Antioxidanten: Marketingterm of gezond? De tegenstrijdige waarheid

De waarheid over antioxidanten – de grootste b*llshit marketingterm anno nu

Ik ben er klaar mee hoe de burger met goede bedoelingen genaaid wordt. Daarom schrijf ik hier over.

Ha, het modewoord antioxidanten. De eigenschap waar tegenwoordig veel ‘gezonde’ voedingsmiddelen mee bestickert en gehyped worden om de verkoop te stimuleren.

Nep-autoriteit

Ook is het een term die te pas en te onpas wordt gebruikt door foodiebloggers, diëtisten of fitcoaches. Dit om autoriteit en kennis van zaken uit te stralen. Helaas weet 9 van de 10 mensen die met antioxidanten dweept niets eens wat het überhaupt doet, behalve dat het ‘ergens goed voor is’ of ‘vrije radicalen bestrijdt’. En zo staat het internet vol met verwarrende klakkeloos gereproduceerde onzin.

Ik ga in dit (voor mijn doen) korte artikel voor verheldering zorgen en je uitleggen waarom je het marketingcircus niet moet geloven.

Gezoet met suiker en verhit in plantaardige olie, ontstekingsremmend of toch meer veroorzakend?

Gezoet met suiker en verhit in plantaardige olie, ontstekingsremmend of toch meer veroorzakend?

Sociale bewijskracht is een bitch

Door de populariteit van antioxidanten ben je al gauw geneigd te denken dat je er een veelvoud van kan of zelfs moet consumeren. Het tegenovergestelde is echter waar…

Antioxidanten zijn een marketingterm om je te verleiden tot het kopen van veel te dure voedingsmiddelen. Er zijn nauwelijks regulaties waar voedingsmiddelen aan moeten voldoen om dit ‘gezondsheidvoordeel’ te mogen gebruiken.

De diepte in:

Voor de nerdo's like me onderstaand wat meer details. Geloof je het wel? Skip dit stuk lekker.

Antioxidanten bestrijden inderdaad ‘vrije radicalen’ en een overschot aan vrije radicalen is ongezond, tot nu toe is alle informatie nog juist. Maar wat vrije radicalen precies zijn en dat een gezond lichaam juist vrije radicalen nodig heeft, dat wordt er zelden bijverteld.

Vrije radicalen zijn elektronen (moleculen) die als eigenschap hebben zich zo snel mogelijk te binden aan een andere elektron. In eerste instantie binden vrije radicalen zich aan de elektronen in ‘slechte’ bacteriën, virussen en andere troep die in je lichaam voorkomt. Ze stelen als het ware de elektronen uit deze slechte cellen, hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie en worden de slechte cellen onschadelijk gemaakt. Daarom zijn vrije radicalen belangrijk voor ons immuunsysteem.

Wanneer het lichaam een overschot aan ‘vrije radicalen’ heeft, wat het geval is wanneer alle slechte cellen onschadelijk zijn gemaakt, dan zullen de radicalen zich binden aan de goede cellen en ook nu ontstaan er ontstekingen, deze treffen echter geen doel.

Ontstekingen zijn dus noodzakelijk om ‘slechte’ bacteriën te doden, maar kunnen op hun beurt wel leiden tot het aantasten van het lichaam. Onnodige ontstekingen stimuleren is dus in geen geval gezond en kan voor legio problemen zorgen zoals verstopte bloedvaten of een lekkende darm bijvoorbeeld.

Lees meer over ontstekingsremmers en geelwortel

Dus wat gebeurt er als we massaal aan de extra antioxidanten gaan?

Nu is het zo dat een gezond lichaam dat in balans is niet zo snel een overschot aan vrije radicalen heeft en dat gezonde gevarieerde voeding al voldoende antioxidanten bevat.

Maar wat gebeurt er nu als mensen door middel van massa beïnvloeding worden aangezet om voedingsmiddelen met veel antioxidanten te nuttigen?

Over eten zorgt voor vrije radicalen

Je laat je verleiden om je huidige voedingsinname te verhogen met iets waar antioxidanten in zitten, want het is gezond. Toch? Maar als ik nu eens zeg dat teveel eten juist zorgt voor meer vrije radicalen? Daar gaat je winst.

Antioxidanten verkiezen boven normaal en natuurlijk

Maar stel je eet niet teveel maar omdat je gezond wilt zijn zorg je er wel voor dat je relatief veel voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten nuttigt, is dit dan wel gezond?

Nee.

Je bestrijdt zo teveel vrije radicalen dat er een schaarste ontstaat, waardoor slechte cellen hun gang kunnen gaan en ziektes in je lichaam vrolijk verder kunnen. Zoals gezegd: Vrije radicalen zijn juist essentieel voor je immuumsysteem...

Note: Veel voedingsmiddelen waar antioxidanten aan zijn toegevoegd zijn bewerkt en is dus mee geklooid. Bewerkt en dus onnatuurlijk voedsel zorgt voor stress en ontstekingen.

Bottomline:

Een antioxidanten mix. Met suiker en een legio aan (slechte) e-nummers en plantaardige olie.

Een antioxidanten mix. Met suiker en een legio aan (slechte) e-nummers en plantaardige olie.

Nergens wordt uitgelegd hoeveel antioxidanten je nodig hebt en hoeveel er in je maaltje zitten. De verpakking belooft slechts ‘rijk aan …’ Het klakkeloos meer consumeren van deze aanbevolen voedingsmiddelen met antioxidanten zorgt er dus hoogstwaarschijnlijk alleen maar voor dat je de natuurlijke balans van je lichaam verstoort, wat slecht is voor je gezondheid.

En wat gebeurt er nog meer? Er wordt geld verdiend. Veel geld… Veel geld aan focking troep!

Hey! Wat leuk! Een antioxidanten mix! Wel prijziger dan dat ik de nootjes los zou kopen, maar goed, er staat antioxidanten op dus dat moet wel gezond zijn.

Woaw! Pannenkoek en wafel mix MET antioxidanten! Wat gezond!

Geloof niet alles wat er op een verpakking staat gedrukt. Denk helder na.

Hou je porties klein, eet simpel, onbewerkt, groene groentes, drink groene thee en je hebt geen extra antioxidanten nodig.

Antioxidanten zijn bullshit en de reden waarom je te veel betaald voor te weinig. Foodie-avocadoshake-bloggers, kom maar door met de reacties…

 

LEES VERDER.