'Nine to Five' is dood. Een overzicht van wat de werknemer van nu wil, Start-ups, Speedboats en Rebels

Infogram the evolution of the employee

Infogram the evolution of the employee

Speedboat vs. Olietanker

In een steeds snellere wereld waarin de technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is het voor bedrijven steeds lastiger bijbenen.

Met name de grotere bedrijven, ik vergelijk ze even met olietankers, hebben moeite om snel hun koers aan te passen en gebruik te maken van de veranderingen die deze tijd met zich mee brengt.

Start-ups en MKB's

De start-ups en MKB's zijn de flexibele ondernemingen die wel snel kunnen schakelen en de veranderingen in hun voordeel laten werken. Vergelijk hen met een speedboat.

Deze, de start-ups en MKBs, zijn op dit moment de meest favoriete en kansrijke ondernemingen waar je als werknemer kunt werken. De doorgroeimogelijkheden zijn meer aanwezig en door wat kleinere en hechtere teams is de binding met het bedrijf ook aanzienlijk groter.

Doen zoals je het altijd al deed?

Als ondernemer of manager is het belangrijk te weten wat jouw werknemers doormaken en willen. De wereld verandert, de behoeften van jouw werknemers ook. Ga je hierin mee en stuur je bij als een speedboat? Of blijf je koers houden als een logge olietanker en blijf je 'doen zoals je het altijd al deed'? 

Speedboatbrain in jouw organisatie?

Flexibiliteit en vrijheid - Infogram

Wat heeft de werknemer anno nu nodig? Flexibiliteit en vrijheid. Doe het anders, wees een rebel, zorg voor je werknemers.

En zeg nou zelf, is een speedboat niet vele maler gaver dan een log schip?

Nordics

Ik heb het geluk gehad dat ik veel landen heb mogen bezoeken en van alle plekken die ik heb bezocht: Ik ben gek op Scandinavië!

Doen zoals je het altijd al deed
— Onbekende knuppel

Waarom? Nou, voornamelijk de manier waarop mensen met elkaar omgaan vind ik inspirerend. Daar waar wij Nederlanders erg van het 'doorwerken, 17:00 stipt naar huis? Wat gek!' zijn, staan bijvoorbeeld de Denen erom bekend dat langer doorwerken (dan 16:00, dat is hun gemiddelde eindtijd) juist niet wordt gewaardeerd. 

Zweden staan er om bekend vooruitstrevend te zijn en dit is sterk terug te vinden in hun bedrijfscultuur. Negen tot vijf kennen ze daar al een tijd niet meer.

Wil je nog meer verdieping en/ of inspiratie over de onderwerpen uit dit artikel? Check dan onderstaande filmpjes. Deze video's zijn van SPOTIFY (Zweeds) en illustreet hun bedrijfscultuur. Uniek & vooruitstrevend...

Buiten de vele landen die ik heb mogen bezoeken heb ik ook met veel internationale bedrijven gewerkt. Ik weet waarom mensen het gevoel hebben 'vast te zitten' in hun baan en het idee hebben 'niet weg te kunnen'. Dit is in andere landen niet anders...

Vaak is het een kwestie van niet durven door irreële zelfgecreëerde angsten. Je hebt wilskracht, discipline en vooral zelfvertrouwen nodig om die stap te zetten. Mijn missie is goede mensen beter te maken en goede mensen worden niet beter als ze niet gelukkig zijn.

Dit is dan ook de reden waarom ik de (inmiddels steeds populairder wordende) video cursus heb ontwikkelt. Nieuwsgierig? Neem rustig de tijd om de pagina te bekijken zodat jij kunt zien of dit op jouw behoefte aansluit. Al 500+ mensen (waaronder bedrijven) gingen je voor in deze Top Performance Lifestyle Mentaliteit.