben dat ze geld verdienen met hun hobby’s en/of de top bereiken in het veld waarin ze actief zijn.

De verklaring van hun succes is simpel: Ze houden zich aan een ochtendroutine. Met weer een geheim ontrafeld kan ook jij het maximale uit jezelf en je leven halen.

Notitie vooraf: Aan het einde van dit artikel is er een challenge om je tot actie aan te zetten. Zo blijf je na het lezen niet alleen maar achter met de gedachte ‘Goh! Wat een leuk en interessant stuk.’ maar ga je er daadwerkelijk mee aan de slag...

Succesvol en energie

Een Top Performer is iemand die het beste uit zichzelf haalt en zo zijn of haar volledige potentie (lees: kwaliteiten en passies) benut. Deze mensen bestempelen we vaak als ‘succesvol’. En wat hebben succesvolle ondernemers, sporters of schrijvers bijvoorbeeld gemeen? Dat ze slim omgaan met hun energie en hiermee constant werk leveren. That’s it.

Een bakkie en een peuk

Waarom is een routine zo belangrijk? Het is de ultieme manier om spaarzaam met je energie om te gaan. Iedereen heeft wel een routine, zoals ’s ochtends eerst een bakkie en een peuk.

Deze veel voorkomende routine maakt je waarschijnlijk nog niet succesvol. Maar ontwikkel je een routine met daarin handelingen die je dichter bij jouw persoonlijke doelen brengen dan ga je ‘top performance’ beoefenen en zul je succesvol worden.

Dit klinkt wellicht wat te gemakkelijk, maar blijf lezen. Ik ga nu draagvlak creëren.

Creëren en spenderen

Als we de magie van een routine uitpluizen kunnen we twee belangrijke componenten benoemen. De eerste heeft te maken met het vermijden van energieverspillende handelingen en het tweede betreft energie creërende handelingen.

TomTom

Intern werkt dit als volgt: Ons brein kun je vergelijken met een TomTom. Om efficiënt van A naar B te komen selecteer je de ‘kortste’ of ‘snelste’ weg optie. Dit om geen tijd of kostbare benzine te verliezen. Het brein werkt ook het liefst op deze manier, volgens de wet van de minste weerstand.

 
 

Soms loopt het alleen net even anders. De weg is veranderd  en je hebt de nieuwste kaart nog niet gedownload. Je ploetert, rijdt een aantal keer fout en al puffend en klagend arriveer je te laat op je bestemming.

De volgende keer dat je weer op deze bestemming moet zijn weet je de weg al beter, maar je moet goed nadenken, opletten en dit kost veel energie.

Na een keer of vijf kun je de weg wel dromen en rijd je hier zonder tijd en energie te verspillen naar toe.

Van zandpad naar snelweg

Om in het autothema te blijven (alhoewel ik meer een motor fanaat ben) heb ik nog een metafoor om de werking van onze hersenen met en zonder routine uit te leggen: Wanneer je met een auto een nog nooit bereden route rijdt stuit je op veel weerstand, want de ondergrond is ruig en lastig begaanbaar.

Door vaker exact dezelfde route te rijden wals je de grond plat en wordt dit pad gemakkelijker begaanbaar. Steeds meer weggebruikers gaan dit nieuw ontstane pad gebruiken en op een gegeven moment besluit de overheid hier asfalt neer te leggen om de doorstroming te bevorderen.

Door iedere dag dezelfde handelingen te herhalen, het liefst op een vast tijdstip, verander je de hobbelige zandpaden in je brein in kaarsrechte snelwegen. Dit zijn versterkte neuro-verbindingen in je hersenen.

Voor de nerds: Goed artikel over 'the habitual brain'

Beslissingsmoeheid

Het vooraf vastleggen van de handelingen op een vast tijdstip kan net het verschil maken. Dit omdat je zo‘ beslissingsmoeheid’ voorkomt. In een van mijn meest gelezen artikelen op TDR over het verkrijgen van maximale brainpower ‘hoe de maatschappij ons dom houdt met koolhydraten’, beschrijf ik hoe ons brein energie consumeert. Hieraan ligt de theorie van psycholoog Roy F. Baumeister over beslissingsmoeheid ten grondslag.

Nogmaals: Voor de échte nerds zoals ik: hier is de link naar een artikel over Baumeister zijn onderzoek(en).

Minder keuzes, meer energie

De belangrijkste conclusie in het onderzoek is dat wikken en wegen energie kost, zoals wanneer je een keuze maakt. Het is onvermijdelijk dat je op een dag  keuzes moet maken. Alleen wikken en wegen over je ontbijt, wat je aan trekt, hoe laat je vertrekt, of je gaat sporten en zo ja, hoe laat, is dom en onnodig.

En dit zijn maar een aantal van de legio repeterende keuzes waar we ons dagelijks aan blootstellen. Uitputtend…

Top Performance Lifestyle

Top Performers doen dit niet. Zij weten hoe belangrijk het is om onnodige keuzes vast te leggen om energie te sparen voor belangrijke zaken.

 • Hun wekker gaat iedere dag op hetzelfde tijdstip,
 • ze eten hun standaard ontbijt,
 • hebben al een plan en prioriteiten voor de dag
 • enzovoorts.

De energie die ze hebben besteden ze liever aan (voor hen) belangrijke zaken zoals vergaderingen, trainingen of andere acties die hun dichterbij hun dromen en doelen brengt.

Je eerste uur is heilig

De ochtend is het beste moment voor je routine. Dit sluit aan op de theorie over beslissingsmoeheid, aangezien je dan nog voldoende energie hebt om deze ‘goede’ keuzes te maken.

Daarnaast zijn we ’s ochtends het meest vatbaar voor invloeden. Door in de ochtend een versterkende routine uit te voeren creëer je energie en scherpte voor de rest van de dag.

Set yourself up for greatness
— Tony Robbins

Nerds: Na een goede nachtrust zijn je neurotransmitters herstelt. Door daarna activiteiten uit te voeren die positieve hormonen opwekken, zoals endorfine en dopamine door te sporten en serotonine en endorfine door te glimlachen, breng je lichaam en geest in optimale staat. Endorfine staat bekend als het plezierhormoon en is pijnstillend, dopamine staat bekend als het genots- en blijdschapshormoon. Wanneer je dus ’s ochtends je lichaam aanzet om deze chemische stofjes te maken heb je hier de rest van de dag profijt van.

Warm-up om te winnen

Vergelijk een ochtendroutine met een warming-up voor een belangrijke (sport)wedstrijd. Een efficiënte warming-up die alle spieren die voor jouw sport belangrijk zijn activeert en je voorbereidt om te winnen.

Per sport verschilt de warming-up, zoals mensen ook verschillende doelen en werkzaamheden hebben. Ik vind het dan ook belangrijk om te benadrukken dat elk persoon anders is en werkt. Verschillende Top Performers hebben andere routines.

Waar de nadruk bij de één wat meer op het mentaal opwarmen ligt (schrijvers, creatieve beroepen) ligt het bij de ander wat meer op fysiek (sporters).

Effectieve routine

Wel zie je in de effectieve ochtendroutines van alle Top Performers een mix van zowel mentaal als fysieke activiteiten die hun energie geeft. Een aantal voorbeelden van ochtend routine oefeningen die mentaal en fysiek opwarmen zijn:

 • lezen
 • mediteren
 • yoga
 • schrijven in een dagboek
 • hardlopen
 • wandelen
Ter inspiratie deel ik het filmpje van (Ex Top Performance Coachee) co-work koning Lars Blokdijk van awesomelife.nl (ondernemer) die samen met mij in Bali een Top Performance maand heeft gevolgd. We hebben versterkende gewoontes gebouwd, afgerekend met 'oude slechte gewoontes' en mentaal, fysiek en voeding geoptimaliseerd. Onderstaand filmpje is meer een parodie omdat we onszelf niet TE serieus willen nemen.

Hier het artikel 'wat te doen op Bali'

Mijn aanbevelingen voor een ochtend routine

Wat mij betreft bevat een ochtendroutine altijd een vorm van fysieke training, al duurt dit slechts 5 tot 10 minuten. Buiten het feit dat het goed is voor je gestel activeer je een proces dat zelfversterkende wederkerigheid wordt genoemd.

(bron: Thinking fast and slow, één van mijn boek top 5 toppers, artikel vind je hier.)

Het leveren van kracht in de vorm van fysieke activiteit levert geestelijke kracht op wat tot uiting komt in zelfvertrouwen, durf, enthousiasme of iets dergelijks. Buiten het feit je door het dagelijks sporten steeds meer op Arnold Schwarzenegger of een vrouwelijke tegenhanger gaat lijken ga je je ook zo krachtig en zelfverzekerd gedragen.

4 stappen voor een killer routine voor een optimale hormoonbalans

Ben jij iemand die het beste uit zichzelf wil halen? Dan zijn mijn aanbevelingen voor een killer ochtendroutine wat voor jou. Deze 4 stappen zorgen voor een positieve hormoonbalans en een kick-start van je dag. Ongeacht wat je doelen zijn, voor elke Top Performer in spe zijn deze stappen toepasbaar:

#1 Smile baby

Direct na het ontwaken plooi je jouw mond tot een glimlach. Zo activeer je de zygomaticus spier (je lachspier) en trigger je de aanmaak van serotonine en endorfine. Deze hormonen versnellen het proces om je in een plezierige, frisse en fijne fysiologische staat te brengen.

Lees hier meer over hoe je meer positieve energie kunt creëren in alle aspecten van jouw leven

#2 Ontbijt slim

Vermijd suikers en koolhydraten en drink je koffie NIET direct na het opstaan maar twee uur na ontwaken. Dit is de twee-uur regel.

Het vermijden van suikers en koolhydraten (dus ook fruit) is belangrijk om je bloedsuikerspiegel en je insuline niet door het dak te laten schieten. Dit resulteert namelijk in een opgejaagd en onrustig gevoel. Dit zijn niet de meest optimale gevoelens om jezelf mee te programmeren voor de rest van de dag…

En ja: Geperste fruitsapjes en/ of shakes vallen ook in deze categorie! Laat je jus d'orange achterwege...

Wat kun je beter wel eten? Goede vetten gecombineerd met proteïne en wat groene groentes. Hier een recept om je op weg te helpen:

Recept: Twee tot vier eieren, deze bak je in roomboter of kokosolie, met broccoli en/of spinazie. Neem de diepvries variant, want dit scheelt je veel snijwerk. Lees wel op de verpakking of er geen conserveertroep aan toegevoegd is. Snufje zout en peper naar eigen smaak.


Wil je meer weten over vetten, vetverbranding en hoe de maatschappij ons juist dom houdt met koolhydraten? Lees dan verder in dit artikel.

En waarom zou je het felbegeerde bakje koffie uitstellen tot twee uur na het ontwaken? Wederom heeft dit met je hormoonhuishouding te maken die je anders uit balans brengt  (je adrenaline klier en cortisol).

Ben je een fervent koffiedrinker en raak je nu al in paniek bij de gedachte je bakkie uit te moeten stellen, laat je dan overtuigen door het Forbes artikel over koffietiming.

Alles over koffie en hoe je hét bakkie met de meeste gezondheidsvoordelen zet lees je hier.

#3 Bet on Black

Houd je kledingkeuze simpel en kies voor zwart. Zwart staat je toch het best. Het kleed af, je kan het gemakkelijk twee dagen achtereenvolgens aan (beter dan bijvoorbeeld wit) en je straalt autoriteit uit.

#4 E.T. - Effectieve training

Net als chaos op het internet over ‘goede’ voeding is het World Wide Web ook ontploft met informatie over sporten.  De honderdduizenden mogelijke oefeningen kan juist verlammend werken.

Zelf ga ik voor de meest effectieve oefeningen en houd het hierbij. ‘Oldschool’ en zonder moeilijke apparaten of een duur sportschoolabonnement. De oefeningen kun je overal uitvoeren, gewoon naast je bed of in de woonkamer, maar wel met de hoogste return. Hier een voorbeeld van een 10-minuten training:

Direct achter elkaar:

 1. Push-ups (20-50 adhv je niveau)
 2. Squats (20 tot 50 adhv je niveau)
 3. Planken (1 tot 2 minuten)
 4. -          20 seconden rust, licht wandelen door je kamer.

Herhaal bovenstaande totdat de eerste zweetdruppels komen. Zweten is het ‘teken’ dat je deze hormonen aan het aanmaken bent. De meesten hebben hier 2 tot 4 herhalingen voor nodig.

Voor meer eigen lichaamsgewicht oefeningen en effectieve sportroutines, bezoek de Top Performance video cursus pagina. Daar kan je een gratis guide downloaden waarin oefeningen staan om je mind & body (tegelijk) te trainen.

Naast de zelfversterkende wederkerigheid, de gelukshormonen met bijbehorend gevoel en op lange termijn het wasbordje van Arnold produceert je lichaam nu ook noradrenaline en adrenaline. Deze twee powerhormonen zijn belangrijk voor ons hart en worden gelinkt aan concentratie en motivatie. Handige vrienden dus om je dag mee te starten.

De challange

Ik wil niet alleen artikelen schrijven en dan maar hopen dat een aantal mensen er daadwerkelijk iets mee gaan doen. Nee, ik wil dat iedereen die dit artikel leest het principe van de ochtendroutine minimaal een week lang gaat toepassen. Niet denken maar DOEN!

De challange is als volgt:

Ontwerp je eigen ochtendroutine

Plannen maken

Één week lang ga jij jouw ochtendroutine uitvoeren, nadat je deze eerst zelf hebt ontworpen.

Bepaal je plan op zondag

Ga hiervoor de eerstkomende zondag zitten op een rustige plek en maak een planning voor de aankomende week.

Noteer hoe laat je iedere dag op wilt staan en houd hierbij rekening met de extra tijdsinvestering voor je ochtendroutine. Bepaal wat je ’s ochtends gaat eten, welke kleren je aantrekt en welke work-out je gaat doen (voorkom die beslissingsmoeheid!).

Het komt er dan ongeveer zo uit te zien:

Ochtend routine start plan TDR

Dit is een voorbeeld bedoeld ter inspiratie. Het zelf eigenaar zijn van je eigen weekplanning is cruciaal voor het uitvoeren van een goede ochtendroutine.

Falen in het voorbereiden is voorbereiden op het falen

Gebruik vervolgens de rest van je zondag voor de voorbereidingen. Doe je boodschappen voor het ontbijt, was de kleding die je aan wilt, hang je setjes kleding per dag op volgorde, kijk nog een keer kritisch naar je plan, etc.

Maak het gemakkelijk door het visueel te hebben

Ochtend plan TDR

De volgende stap is dat je deze weekplanning naast je bed neerlegt en/of op je wekker. Zorg ervoor dat je de planning doorneemt zodra je opstaat.

Als dan maandagochtend je wekker gaat, pak je jouw planning om jezelf te herinneren aan je voorgenomen ochtendroutine.

Er rest nu nog één laatste stap…

DOEN!

En je wordt een Top Performer.

Footnote 

Rebels, lef en een versterkende gewoontes ontwikkelen, zoals in bovenstaand artikel beschreven, is dé nummer 1 succesfactor. Weten wat je kunt doen om mentaal, fysiek en dankzij voeding het maximale uit jezelf en zo je leven halen is cruciaal.

Mijn missie is goede mensen beter maken en goede mensen worden niet beter als ze niet gelukkig zijn en niet de juiste gewoontes in hun leven verwerken.

Dit is dan ook de reden waarom ik hierover schrijf en mijn (inmiddels steeds populairder wordende) video cursus heb ontwikkelt. Nieuwsgierig of dit ook iets voor jou is? Neem rustig de tijd om de cursus pagina te bekijken zodat je kunt zien of dit op jouw behoefte aansluit. Al 500+ mensen (waaronder bedrijven) gingen je voor in deze Top Performance Lifestyle Mentaliteit. Klik op de onderstaande button voor exclusief toegang & meer info.

Top 5 Dutch Rebel Leestips om het leven te gaan leiden dat je voor ogen hebt

En als je het niet voor ogen hebt, dan ontwikkel je dat door deze aanbevelingen

Hierbij mijn lijst met vijf boeken die een significante impact op mijn leven hebben gehad en nog steeds hebben. Deze boeken hebben mij het meest geleerd en spelen een rol in mijn Top Performance Lifestyle. Hier ben ik erg dankbaar voor en wil dit niet voor mijzelf houden, vandaar dit cadeautje aan jou.

Klik hier voor mijn 'boekenplank': Deze bevat een groot deel van de boeken die ik heb gelezen waarmee ik meer kennis heb vergaard dan dat ik in 4 jaar studie had kunnen leren.

Het leven is te kort voor flutboeken

Gemiddeld leef je 788400 uur, waarvan ik er op het moment dat dit artikel online staat ongeveer al 228480 heb gehad. Het leven is dus domweg te kort om de uren die je nog hebt te spenderen aan flutboeken. En geloof me er zijn teveel slechte boeken, die het geld en met name de tijd niet waard zijn. Zo barst het van de businessboeken die om één of twee principes draaien, uitgesmeerd over 200 pagina’s om het als ‘boek’ te kunnen verkopen.

Oude boeken over nieuwe

De betere boeken hebben, naar mijn mening, vaak de tand des tijds doorstaan. Als een oud boek nog steeds gelezen wordt, moeten er wel lessen in staan die bruikbaar zijn. Daarom speciaal voor jullie, de rebellen en verbeteraars van Nederland en daarbuiten, mijn top 5 (oude) boekaanbevelingen + een bonus boek. Vijf vond ik net te kort en een top zes klinkt zo kut, vandaar.

Komt ie;

Nummer 1.

The Spirit of St. Louis – Charles Lindenbergh

Dit is het eerste en enige boek dat ervoor heeft gezorgd dat ik werk en afspraken links liet liggen om maar te blijven doorlezen. Daarnaast heeft het mijn vliegpassie aangewakkerd en doen besluiten om ooit mijn Private Pilot Lincense te halen.

Note: Inmiddels heb ik mijn eerste minuten gemaakt in Nelson, Nieuw-Zeeland!

Charles A. Lindenbergh is de eerste piloot die de trans-Atlantische vlucht heeft volbracht. Van New York naar Parijs in een 1-persoons vliegtuigje met maar net voldoende brandstof aan boord om het Europese vasteland te bereiken. Het is autobiografie die leest als een spannend avonturenboek. Door de 400+ pagina’s raak ik onwijs geïnspireerd, enthousiast en lees ik tussen de regels door waardevolle levenslessen. Voor mijzelf haal ik eruit wat er nodig is een droom in werkelijkheid om te zetten. Het boek zit vol met inzichten over tegenslagen, accepteren en doorzetten.

Het grootste voorbeeld hiervan is dat Charles Lindenbergh als jongste piloot en zonder enig budget vastbesloten was om het voor die tijd onmogelijke te doen: de Atlantische zee overvliegen. Gekkenwerk en gedoemd tot mislukken, dat was wat iedereen over de pogingen van Charles dacht. Wat ik hieruit haal is dat al ben je jong en wil je het anders doen en niemand gelooft in je, zet door! Dat is een van de vele rebelse lessen die ik van Charles heb geleerd.

Voor iedereen die een passie heeft en/of een droom wilt vervullen, lees dit boek! Ondernemend en inspirerend.

Koop de (voordeligste) paperback hier


Nummer 2;

Thinking fast and slow – Daniel Kahneman

Mijn bijbel over de psychologie van de mens en het enige boek dat ik ieder jaar opnieuw lees. Tevens het ‘jongste’ boek uit deze lijst.

Daniel Kahneman is de nobelprijs winnaar in de economie. In zijn boek beslaat hij 14 jaar onderzoek dat hij grotendeels samen met zijn, inmiddels overleden vriend, Amos Tversky heeft uitgevoerd. We denken allemaal als weldenkende mensen rationeel en bewust keuzes te maken, maar Kahneman vertelt op een leuke en begrijpelijke manier dat het toch even ander zit.

Door middel van kleine experimenten laat hij de lezer ervaren hoe ons brein reageert in verschillende situaties en waardoor we allemaal beïnvloed worden. Voor de creatieve lezer is dit een boek om de principes te leren om deze (negatieve) beïnvloeding deels tegen te gaan om zelfs in je voordeel te laten werken.

Door leuke verhalen, anekdotes en verrassende tests blijf je 400+ pagina’s (alweer) geboeid. Ik vind het door de hoeveelheid informatie en inzichten geen gemakkelijk te lezen boek. Op bijna iedere pagina leer je iets vets en ik heb dan ook wat tijd nodig om de inzichten te verwerken en mij eigen te maken. Dat is voor mij iets anders dan de pagina’s snel consumeren om maar te kunnen zeggen ‘ik heb een boek gelezen!’

Mijn tip is lees het niet voor het slapen en neem de tijd. 5 tot 15 pagina’s lijkt mij optimaal en door aantekeningen te maken neem je de materie goed in je op. Het zet je aan het denken…

Link naar de versie die ik heb vind je hier

 

Nummer 3;

How to win friends and influence people – Dale Carnegie

Dit is voor mij het boek met tijdloze principes over je hoe je iedereen ‘om je vinger kunt winden’. Voor mij als kritische rationele flapuit is dit erg handig geweest om te leren tactischer en meer empathisch te zijn. Dit zijn toch wel de basisvereisten om ideeën over de bühne te krijgen.

Over dit boek heb ik eerder een uitgebreide samenvatting geschreven waar je, of je het boek wel of niet wilt lezen, je voordeel mee kunt doen. 

De link vind je hier.

Het boek kopen kan hier.

 

Nummer 4;

Paulo Coelho – De alchemist

Paulo Coelho is de rebel uit Brazilië. Zijn ouders wilden dat hij ging studeren om rechter te worden. Paulo wilde dit zelf beslist niet. Onder grote druk van zijn streng Katholieke familie is hij vertrokken om zijn eigen droom waar te maken: het schrijven van een boek. Door zijn ouders werd hij vervloekt en verbannen als hij dit zou ondernemen. Toch heeft hij zijn hart gevolgd. Als dit het verhaal is van de schrijver dan kan zijn boek toch niet anders dan inspirerend en pakkend zijn?

En dat is het.

De alchemist is een geweldig boek en ik raadt het aan voor iedereen die een lange tijd op reis gaat of een ander spannend avontuur gaat beleven.

Het verhaal gaat over een jonge schaapsherder die de weide wereld in trekt, avonturen beleeft en uiteraard verliefd wordt. Van ieder avontuur dat zijn pad kruist leert hij. Al weet hij niet waar de avonturen hem heenbrengen, hij weet dat hij dingen onderneemt die hem ‘ergens’ zullen brengen.

Dit boek heeft mij het antwoord op de vraag gegeven waar ik en de meeste mensen tussen de 25 en 35 mee struggelen: ‘Wat ga ik doen met mijn leven? Wat is mijn missie?’ Niets! Er is geen specifieke missie – ga op avontuur, verdwaal en vind! Leer te leven door er alles uit te halen, door spannende dingen te doen en op avontuur te gaan. Niet denken maar DOEN!

Koop de voordelige versie hier

 

Nummer 5;

Man’s search for meaning – Viktor Frankl

'When we are no longer able to change a situation, we are challanged to change ourselves.'

Viktor Frankl heeft jarenlange martelingen in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereld oorlog overleefd, mede door de logo therapie die hij zelf ontwikkelde. In het eerste deel heeft zijn ervaringen in deze mens onterende omgeving vastgelegd en beschrijft hij hoe hij alles als één groot experiment zag voor zijn theorie. Dit verhaal is aangrijpend en opent je ogen.

Zelf denk ik vaak terug aan het verhaal van Viktor Frankl als ik iets ongemakkelijks of naars meemaak. Er is niets relativerender dan mijn situatie vergelijken met die van de gevangenen in concentratiekampen. Dankbaarheid voor het leven waarin we zelf kunnen creëren is één van de principes die ik uit het boek heb gehaald. En er zijn er nog veel meer.

Een aanrader om te stoppen met klagen en te starten met leven. Klik voor het boek.

 

BONUS

Nummer 6;

As a man thinketh – James Allen

'It’s not what you say out of your mouth that determines your life. It’s what you whisper to yourself that has the most power.'

Dit boek uit 1800 moet je meerdere keren lezen om alles eruit te halen wat erin zit. Gelukkig heeft As a Man Thinketh slechts 25 tot 50 pagina’s (ligt aan de druk). Het is geschreven in prachtig klassiek Engels, dus wees hierop voorbereid.

‘Je bent wat je denkt’ is wat in het Nederlands wel gezegd wordt en dat is ook de essentie van dit pareltje. Dit boek heeft mij aangezet tot dagelijks primen en het gebruik van affirmaties. Wat voor persoon je wilt zijn en wat je wilt doen in je leven, vloeit voort uit je gedachten over jezelf andere dingen. Positieve en versterkende gedachtes zorgen voor zelfversterkende wederkerigheid.

Laat je niet foppen door eventuele zweverigheid. Dit boek bevat principes die de moderne wetenschap eindelijk begint te verklaren. In die zin is dit oude boek nog steeds vooruitstrevend.

Ow, en hij is klein, dun en goedkoop! Ook een keer fijn...

Link om hem aan te schaffen.

 

LEES VERDER.

The Body of Schwarzenegger: How playing drums taught me to be weird

Dit artikel is in het Engels geschreven door de Deense (Kopenhagen) trainer/coach Jacob. Het bevat inspiratie over hoe je door 'anders zijn' meer bereikt dan 'normaal' te doen. Be. A. Rebel.

How playing drums taught me to be weird

The best short answer I ever got to the question ’how should I live my life?’ was ’Be someone you like’. Of course, the problem with this answer is that it leads you to a new question – a commonly shared trait of many good answers – which is: ’Who, or what, do I like?’. Again, this may lead you to some interesting answers, but once again you’ll probably end up with a new, and potentially dangerous, question that goes: ’can I be like this? Can I be like the person I like?’.

And this is where you have to be careful.

The body of Schwarzenegger

Because we usually admire amazing people, the answer to this question is probably going to be ‘No! No, you cannot be like the person you like’. At least, this is how my thought process goes.

Everyday I’m reminded of how my body is nowhere near Arnold Schwarzenegger’s and how my mental abilities are nowhere near Immanuel Kants. And so the question changes once again, to ‘how do we learn from these amazing guys without getting into a lifetime of self-loathing?‘.

'Just be yourself' is bullsh*t

Well, some people would say: ‘Just be yourself!’. But that is just the worst bullcrap advice you could possibly get, and no one really knows what that worn out phrase means. My answer would be this: Don’t try to be yourself and don’t try to be like others either.

Let me explain what I mean.

Copying results in a ‘not as good as’ mindset

Once I wanted to be a drummer. I wanted to be a drummer really bad, and I was completely determined to do whatever it would take. So what did I do? I looked for the best drummers and tried to copy them.

I did the things the Arnold Schwarzenegger's of drumming did. I was trying to figure out if I could be like the people I liked.

This copying-style worked out OK, but it created a ’not as good as’ mindset. And along with that, it created a lot of frustration, but the frustration took me some interesting ways. For instance, it made me think thoughts like ’This drummer is so much better than me! I have to do something extreme to keep up!´.

Tai-Chi lessons with 60 year old women

So what did I do? Well, I started doing some weird stuff to keep up with my idols. I started practicing drums in a different way, in order to figure out if I could be like the people I liked. Here are some of the weird stuff I started to incorporate in my drumming practice:

 • Taking Tai-chi lessons with a bunch of ladies at 60+ years old
 • Meditation everyday
 • Becoming a street salesman
 • Living on less than 15 euros a week
 • Exchanging my drums for glass filled with water
 • Completely stopped using my right hand

Kind of weird right? Not a typical drumming routine at least. All of these things had an idea behind them though.

Tai Chi lessons I did to better the flow of my movement, to always feel at ease when I played. The meditation I did to loosen the control of my Super Ego and to stop over-thinking my playing.

I became a street salesman to overcome my fear of judgement, so that I could go to more jam-sessions.

Because I was bad at playing soft on the drum kit, I started practicing on glass filled with water, trying not to make them spill.

I lived on less than 15 euros a week so I could spend my money on drum lessons instead.

Note van Bart: Elon Musk (Tesla / Paypal) leefde van 1 dollar per dag zodat hij zijn doelen en dromen waar kon maken.

Still not the body of Schwarzenegger…

The conclusion to this experiment was that I really couldn’t become like the people I liked. And when I gave it up, and tried to be like myself, I just ended up trying to copy my idols in different ways. In other words: I was getting a good austrian-american accent, but I simply wasn’t getting ripped.

It was getting weird, not better!

I like being weird

So, what’s point of sharing this story? Well, the good side of this seemingly sad story, is that I learned that I liked being weird. And if you feel good about being weird, it’s a pretty good deal.

I’d even say it’s a sign that you’ve come closer to figuring out who you really are. Trying to copy my idols and ending up being weird, actually taught me some valuable lessons, that I’d like to share with you.

I was getting a good austrian-american accent, but I simply wasn’t getting ripped.

Conclusion: My lessons

Firstly: There’s always a smarter way to get what you want.

One reason people don’t consider the quicker alternative, or don’t even see it, is because it’s just too weird.

For instance, becoming a street salesman was the smartest thing I ever did in terms of overcoming fear of judgement. It was the equivalent of going on a 100 dates a day.

Since then I’m never afraid of asking stupid questions in classrooms, stop by my professors offices or ask someone out for a date.

And this weird-thinking goes for having fun too: If you want a cool experience, just go to China for the weekend!

I did that once. I spend half of the time in the airport in Moscow, only saw a tiny bit of Beijing, and people thought it was just a big waste of money. But screw the social conventions! Friday morning I was in Denmark and Monday afternoon I had been to China! It was a great story to tell, and I had a great trip - and that’s the whole point of traveling, right?

Meer lezen over 'lef / durf' klik hier

Secondly: Food is important, but very overrated.

I once heard a story about a turkish musician, who would spend all his money on music lessons instead of food. He went to bed hungry, but he became better than everyone else. Again, I copied.

Copying this behavior thaught me that, as long as I only have to take care of myself, I can live with pretty much no disposable income. If you look for it, and make lists, you can get A LOT of food for shockingly low prices. And then you can spend your money on becoming awesome instead.

Note van Bart: Seneca, één van 's werelds bekendste filosofen, is ook voorstander van het eten van minder maaltijden per dag en bij tijd en wijle 'hongerig' te zijn. Voor meer inspiratie check wederom 'Elon Musk 1 dollar a day'.

Then, I assure you, my dear Lucilius, you will leap for joy when filled with a pennyworth of food, and you will understand that a man’s peace of mind does not depend upon Fortune; for, even when angry she grants enough for our needs.
— Seneca, Brief 18 aan Lucilius

Recently this lesson resulted in me taking two really cool volunteer jobs instead of just a regular no-brainer paid job, because I know that I can live with a little.

Thirdly: Other people matter a lot.

I learned how dependent I am on other people. It’s way easier to work hard when other people are doing it with you.

It’s way easier to do weird stuff with weird company. And it’s so much fun and so inspiring to be surrounded by people who do weird stuff.

Lees meer over hoe sociale relaties je kunnen maken en breken, vooral #4 'Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waarmee je het meest optrekt'

To sum it up:

If you want to be someone you like, go be weird!

Thanks for reading

 

Belangrijke footnote: Rebels en durf hebben om anders te doen dan de rest, zoals in bovenstaand artikel beschreven, is dé nummer 1 succesfactor. Beeld je eens in wanneer deze groep 'Top Performers' allemaal de norm zouden volgen? Zouden ze dan net zo veel succes vergaren?

Vaak is het een kwestie van niet durven door irreële zelfgecreëerde angsten. Je hebt wilskracht, discipline en vooral zelfvertrouwen nodig om die stap te zetten. Mijn missie is goede mensen beter maken en goede mensen worden niet beter als ze niet gelukkig zijn.

Dit is dan ook de reden waarom ik hierover schrijf en mijn (inmiddels steeds populairder wordende) video cursus heb ontwikkelt. Nieuwsgierig of dit ook iets voor jou is? Neem rustig de tijd om de cursus pagina te bekijken zodat je kunt zien of dit op jouw behoefte aansluit. Al 500+ mensen (waaronder bedrijven) gingen je voor in deze Top Performance Lifestyle Mentaliteit. Klik op de onderstaande button voor exclusief toegang & meer info.

Reizen vs. Zijn en The Digital Nomad

Schipholfoto's

Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om de verste hoeken van de aarde te bereizen. Met een beetje creatieve geest en wat tips en tricks van ervaren reizigers achter de hand, kom je er al snel achter waar en wanneer je ergens het beste heen kunt met een schappelijk budget. Het aantal mensen dat zich aan dit soort reizen waagt, met een te zware rugtas, is naar mijn idee nog nooit zo groot geweest als nu.

Vleugel_vliegtuig

Dit blijkt voor mij uit de toename van Schipholfoto’s op Social Media en het groeiende aantal afgestudeerden die op reis hopen te weten te komen wat ze willen doen met de rest van hun leven. De huidige generatie twintig en dertigers doen hetgeen waar hun ouders veelal spijt van hebben dat ze het hebben nagelaten.

De digitale nomade

Er zijn zelfs nieuwe ‘functies’ gecreëerd voor bepaalde groepen reizigers. Zo heb je de zelf benoemde Digital Nomads (check de wiki), die al bloggend een paar centen proberen te verdienen met als doel om zo lang mogelijk te kunnen reizen. Ik krijg vooral de indruk dat het weg blijven meer een doel op zich is dan het ‘zijn’ en genieten van de plek waar de Nomads driftig zitten te typen. Met oogkleppen op, puffend dat het zo warm is óf nog erger, dat de WiFi er even uitligt, zitten ze zichtbaar geïrriteerd een business op te bouwen.

Het land dat ze ontvlucht zijn, met de reden dat het daar allemaal zo serieus is, allemaal om carrière draait en waar ze niet van 9 tot 5 achter een laptop willen zitten, hebben ze in mijn ogen verruild voor een ander klimaat waarin ze de ontvluchte ongenoegens hebben meegenomen.

Het presteren, consumeren en lang achter een laptop zitten is nog steeds de orde van de dag. Alleen bestellen de Nomads nu in plaats van een latte macchiato een coconut-ice-tea om hun door hitte geplaagde werkplek wat aangenamer te maken.

‘Wel zonder suiker graag, ik moet op de calorietjes letten!’

Opscheppen en klagen, in de Starbucks

De conversaties met de Nomads zijn erg plezierig. Vooral als je mijn net beschreven gedachtegoed in ogenschouw houdt. Eigenlijk komen de gesprekken op twee dingen neer. Ten eerste opscheppen en ten tweede klagen.

Het opscheppen gaat over alle landen en speciale plekken waar ze zijn geweest en alle veel te dure tripjes die ze hebben gemaakt. Ze willen dit maar wat graag delen om hopelijk een bewonderende reactie uit te lokken, zodat ze zich minder rot voelen over het feit dat ze teveel hebben betaald voor een taxirit naar een tempeltje dat er stiekem beter uitzag op de foto…

Schijnveiligheid in het buitenland

Het klagen gaat ook vaak over dezelfde onderwerpen. Het thuisland, de business die niet loopt en wederom de hitte en slechte WiFi connectie. De allerleukste Nomads vind ik die hun naam verkeerd gespeld krijgen op een kartonnen koffiebeker van de Starbucks. Wel klagen over je thuisland, maar dan toch de vertrouwde schijnveiligheid opzoeken van de Starbucks. En hier veel en veel te veel geld uitgeven aan koffie en cake in plaats van genieten van de lokale cultuur en lekkernijen want ‘dat ziet er maar vies en raar uit’.

Concurrentie tijdens reizen

Reizen is een strijd geworden. De Nomads boksen tegen elkaar op over wie de meeste landen ‘heeft gehad’ alsof ze het aantal bedpartners vergelijken. Ook is het hip om het thuisfront jaloers te maken door zonnige selfies op de Social Media kanalen te posten, die weer verwijzen naar hun blogs om hopelijk wat page views te krijgen. Het in het hier en nu zijn, het leren van andere mensen en culturen, echt genieten van de kleine dingen en om je heen kijken wordt zo vergeten. Zonde, want weg zijn creëert de ruimte om rustig na te denken, stil te staan en te leren. Deze kans lijken de Nomads amper te benutten.

Dan ga ik nu even klagen bij mijn AirBnB host hoe het kan dat de WiFi er al een uur uitligt nadat ik mijn Balinese koffie op heb gedronken. Ik wil dit artikel delen zodat ik hopelijk weer wat page views op mijn blog kan krijgen en zo lang mogelijk weg kan blijven!

En wat spook ik zoal uit op reis? Top Performance & mezelf niet zo serieus nemen!

 

LEES VERDER.

Een manifest uit Bali, Indonesië. Over reizigers met zware backpacks en mensen die hun leven complex en zwaar maken

Backpack.jpg

Terwijl mijn hoofd een schuddend ‘nee’ gebaar maakt ontstaat er een glimlach op mijn gezicht. Ik denk aan reizen en vakanties. Uiteraard zijn dat twee onderwerpen waar ook bij de meeste andere mensen een glimlach ontstaat, ik denk alleen niet aan de vrijheid en rust, maar ik denk aan de reizigers die ik heb gezien tijdens mijn reizen.

Type 1, bepakt en bezakt

Deze reizigers zijn voor mij een metafoor voor het leven. Er zijn namelijk twee typen reizigers te onderscheiden.

Type 1 is de reiziger of vakantieganger die een backpack draagt, met een rugtas, en een heuptas én nog een losse tas voor de overige prullaria die hij of zij niet meer kwijt kon in de andere drie tassen. Deze reiziger loopt krom. Deze reiziger moet, als hij of zij een bus (of een ander vehikel) in wilt stappen, een olympische judoworp maken om zijn of haar rugtas omhoog en op de rug te krijgen. Voor de vakantieganger is het de veel te zware en grote rolkoffer. Zo groot, vaak rood en opvallend, waarvan ik me afvraag waar ze die de rest van het jaar, als de koffer niet wordt gebruikt, stallen.

Deze koffer bedoel ik, Samsonite XL...

Dit zijn de reizigers die veel te veel bagage hebben waardoor ze het reizen onprettig, lastig, zwaar en ongemakkelijk voor zichzelf maken. Dit onnodige zwaar maken komt meestal voort uit een zelf gecreëerde angst. De angst om misschien zonder dat ene ding te komen zitten wat ze wellicht dan, of dan, of heel misschien dan, nodig hebben. Ze maken zichzelf afhankelijk van spullen.

Dit zijn de reizigers die niet ver gaan komen. Het zijn de mensen die vermoeid zijn, geen energie meer hebben om te kunnen genieten van al het onverwachte moois dat om hen heen te zien is. Dit zijn de reizigers die voornamelijk de binnenkant van hotels en taxi’s op detail niveau kunnen beschrijven omdat hij of zij daar eindelijk even zonder te zware bepakking is.

Type 2, minimaal optimaal

Er is ook een tweede type. Dit type is het type dat licht vertrekt en nog lichter reist. Met een compacte rugtas of een kleine, mobiele koffer, waar niets van waarde in zit waarvan hij of zij bang is het te verliezen, geniet hij of zij van elke gebeurtenis. Deze reizigers hebben een open en vriendelijke houding en knopen gemakkelijk gesprekken aan met anderen. Het zijn vaak deze type mensen die op de meest mooie plekken komen en de meest onverwachte avonturen meemaken.

Dit zijn de reizigers die vertrouwen op zichzelf en geen onnodig zware rugtassen nodig hebben om te kunnen ervaren en genieten.

Type 1 bekijkt de wereld om zich heen door een lens met als doel krampachtig de herinneringen vast te houden en deze aan anderen, thuis, te kunnen laten zien. Deze ‘zijn’ er niet echt en zijn tijdens hun vakantie alweer bezig met hun terugkeer.

Type 2 bekijkt de wereld met een wijde blik genietend om alles goed tot zich te nemen. Deze heeft ook geen foto’s nodig om de herinnering later voor de geest te halen. Type 2 ‘is’ er.

Lees verder over 'Reizen vs. Zijn en de Digital Nomad'

Een metafoor voor het leven

Het is een metafoor voor het leven. Het leven van mensen die hun denkbeeldige rugtas onnodig zwaar maken, te zwaar. Constant plannen maken en ideeën hebben wat ze eventueel kunnen doen met hun leven en aan geen van deze beginnen en/of dit afmaken. Ze denken, denken en denken. Ze leven in hun hoofd en hebben allerlei theorieën over het leven en de betekenis ervan.

Deze individuen missen durf om projecten te starten, doorzettingsvermogen om dingen af te maken en lef om dingen te schrappen. Het zijn verzamelaars. Verzamelaars van onnodige materialistische dingen waarvan ze denken dat het hun leven verreikt. De kortstondige plezierzoekers die op de lange termijn ongelukkig zijn.

Dit zijn de mensen die dagelijks veel energie verspillen aan het onderhouden van alles wat ze bij hun dragen in hun denkbeeldige rugtas. Ze lopen zwaar en krom, klagen als iets niet lukt, geven snel op en leggen de schuld bij iets of iemand anders. Ze kunnen niet meer genieten van al het moois wat de wereld te bieden heeft.

Ervaar en wees eigenaar

Wees eigenaar van de inhoud van je rugtas. Stop met het sparen van plannetjes en spulletjes. Durf te kiezen, begin aan iets en maakt het af. Leer ervan en maak jezelf eigenaar van de inhoud. Zo hoef je het niet constant mee te zeulen als ballast en denken aan het verleden met ‘had ik toen maar…’

Je draagt het niet meer in je rugtas, de ervaringen en/of als opgedane kennis zijn onderdeel van jou geworden. Je reist simpel, licht en geniet van al het onbekende moois dat je pad kruist.

Niet denken maar doen.

 

Footnote: Buiten de vele landen die ik heb mogen bezoeken heb ik ook met veel internationale bedrijven gewerkt. Ik weet waarom mensen het gevoel hebben 'vast te zitten' in hun baan en het idee hebben 'niet weg te kunnen'.

Vaak is het een kwestie van niet durven door irreële zelfgecreëerde angsten. Je hebt wilskracht, discipline en vooral zelfvertrouwen nodig om die stap te zetten. Mijn missie is goede mensen beter te maken en goede mensen worden niet beter als ze niet gelukkig zijn.

Dit is dan ook de reden waarom ik hierover schrijf en mijn (inmiddels steeds populairder wordende) video cursus heb ontwikkelt. Nieuwsgierig of dit ook iets voor jou is? Neem rustig de tijd om de cursus pagina te bekijken zodat je kunt zien of dit op jouw behoefte aansluit. Al 500+ mensen (waaronder bedrijven) gingen je voor in deze Top Performance Lifestyle Mentaliteit.

 

LEES VERDER.

Het ontbreekt je niet aan ideeën maar wel aan lef? DURF! In een wereld waarin we allemaal bang worden gemaakt

Fack it! 

Terwijl ik dit typ parelen de zweetdruppels op mijn voorhoofd. Ik zit in Bali. Als een echte Hollander klaag ik af en toe over de hitte, terwijl ik er zelf voor heb gekozen om naar dit paradijselijke oord af te reizen. Geen 'vast werk', huis en spullen verkocht en een Asus Eeebook laptop als meest waardevolle 'bezit'. Fack it.

Genoeg over mij, dit korte artikel gaat over durven, de term durf, hoe lef en schijt hebben je verder brengt en waarom durven nu zo 'lastig' voor de meesten is. 

Durven anno 2016

Nederland. Een land waarin we met z'n allen streven naar comfort. Comfort is het nieuwe geluk. althans, zo denken we (en zo wil de mainstream media ons doen geloven, met ISIS in de hoofdrol).

De werkelijkheid is anders. Het constant zoeken naar comfort (en dus spannende dingen en uitdagingen mijden) zorgt ervoor dat we mietjes zijn geworden. Bang. Niets doen, weerstand uit de weg gaan en dit vervolgens recht praten. Oftewel de beste lessen uit je leven niet leren. 

Lees meer over Discomfort: Een spoedcursus geluk

Onderscheid door te breken met veiligheid

Juist in een tijd waarin de meeste mensen voor veiligheid kiezen (in werk, woning, relatie, etc.) zullen de waaghalzen, de mensen met durf, zich onderscheiden van de massa. Lees: de rebellen.

Wat mist er?

Opruiing. Rellen. Gaan. Geen 'ja-maar wat als?'. Een voorwaartse beweging die zich niet aan de in het verleden behaalde resultaten vastklampt. Iemand die leven blaast in groepen mensen.

De mensen die de norm volgen en de gebaande paden nemen zullen nooit het maximale uit zichzelf en hun mogelijkheden halen. 

De maatschappij wacht op de mensen met durf. Schijt. Een 'fack-it' mentaliteit. Mensen die verkennen, iets creëren en aan bomen schudden. Om te zien of de appels die bovenin verstopt zijn, nog mooier en groter zijn dan de appels van de grond. Kansen durven pakken.

Schud het systeem op, leer van wat er gebeurt, pas het aan en zet voort

Je leven, de organisatie waar je werkt, je relaties, ze hebben alles wat er nodig is. Behalve... Jou! Iemand die durft en anderen aansteekt.

Je moet namelijk eerst zelf branden om anderen aan te kunnen steken...

Voel jij dat je meer in je hebt? Ben jij er klaar voor om in jezelf te investeren en aan jouw dromen en doelen te werken?

 

LEES VERDER.

Moet ik mijn hele leven één ding doen? Multipotentialite: A person with many interests and creative pursuits in life

'Kies' & Specialisatie

Waarom worden we gehersenspoeld om ons te richten op het doen van  1 ding? Vanaf jongs af aan moeten we keuze na keuze maken (school: vakkenpakket, vervolgstudie. sport: voetbal of hockey, etc.). Specialiseren wordt dit genoemd.

'Jason mag niet naar het VWO, pech voor de maatschappij' (sterk artikel van De Correspondent)

Maar is dit wel zo wijs? Is een jong volwassene gemaakt om met zo weinig levenservaring, nog niet volledig ontplooide kwaliteiten en passies de keuzes te maken die de rest van zijn of haar leven zullen bepalen?

Is een mens überhaupt ooit wijs genoeg om te kiezen in een wereld die iedere dag sneller verandert?

De groten der aarde

Ben jij iemand die eigenlijk meerdere dingen kan en heb je van jongs af aan altijd gehoord dat je 'je op 1 ding moet focussen?' Lees dan dit artikel en merk dat je gelijkenissen hebt met één van de groten der aarde uit de 16e eeuw. Lees en zie dat je gelijkenissen hebt met Leonardo Da Vinci, de alleskunner uit de Renaissance.

leonardo_da_vinci_talent

1 + 1 = 3

De Renaissance, het tijdperk van de wedergeboorte, het tijdperk waarin een mens status en aanzien had wanneer je op meerdere (vak)gebieden actief was. Wanneer bijvoorbeeld schilderen, schrijven, ontdekken en ontwerpen allemaal door éénzelfde persoon werd beoefend leverde dit veel lof op. 

Cookie cutter en lopende band werk

Hoe anders is dit nu! De tegenstelling met de 21e eeuw is enorm. Tegenwoordig worden wij 'getraind' volgens het 'cookie cutter model'.

Deze term is ontstaan na de industriële revolutie om functies te creëren en te vervullen, waarin mensen de hele dag als een robot een monotoon, saai en geestdodende handeling moesten uitvoeren om de lopende band draaiende te houden. De mens als een machine dus... Bedankt Henry Ford!

Op één ding richten is onzin

De Renaissance Man (en vrouw) van nu, de talentvolle (jong)volwassenen, hebben het lastig. Creativiteit en ontplooiing op meerdere gebieden wordt beschouwd als iets stoms. Iets wat 'niet handig is' want je 'op één ding richten' is de norm. F@ck off! Wat een onzin!

Multipotentialite

De 'multipotentialites' van nu zijn de Leonardo Da Vinci's van toen.

Check de video in dit artikel van 12 minuten mocht je het gevoel hebben dat je goed bent in meer dan één ding.

Luister niet naar adviezen als 'doe maar gewoon, want dan doe je al gek genoeg' of 'schoenmaker blijf bij je leest', dat soort onzin. Deze adviezen komen van 'cookie cutters', mensen die gaan voor voorspelbaarheid en de veilige gebaande paden.

Welk advies is dan wel nuttig? Dit is het beste advies dat je op je 20e/30e kunt krijgen...

Benut je potentie

Volg je hart, gevoel, je passies, onderneem meerdere dingen. Doe waar je goed in bent en kom je er dan achter dat je dan één ding kunt en wilt? Go for it!

Of merk je dat je snel op iets bent uitgekeken? Dan ben je waarschijnlijk een multi potentieel. Alles is mogelijk! Haal het maximale uit jezelf en je omgeving. Laat wat moois achter op deze wereld en benut AL je kwaliteiten en passies.

Wees een Renaissance man of vrouw. Daag de norm uit. Wees een rebel.

Note: Zelf heb ik ook moeite gehad met 'kiezen'. Tegen alle adviezen in heb ik geen studie gevolgd (na mijn Gymnasium) maar ben ik iedere dag gaan doen wat ik leuk vond en waar ik goed in was/ ben. Meer achtergrond info over mij & de Top Performance cursus vind je hier.

LEES VERDER.

'Nine to Five' is dood. Een overzicht van wat de werknemer van nu wil, Start-ups, Speedboats en Rebels

Infogram the evolution of the employee

Infogram the evolution of the employee

Speedboat vs. Olietanker

In een steeds snellere wereld waarin de technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is het voor bedrijven steeds lastiger bijbenen.

Met name de grotere bedrijven, ik vergelijk ze even met olietankers, hebben moeite om snel hun koers aan te passen en gebruik te maken van de veranderingen die deze tijd met zich mee brengt.

Start-ups en MKB's

De start-ups en MKB's zijn de flexibele ondernemingen die wel snel kunnen schakelen en de veranderingen in hun voordeel laten werken. Vergelijk hen met een speedboat.

Deze, de start-ups en MKBs, zijn op dit moment de meest favoriete en kansrijke ondernemingen waar je als werknemer kunt werken. De doorgroeimogelijkheden zijn meer aanwezig en door wat kleinere en hechtere teams is de binding met het bedrijf ook aanzienlijk groter.

Doen zoals je het altijd al deed?

Als ondernemer of manager is het belangrijk te weten wat jouw werknemers doormaken en willen. De wereld verandert, de behoeften van jouw werknemers ook. Ga je hierin mee en stuur je bij als een speedboat? Of blijf je koers houden als een logge olietanker en blijf je 'doen zoals je het altijd al deed'? 

Speedboatbrain in jouw organisatie?

Flexibiliteit en vrijheid - Infogram

Wat heeft de werknemer anno nu nodig? Flexibiliteit en vrijheid. Doe het anders, wees een rebel, zorg voor je werknemers.

En zeg nou zelf, is een speedboat niet vele maler gaver dan een log schip?

Nordics

Ik heb het geluk gehad dat ik veel landen heb mogen bezoeken en van alle plekken die ik heb bezocht: Ik ben gek op Scandinavië!

Doen zoals je het altijd al deed
— Onbekende knuppel

Waarom? Nou, voornamelijk de manier waarop mensen met elkaar omgaan vind ik inspirerend. Daar waar wij Nederlanders erg van het 'doorwerken, 17:00 stipt naar huis? Wat gek!' zijn, staan bijvoorbeeld de Denen erom bekend dat langer doorwerken (dan 16:00, dat is hun gemiddelde eindtijd) juist niet wordt gewaardeerd. 

Zweden staan er om bekend vooruitstrevend te zijn en dit is sterk terug te vinden in hun bedrijfscultuur. Negen tot vijf kennen ze daar al een tijd niet meer.

Wil je nog meer verdieping en/ of inspiratie over de onderwerpen uit dit artikel? Check dan onderstaande filmpjes. Deze video's zijn van SPOTIFY (Zweeds) en illustreet hun bedrijfscultuur. Uniek & vooruitstrevend...

Buiten de vele landen die ik heb mogen bezoeken heb ik ook met veel internationale bedrijven gewerkt. Ik weet waarom mensen het gevoel hebben 'vast te zitten' in hun baan en het idee hebben 'niet weg te kunnen'. Dit is in andere landen niet anders...

Vaak is het een kwestie van niet durven door irreële zelfgecreëerde angsten. Je hebt wilskracht, discipline en vooral zelfvertrouwen nodig om die stap te zetten. Mijn missie is goede mensen beter te maken en goede mensen worden niet beter als ze niet gelukkig zijn.

Dit is dan ook de reden waarom ik de (inmiddels steeds populairder wordende) video cursus heb ontwikkelt. Nieuwsgierig? Neem rustig de tijd om de pagina te bekijken zodat jij kunt zien of dit op jouw behoefte aansluit. Al 500+ mensen (waaronder bedrijven) gingen je voor in deze Top Performance Lifestyle Mentaliteit.