Energieker worden en je rugpijn verminderen dankzij twee simpele handelingen

leonardo da vinci rebels

Het maximale uit jezelf halen, op welk gebied je ook actief bent, voelt goed. Om dit te kunnen doen moeten je brein en je fysiek op de toppen van hun kunnen presteren, zodat jij eruit kunt halen wat erin zit.

De twee tips uit dit korte artikel gaan je hierbij helpen en ervoor zorgen dat jouw energiecirculatie optimaal is.

1. Drink genoeg water en weet wanneer

Genoeg water drinken resulteert in een verminderd risico op (komt ie)

 • kanker,
 • gaat infecties tegen,
 • zorgt voor het afdrijven van gifstoffen die zich (onvermijdelijk) ophopen,
 • houdt je huid gezond,
 • draagt bij aan gewichtsverlies,
 • verminderd gewrichtspijnen en
 • het verzorgt de energietransport in het lichaam.

Oké,  meer dan genoeg voordelen dus om voldoende water te drinken dacht ik zo...

Waarschijnlijk herken je wel een aantal van de genoemde voordelen. Het is een advies dat te pas en te onpas wordt gegeven en is één van de bekendste ´grootmoeders tips'.

Hierdoor weet bijna iedereen wel dat het belangrijk is om voldoende te drinken. Alleen waar niet vaak over gepraat wordt is de timing en laat deze net zo of dan niet nog belangrijker zijn...

Wanneer?

#1 Drink 2 tot 3 glazen direct na het opstaan.

Tijdens je slaap verlies je vocht, wanneer je in de ochtend deze voorraad weer aanvult zorg je direct voor een 'goede start' voor je lichaam.

#2 Drink juist geen water 30 minuten voor en 30 minuten na je eten.

Doe je dit wel dan verdun je de maagsappen wat resulteert in een slechtere vertering en opname van voedingsstoffen. Zonde, als je lichaam de prijzige chiazaadjes niet kan verteren... toch? 

#3 Hoeveelheid is belangrijk en het is meer dan je denkt.

De geijkte 2 liter water per dag is te weinig. 3 tot 5 (met name als je hoog actief bent) is het doel. Koffie en groene thee telt hierbij dan weer wel.

Mijn tip: Leer jezelf aan dat je iedere keer, wanneer je naar de wc moet en je (hopelijk) daarna je handen wast, direct een groot glas water naar achter tikt. Zo maak je het drinken een routine en verhoog je jouw water intake. Verder is het eten van soepen en hele goede.

2. Meer energie door rekken

Zwaartekrachtoefeningen voor nek en rug

 • De nek en de ruggengraat zijn twee essentiële zenuwtransporteurs naar de hersenen. Zonder getrainde (en weer ontspannen) nek en rug presteer op ieder gebied de helft van je kunnen.
 • De zenuwen in onze nek, sleutelbeen, tussen onze ribben en langs de ruggengraat kunnen afknellen, waardoor de signalen tussen hersenen en lichaam verminderen.

De effecten zijn een lager energieniveau, reactievermogen, spraakvermogen, ademhaling en circulatie. Dit allemaal verhoogt, op lange termijn, de kans op  klachten en ziektes. Dat wil je niet...

Een dag in het leven van Jan Alleman

Met name de moderne manier van leven is (voor Jan en de meeste mensen) funest; 

 1. slapen,
 2. zitten in de auto (file richting werk),
 3. zitten achter je bureau,
 4. weer zitten terug in de auto (wederom file),
 5. uitgeblust thuiskomen en dan op de bank ploffen om Game of Thrones te kijken,
 6. om vervolgens weer te gaan slapen.

We zijn gewoonweg niet gemaakt om zo lang te zitten en/of te liggen. Of je gooit je leven na het lezen van dit artikel overhoop, of het volgende kan je helpen:

De oplossingen

#1 Hangen

Hang aan een optrekstang, ontspan en adem rustig in en volledig uit. Herhaal dit een aantal keer. Je kunt ook al hangend afwisselend je knieën optrekken.

Wil je een stapje verder? Vleermuizen met de Gravity Boots.

nekwervel rekken

#2 Nek zwaartekracht ontspanning

Ga liggen op een tafel of bed en laat je nek en hoofd uitsteken zoals op het plaatje.

Zorg dat je hoofd in het verlengde van je lichaam blijft, gebruik hiervoor de spieren van je lage nekwervels. Laat het wel comfortabel genoeg zijn (niet te zwaar). De handdoek is optioneel.

Doe één of beide oefeningen iedere ochtend voor 5 minuten, vlak na het opstaan. Houd dit een week vol en je fysio zal ja vragen wat voor wonder er met jou is gebeurd.

Conculsie: Maximaal presteren? Drink en rek.

 • Drink genoeg water, zorg voor slimme routines (na het plassen, handen ...) of download 'Hydro Coach' of 'Water Drink Reminder' op je telefoon (ik gebruik een krijtbordje waar ik iedere keer een streep op zet wanneer ik drink. Oldschool). Zorg zo voor een optimaal presterend lichaam en geest.
 • We zitten teveel. Sporten en bewegen zijn belangrijk, alleen vaak niet voldoende. Reserveer iedere dag 10 minuten (tip: in de ochtend. Is het geen ochtend wanneer je dit leest? Geen punt! Het gaat er om dat je een momentje hebt om het rustig te doen) en rek je ruggengraat en nek voor een optimale energiebalans en breinfunctie.

LEES VERDER.